O fundaţie executată impecabil este secretul unei case rezistente şi durabile în timp. Ca să te asiguri că şi casa ta va avea o bază solidă, ţine cont de recomandările specialiştilor. Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care este obligatoriu să le respecţi.
6 sfaturi de care trebuie neaparat sa tii cont cand construiesti fundatia casei1
1. Înainte de a realiza fundaţia, sapă şanţuri pentru scurgerea apei în afara zonei în care vor avea loc lucrările. Altfel, rişti ca apa de ploaie să se reverse în groapa de fundaţie.
2. Atunci când trasezi fundaţia, trebuie să foloseşti sfoară şi ţăruşi. Poţi apela şi la furtunul de nivel. Este cel mai indicat pentru a-ţi defini cota terenului. Cota terenului reprezintă locul în care distanţa dintre repere şi sol este cea mai mare. Ţăruşul va fi folosit şi pentru marcarea cotei zero.
3. Poziţionarea fierului beton în fundaţie şi turnarea propriu-zisă trebuie să nu se realizeze imediat după săpătură. Muncitorii trebuie să oprească săpătura cu circa 20 de centimetri înainte de cota de adâncime stabilită iniţial.
4. Cofrajul, realizat din lemn sau cu panouri de cofrare, este o operaţiune destul de minuţioasă. Cofrajul trebuie să fie o continuare, cât mai etanşă, a pereţilor de pământ săpaţi.
5. Poziţionarea barelor de fier beton şi a etrierelor (formele pătrate sau dreptunghiulare de fier beton) implică şi ea câteva reguli. În primul rând, e obligatoriu ca proprietarul să nu facă economii la cantitatea de fier beton. Trebuie să respecte întocmai cantitatea prevăzută în proiectul casei. Atenţie şi la calitatea fierului! Asigură-te, în primul rând, că nu este ruginit.
6. Turnarea betonului are şi ea câteva secrete. Şi, pentru că este o etapă foarte importantă, o să stăruim asupra ei.
În primul rând, nu se realizează când temperatura este mai mică de 7 grade Celsius. Nici turnarea la temperaturi mai mari de 30 de grade Celsius nu este indicată. Temperatura ideală este cuprinsă între 13 şi 27 de grade Celsius.
Un alt sfat de la specialişti este să uzi zidurile cofrajului înainte de turnarea betonului, dacă nu foloseşti decofrol.
Mai ai grijă şi ca muncitorii să se ocupe temeinic de compactarea betonului, fie manual – cu ajutorul maiului, fie mecanizat – cu ajutorul unui vibrator de beton.
După ce betonul face priză (începe să se usuce), este necesară udarea lui, pentru a preveni evaporarea prematură a apei de pe suprafaţa lui.
Şi o ultimă recomandare legată tot de beton. Dacă temperatura de afară scade brusc sau începe o ploaie torenţială, ai grijă să acoperi betonul cu o folie sau cu materiale de protecţie împotriva îngheţului.
Surse foto: i.ytimg.com, d1zlh37f1ep3tj.cloudfront.net, blogspot.com, pinimg.com, buildllc.com, tomtarrant.com, jemoweryandsoninc.com, brickhouse319.com
O întrebare: Ce înseamnă „să se ocupe temeinic” privind compactarea betonului? Cum și cât trebuie să dureze această operațiune?