Caracterizat prin prezenţa materialelor precum metalul, cărămida şi ţevile, stilul industrial celebrează aspectul nefinisat, amenajările în acest stil amintind adeseori de interioarele fabricilor şi uzinelor.
Folosit mai ales pentru amenajarea caselor moderne, apartamentelor sau spaţiilor comerciale, stilul industrial este plăcut în acelaşi timp plăcut din punct de vedere estetic şi funcţional. Elementele caracteristice stilului sunt culorile neutre, suprafeţele din lemn şi metal, obiectele utilitare etc. Însă stilul industrial nu se aplică numai spaţiilor nefinisate. În ultimul timp, numeroşi designeri de interior promovează îmbinarea stilurilor finisate, somptuoase, elegante, cu stilul modern industrial, care se află la polul opus.
Ţevi şi conducte vizibile
Una dintre trăsăturile definitorii ale stilului industrial este şi expunerea elementelor care sunt de obicei ascunse, precum ţevile şi conductele. Stilul de amenajare industrial a adus o adevărată în materie de design, în special pentru că fabricile sau hambarele au fost reconvertite în spaţii rezidențiale. Aspectul nefinisat, care la început era obţinut involuntar, din lipsa bugetului necesar pentru a termina o clădire, a devenit mai apoi un stil căutat dinadins. Ţevile şi conductele lăsate la vedere se potrivesc de minune cu pereţii simpli, de culoare albă, sau cu finisajele dure din cărămidă sau piatră.
Pe lângă instalaţia lăsată la vedere, metalul folosit pentru tâmplărie şi pentru uşile interioare este o altă caracteristică a stilului industrial. Mobilierul poate împrumuta şi el din aspectul industrial, prin utilizarea unor organe de asamblare sau a unor accesorii precum mânerele sau barele de metal.
Suprafeţe din lemn şi metal
O combinaţie reuşită în stilul industrial este aceea dintre lemn şi metal. Cele două materiale, lemnul ce inspiră căldură, confort şi metalul rece, neutru, sunt folosite adesea în asemenea amenajări, iar rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase. În general, metalul este folosit pentru finisajele scărilor şi ale tâmplăriei, în timp ce lemnul se foloseşte pentru pardoseală şi tavan.
Mobilier şi decoraţiuni cu aspect învechit
Mobilierul şi decoraţiunile potrivite stilului industrial se inspiră din interioarele fabricilor, laboratoarelor vechi. Amenajările industriale au adesea un aspect patinat, vintage. Vintage nu înseamnă însă numai uzat, ruginit, decoraţiunile şi piesele de mobilier trebuie să aibă un aspect îngrijit, deşi amintesc de vremuri apuse. Stilul industrial se potriveşte foarte bine şi cu cel steampunk, iar dacă adăugaţi acest tip de decoraţiuni, nu aveţi cum să daţi greş.
Amenajările în stil industrial pot fi abordate în mai multe feluri. Puteţi opta fie pentru o amenajare care să îmbrace complet acest stil, fie pentru una în care să fie integrat. Ambele variante sunt la fel de plăcute din punct de vedere estetic.