Deciziile grăbite, cumpărăturile impulsive și cheltuielile inutile de bani nu sunt niciodată binevenite, mai ales când vine vorba de achiziționarea unor noi piese de mobilier. Fie că e vorba de o simplă măsuță de cafea, de un set de scaune sau de un dulap, dacă nu se potrivește foarte bine în încăpere, puteți să vă confruntați cu mari dureri de cap.
Gândiți-vă cum ar fi să achiziționați un dulap prea mare și să nu mai aveți apoi loc pe unde să treceți sau gândiți-vă cum ar fi să achiziționați o masă de cafea prea mică în comparație cu cât de mare este canapeaua? Desigur, ați putea să returnați piesele cumpărate și să vă orientați spre altele mult mai potrivite. Dar asta înseamnă dezamăgire, drumuri în plus, poate cheltuieli neprevăzute și o mare pierdere de timp. Prin urmare, atunci când vine vorba de mobilier, cumpărăturile impulsive trebuie neapărat evitate, așa că parcurgeți rândurile următoare pentru a afla ce criterii trebuie să aveți în minte atunci când intrați într-un magazin de mobilă.
Întâi de toate, încercați să estimați cât spațiu aveți la dispoziție. Spațiul este important deoarece determină dimensiunea și numărul de piese de mobilier pe care trebuie să le achiziționați. Mai apoi, gândiți-vă ce mobilier este absolut esențial, ce nevoi ați avea într-un spațiu mic sau foarte mare sau dacă v-ar fi de ajutor unele piese de mobilier care să îndeplinească un dublu rol. O încăpere mai mare necesită ca toate piesele de mobilier să fie scalate corespunzător, întrucât piesele mici tind să pară împrăștiate.
Și cine va folosi acea încăpere contează foarte mult. Dacă o singură persoană o va folosi, există mai multă libertate în alegerea unui stil sau a unei țesături, dar dacă mai mulți membri ai familiei folosesc acea încăpere, vor trebui abordate nevoile și preferințele tuturor. Acest aspect contează foarte mult în determinarea tipului de mobilier de care aveți nevoie, înălțimea, lățimea și chiar adâncimea unui scaun. Trebuie alese foarte bine culorile, țesăturile, finisajele și materialele. De exemplu, o țesătură delicată sau o culoare deschisă nu ar funcționa foarte bine într-o cameră unde se joacă copii mici.
Felul în care este folosit un spațiu iarăși contează foarte mult. Mobilierul ar trebui să servească ca un fundal pentru viața de zi cu zi și este menit să ne îmbunătățească și să ne completeze viața, nicidecum să fie un coșmar atunci când vine vorba de curățare și întreținere. Dacă livingul este locul unde toți membrii familiei obișnuiesc să se adune în fața televizorului, atunci o canapea confortabilă și o masă de cafea cu un finisaj rezistent ar trebui să fie printre piesele de mobilier de bază. Iar dacă membrilor familiei le place să ronțăie câte ceva când se uită la televizor, poate veți dori o protecție pentru canapea. Mobilierul devine și mai important atunci când o cameră îndeplinește mai multe roluri. Unii transformă o zonă de dinning în biroul de acasă, în timp ce alții amenajează un mic atelier de hobby-uri în camera de oaspeți.
Dacă dețineți deja câteva piese de mobilier sau obiecte decorative, inclusiv tablouri, acestea pot fi un bun punct de plecare. Gândiți-vă cum veți folosi piesele preexistente și cum le puteți îmbina cu altele noi astfel încât să obțineți o încăpere foarte bine echilibrată și nu una aglomerată. De asemenea, trebuie să vă gândiți dacă piesa nouă de mobilier va fi punctul focal în cameră sau dacă va juca un rol secundar. Și, în cele din urmă, dar cel mai important, trebuie să stabiliți un buget pentru piesele de mobilier pe care vi le doriți. Chiar dacă aveți un buget limitat, puteți găsi o varietate de mobilier care să se potrivească cu bugetul pe care îl aveți la dispoziție, precum și cu preferințele și cerințele personale.