Dacă doriţi să amenajaţi un open space, trebuie să aveţi mare grijă. Un spaţiu atât de mare trebuie împărţit în zone de interes, iar trecerea între acestea trebuie să se facă natural. Deşi sunt zone cu funcţionalităţi diferite, acestea trebuie să se îmbine în mod armonios, pentru ca rezultatul final să fie unul plăcut.
Iată câteva trucuri care vă vor ajuta să amenajaţi mai uşor open space-ul dumneavoastră şi să vă confruntaţi mai uşor cu principalele devazantaje ale acestui stil de amenajare.
Open space-ul se bazează pe principiul că bucătăria, holul şi livingul sunt legate între ele, camera de zi fiind o extensie a bucătăriei. În trecut, bucătăriile erau mai mari şi aveau şi un loc unde familia putea lua masa. Bucătăriile noastre de apartament au fost reduse dramatic, devenind de cele mai multe ori spaţii foarte mici, neprietenoase şi nefuncţionale.
O soluţie pentru aceste probleme este un open space, care prin eliminarea pereţilor vă permite să compartimentaţi trei zone esenţiale: bucătăria, dining-ul ş livingul.
Într-un open space, este necesar ca plita, hota şi cuptorul să fie poziţionate astfel încât să poată fi mascate de către un perete despărţitor.
Atunci când lucraţi cu un open space, trebuie să delimitaţi zonele pentru diferite activităţi, dar nu în aşa fel încât între acestea să nu mai existe nicio legătură. Trecerea de la o zonă la alta nu trebuie forţată, ci trebuie să se facă în mod natural. Mare grijă la detaliile care unesc efectiv spaţiul. Este indicat să păstraţi aceleaşi podele pentru toate zonele. Eventual, puteţi pune gresie în zona plitei şi a chiuvetei, însă dacă folosiţi un parchet de calitate nu va fi nevoie.
Nu lipiţi parchetul de gresie. Aspectul nu este unul tocmai plăcut. Dacă doriţi gresie, atunci puneţi şi în living, identică cu cea din bucătărie. Trebuie ca toate elementele să fie legate între ele: pereţii, podelele, mobila. Accentele de culoare trebuie şi ele să fie echilibrate între living şi bucătărie.
Chiar dacă aveţi zone diferite, stilul amenajării trebuie să fie acelaşi. Acest lucru înseamnă că nu puteţi combina spre exemplu mobila vintage din living cu una modernă pentru bucătărie, sau invers. Stil unitar este un element cheie al unui open space reuşit.
Aşa cum am amintit şi mai sus, spaţiile trebuie să fie legate între ele, însă trebuie să fie în acelaşi timp şi clar despărţite. Pentru acest lucru, detaliile de delimitare sunt foarte importante. Delimitarea se poate face prin pereţi mobili, paravane, panouri sau rafturi. Mai mult, insula din bucătărie, sau locul de luat masa sunt si ele corpuri care pot face delimitarea.
Delimitarea se poate face şi prin lumină. Puteţi opta pentru aplice, lustre, lămpi de podea, corpuri incastrate, care să despartă zonele.
Un truc simplu, dar eficient este să nu încarci inutil spaţiul. Acesta trebuie să fie cât mai liber şi mai simplu. Deşi aveţi destul spaţiu, nu înseamnă că trebuie să îl aglomeraţi cu mobilă masivă sau decoraţiuni excesive. Cel mai bine este să optaţi pentru o amenajare minimalistă. Puteţi folosi mobilier multifuncţional sau transparent.
Deşi multe persoane nu văd avantajele unui open space, acestea sunt destule. Eliminarea pereţilor vă oferă un spaţiu amplu, unde vă puteţi amenaja diferite zone de interes. Dacă sunteţi atent la amenajare, legaţi corect şi subliniaţi fiecare zonă în parte, rezultatul este unul modern, armonios şi confortabil.