Ghidați de conceptul “less is more”, mulți oameni aleg să-și decoreze casa în stil minimalist. Ramificație a designului modern sau contemporan, acest tip de decor este definit de spații luminoase și aerisite, simplitatea mobilierului, linii clare, geometrice, suprafețe dure și absența decorațiunilor. Apărut în anii ’60, minimalismul a devenit rapid stilul preferat al persoanelor moderne, tinere și dinamice care vor să se înconjoare în propria locuință doar de obiecte de primă necesitate, fără nimic în plus.
Considerat mai mult o stare de spirit și o viziune asupra vieții, designerii de interior susțin că este nevoie de multă ingeniozitate pentru a crea un spațiu minimalist plin de eleganță și rafinament. Dacă intenționezi să-ți transformi casa într-un adevărat sanctuar al relaxării, ți-am pregătit câteva idei din care să te inspiri ca să obții contrastele dorite și un rezultat unic.
Creează multe spații deschise
Stilul minimalist funcționează foarte bine atunci când vine vorba de prezentarea conținutului, o proiectare simplă fiind ideală pentru a permite îndreptarea atenției direct către fond. Evită pereții interni care nu au un rol fundamental în compartimentarea locuinței și creează spații deschise oriunde ai posibilitatea. Bucătăria open space care integrează și camera de zi sau poate chiar și holul reprezintă o amenajare perfectă pentru a mări vizual spațiul. În cazul în care nu empatizezi cu un astfel de concept, folosește pereți din sticlă care să permită spațiului să comunice, delimitând totodată foarte subtil camerele.
Mizează pe obiecte de mobilier multifuncționale
Puternic influențat de simplitatea japoneză, mobilierul în stil minimalist pune accent pe versatilitate, utilitate și estetică. Vorbim de obiecte simple, fine, cu linii drepte și de dimensiuni joase. Piesele masive sunt înlocuite cu mobilier ușor, ca de exemplu în locul bibliotecii apar rafturile, spațiile zidite în pereți iau locul dulapurilor imense, mesele și scaunele mari sunt schimbate cu mese joase, în forme geometrice și tabureți, iar canapeaua supradimensionată înlocuită cu una simplă, fără brațe impozante. Este ideală mobila multifuncțională pentru a nu aglomera inutil spațiul, realizată din materiale durabile precum pal melaminat, inox, lemn, sticlă semi-transparentă ori chiar mată. Fiecare obiect trebuie să aibă o utilitate bine stabilită și un scop precis pentru care ocupă spațiul în locuință.
Optează pentru o pardoseală în nuanțe neutre
Ordinea și simplitatea sunt două dintre principiile după care trebuie să te ghidezi într-o amenajare minimalista ca rezultatul final să fie autentic. Acestea se aplică inclusiv la nivelul podelei, unde sunt recomandate culorile neutre. Parchetul laminat sau cel din lemn oferă un aspect frumos și natural, la fel și piatra. Optează pentru un aspect unitar în întreaga casă și păstrează continuitatea dintr-o încăpere în alta. Cu toate că stilul minimalist pledează pentru mai puține covoare, dacă îți dorești mai multă căldură la nivelul podelei poți folosi traverse Decorino într-o gamă restrânsă de culori pentru a se potrivi decorului.
Alege cu atenție schema cromatică
Spațiul minimalist este masculin, rece, stilat și elegant. Caracterizat în principal de culorile neutre, acest tip de amenajare presupune monocromie absolută pentru tavan, pereți și pardoseală, contrastul fiind obținut prin mobilier și accesorii delicate. Cea mai pură expresie a minimalismului o reprezintă combinația dintre alb și negru. Tonurile de gri sunt și ele perfecte pentru a completa nota de sofisticare, mai ales că aduc diversitate unei încăperi fără a influența paleta cromatică. De regulă, pereții sunt zugrăviți în alb pentru a crea un spațiu uniform și aerisit. Pentru detalii spectaculoase, se acceptă și nuanțele intense de orange, galben, verde sau roșu, accentele de culoare putând fi adăugate prin intermediul mobilierului. De exemplu, un contrast deosebit îl poți obține dacă așezi rafturi albe pe un perete alb, iar în fața acestora optezi pentru o canapea într-o nuanță vibrantă de roșu ori verde.
Adaugă luminozitate
Unul dintre principalele aspecte ale stilului minimalist este lumina. Pentru decorarea ferestrelor se folosesc materiale transparente și deschise la culoare, care să permită luminii naturale să treacă prin ele. Caracteristică decorului minimalist este lumina caldă și difuză, așa că cea naturală poate fi completată cu mai multe corpuri de iluminat, precum spoturi, obiecte așezate pe podea și suspendate.
Folosește cât mai puține accesorii
În orice casă găsim perne și cuverturi, iar acest lucru nu face excepție nici când vine vorba de stilul minimalist. Totuși, uită de multitudinea de perne pe diverse dimensiuni sau materialele foarte colorate. Asortează textilele cu restul nuanțelor alese pentru a nu obține prea multe culori și forme. Totodată, evită decorațiunile precum statuete, poze, tablouri, suveniruri ori obiecte ornamentale. Rezumă-te la a crea un centru de interes și adaugă câteva mici accente de culoare.
Ia în calcul un stil personal de organizare
Adepții stilului minimalist vor fi întotdeauna ordonați. Așadar, nu ai voie să ții lucruri inutile pe mese, să îți arunci hainele la întâmplare ori să ai biroul plin de hârtii. Chiar și cablurile care se șerpuiesc inestetic pe podea trebuie să dispară, deoarece eliminând aglomerările de obiecte din câmpul vizual te vei apropia mai ușor de acest stil.
Decorul minimalist sporește confortul casei și îți simplifică viața, iar dacă preferi eleganța, și ordinea, atunci este ideal pentru tine. Chiar dacă amenajarea poate părea dificilă, acesta e probabil cel mai practic stil de design interior care și-a cucerit deja o mulțime de adepți prin simplitatea formelor, echilibru și aspect aerisit.
Sursa: images.pexels.com