Ca în orice domeniu, chiar și în construcții există tendințe pe care este nevoie să le ai în vedere, astfel încât rezultatele să se alinieze la cerințele moderne. Cu siguranță că aceste tendințe nu apar peste noapte, așa că te poți documenta din timp pentru a afla cum va trebui să procedezi și în următorii ani, iar în acest sens poți folosi platformele de informare precum Building Companion, un loc în care vei găsi o amplă comunitate de profesioniști, ca și tine, din domeniul construcțiilor.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/PhYq704ffdA
Dezvoltarea caselor modulare
Din ce în ce mai mulți beneficiari optează pentru case cât mai simpliste, relativ mici, ușor de întreținut. Realizarea caselor din elemente prefabricate sau din elemente modulare, casele pe roți sau casele din containere sunt tendințe ce trebuie avute în vedere deoarece ele vor fi din ce în ce mai solicitate în următorii ani. Un plus al acestor tipuri de construcții este acela că ele se pretează foarte bine la încărcări din seisme, iar ele pot fi utilizate exact ca o locuință normală. Timpul de lucru este însă înjumătățit în cazul acestor tipuri de construcții, la fel și costurile pentru acestea. Ele sunt foarte avantajoase pentru că oferă un grad de libertate ridicat, deoarece cel mai adesea ele sunt construite independent de ansamblurile rezidențiale obișnuite.
Folosirea materialelor naturale în construcții
Lumea începe să revină treptat la modelele de case de odinioară, realizate într-un mod cât mai apropiat de cel natural. Materialele naturale ce pot fi folosite în acest sens au astfel o pondere semnificativă, iar din acest motiv ar trebui avute în vedere planuri de dezvoltare care să includă folosirea pietrei naturale, a produselor naturale pentru izolare și chiar folosirea materialelor de construcții naturale.
Piatra naturală
Marmura, granitul, travertinul sau ardezia reprezintă cele mai simple soluții cu care pot fi înfrumusețate locuințele, aceste materiale oferind nu doar finisaje frumoase ci și o durabilitate considerabilă, plus o rezistență foarte mare în timp. Placajele cu gresie tind să piardă teren, locul lor fiind luat treptat de placările cu piatră naturală, chiar și în ipoteza unor costuri mai ridicate pentru aceste produse.
Vată minerală bazaltică și vată minerală de sticlă
Dacă în ultimii ani am cunoscut o adevărată ”febră” a placărilor și izolărilor cu polistiren, iată că tendințele moderne în construcții ne aduc posibilități speciale în ceea ce privește izolarea termică și fonică. Vor fi folosite din ce în ce mai mult materialele naturale, precum vata bazaltică sau vata de sticlă, aceste materiale oferind un plus din punct de vedere al eficienței și al confortului, și cumva și un ajutor din punct de vedere al siguranței. Ambele materiale prezintă rezistențe destul de mari la șocuri mecanice, iar punctele forte ale acestora sunt și posibilitatea de a fi folosite ca materiale de izolare fonică, dar și rezistența la foc foarte ridicată.
Tehnologizarea construcțiilor
Dincolo de realizarea efectivă a construcțiilor, acolo unde dealtfel tehnologia joacă un rol foarte important prin automatizarea unor procese, vom constata că și domeniul pre-executare a lucrărilor va fi tehnologizată. Programele de calcul automat, dar și cele de modelare structurală 3D (nu doar pe calculator), se vor integra din ce în ce mai mult în zona construcțiilor.
Sisteme performante anti-seism
O tendință pe care începem să o exploatăm de câțiva ani este cea care vizează cercetarea în domeniul seismelor. Casele pe roți sau pe platforme, cele menite dealtfel să împiedice intrarea în rezonanță a clădirilor în timpul unui seism reprezintă obiectul principal al acestor cercetări, astfel încât domeniul construcțiilor să avanseze în această direcție, oferind astfel un plus de siguranță în exploatare.