Trucuri de amenajare pentru un apartament mic

Cine locuiește în bloc știe că unul din cele mai mari inconveniente este spațiul restrâns al apartamentelor, care nu permite prea multe opțiuni de amenajare. Mai degrabă ești nevoit să găsești soluții creative și practice pentru a folosi cât mai eficient spațiul disponibil, dar asta nu înseamna că trebuie să compromiți calitatea și estetica designului.

Îți oferim câteva sfaturi despre cum să decorezi un apartament mic astfel încât să te simți confortabil din toate punctele de vedere. 

Optează pentru mobilier multifuncţional

De exemplu, când alegi o baterie de lavoar pentru baie, asigură-te că varianta preferată are incorporat şi dulap pentru depozitarea unor obiecte. De asemenea, alege corpuri de mobilier care pot fi suspendate pe perete și care nu ocupă mult spațiu la nivelul solului. Încearcă să foloseşti şi colţurile încăperilor – pot fi zone ideale în care să montezi mici rafturi. În locul unei mese cu scaune obișnuite, alege un set pliabil, pe care să îl poți „ascunde” în alt corp de mobilier.

Profită de lumina naturală

Dacă ai un apartament luminos, ai deja un avantaj pe care probabil că nu l-ai conștientizat încă. O cameră luminată în mod natural va părea mai mare decât una întunecată. Renunță la draperiile din materiale opace sau cu nuanțe prea închise și eliberează, pe cât posibil, zona din fața ferestrei de mobilier sau obiecte de decor masive. Eventual adaugă una sau mai multe oglinzi mari pentru a crea efectul de „dublare” a spațiului.

Alege culori deschise sau pastelate

În ceea ce privește finisajele, încăperile mici au nevoie de „deschidere”. Orientează-te spre culori deschise sau pastelate, atât pentru gresie și faianță, cât și pentru vopseaua destinată pereților. O cameră albă sau vopsită în culori deschise va părea mai spațioasă decât una sumbră. Iar dacă nu te numeri printre norocoșii care beneficiază de multă lumină naturală, alege corpurile de iluminat în mod corespunzător și plasează-le în pe niveluri – de exemplu, pe tavanul băii, dar și în jurul oglinzii.

Improvizează spații de depozitare

Nu este suficient să te limitezi la designul mobilei când vrei să creezi spații de depozitare – poți amenaja chiar tu zone creative în care să așezi diferite obiecte. Extinderea pe verticală este o idee excelentă când vine vorba de amenajarea unui spațiu restrâns, așa că profită de orice loc liber și găsește soluții pentru a-l pune în valoare și a-i găsi utilitate.

Folosește finisaje din sticlă

Sticla nu este potrivită numai pentru baie, ci își găsește loc și în dormitor, sufragerie sau bucătărie. Pentru că reflectă lumina și creează iluzia de mărire a spațiului, sticla este recomandată pentru a crea pereți falși, rafturi sau diferite accesorii.

Alege corect pardoseala

Optează pentru pardoseală cu aspect simplu și natural, cu nuanțe deschise, pe care să nu o supraaglomerezi cu mobilă. O pardoseală albă sau gri deschis, turnată din rășini epoxidice cu finisaj lucios, un parchet laminat sau o gresie care imită aspectul lemnului ar fi cele mai bune alegeri pentru placarea unei locuințe mici.

Eficientizarea spațiului este cel puțin la fel de importantă precum aspectul general al locuinței tale. Înainte să achiziționezi mobilă sau accesorii, analizează cu atenție interiorul și stabilește care sunt opțiunile pentru compartimentare.

Foto https://pixabay.com/photos/apartment-room-house-2094666/

Lasă un Comentariu...

*