Culorile înseamnă viață și tot ele, fiecare din ele, au o semnificație mai ales dacă vorbim de energii, echilibru energetic și armonie, calități ale stilului feng shui.
Dar care este oare cea mai potrivită culoare pentru dormitor sau pentru bucătărie și care sunt calitățile ce o recomandă. În cele ce urmează îți vom prezenta 8 culori apreciate de cultura feng shui pentru energiile pe care le emană în locuințele noastre.
1. Galbenul, culoarea soarelui, poate să lumineze orice spațiu. Tot el reușește să redea acel aer cozy pe care-l căutăm în orice casă pe care o numim cămin. Cu privire tonurile derivate din galben, mai intense, de floarea-soarelui, sau mai pale, precum nuanța untului, galbenul este extrem de binevenit în bucătărie, camera copilului, camera de lucru sau living. Despre această culoare se spune că ajută la consolidarea încrederii în sine, precum și la oferirea sentimentului că devii parcă mai puternic.
2. Roșu este una dintre cele mai puternice culori care în amenajarea interioară, conform principiilor feng shui, simbolizează focul, iar pe lângă asta se mai traduce prin veselie și entuziasm. Roșul în cultura poporului chinez simbolizează fericire și noroc, căsătorie în India, dragoste, romantism și curaj în Vest. Așadar, utilizat corespunzător în interiorul căminelor noastre, roșul are capacitatea de a aduce cu sine o energie extrem de pozitivă. Însă există și o atenționare cu privire la această culoare, utilizată într-o cantitate prea mare poate conduce către extrema negativă. Astfel, în loc de lux, senzualitate și noroc s-ar putea să atragem furia, agresivitatea și agitația în locuințele noastre, iar pentru a evita acest lucru, roșul trebuie utilizat cu moderație. El trebuie inserat în decor prin intermediul accesoriilor, accentelor de culoare și mult mai puțin la nivel de piese de mobilier și finisaje pentru pereți. Camerele care au nevoie de puterea focului sunt livingul, diningul, bucătăria și chiar și camera copilului.
3. În topul celor 8 culori feng shui, verdele ocupă locul trei. Menirea sa este de a reîmprospăta atmosfera dintr-o cameră, de a crea senzația de proaspăt. În același timp verdele este responsabil cu energiile vindecătoare, ele contribuind la menținerea sănătății. Pentru a-i spori această calitate este important ca în decorul locuinței să existe mai multe umbre de culoare, energia devenind mult mai puternică și ușor de perceput. În cazul acestei culori puteți apela cu succes la plantele decorative, nu doar pentru a avea parte de energia vindecătoare, dar și pentru a purifica aerul din încăpere.
4. Dacă roșul este mult prea intens pentru tine, poți oricând apela la portocaliu, un derivat al acestei culori care în stilul feng shui este asociat cu conversația și buna dispoziție. Ca și roșul, portocaliul reprezintă focul într-o variantă mult mai caldă, mai domoală.
5. Albul este asociat purității și inocenței. Într-un spațiu complet alb poți medita, îți poți reîncărca bateriile, iar baia este una din încăperile unde poți recurge la această culoare.
6. Albastrul este o culoare feng shui minunată. Asociat cu calmul și relaxarea, albastrul este ideal pentru camera de studiu a copiilor, mai ales dacă vorbim de tonuri deschise ce amintesc de un cer senin de vară. Aceste nuanțe îl vor ajuta pe cel mic să fie mult mai concentrat și mai atent decât dacă ar studia într-o încăpere dominată de alb.
În funcție de prioritățile pe care dorești să le atingi aplicând regulile feng shui (albastrul deschis = armonie, albastru închis = calm profund) poți integra nuanțe de albastru închis în dormitor pentru un somn mai bun, iar tonuri deschise în living.
Cu toate acestea, dacă îți dorești un dormitor amenajat în totalitate de albastru să știi că din punct de vedere feng shui nu este o idee tocmai bună.
7. Rozul este culoarea universală a dragostei, și abordat din perspectiva regulilor feng shui acesta poate fi inserat cu încredere în orice spațiu, pornind din camera copilului și finalizând cu camera tehnică (dacă ai un astfel de spațiu). Despre roz, o culoare cu adevărat feng shui, se spune că această calmează inima și o umple de dragoste. Însă, cu toate că reprezintă o energie atât de frumoasă, specialiștii nu recomandă abuzul. Prea mult roz utilizat într-o singură încăpere poate genera instabilitate.
8. Contrar așteptărilor, negrul este una dintre cele mai puternice culori feng shui, iar aceasta poate fi utilizată aproape în toată casa, mai puțin în camera copilului și pe tavanul din dormitorul tău. Negrul, prin prisma regulilor feng shui, este asociat cu puterea și protecția. Astfel, negrul are capacitatea de a pune în evidență orice spațiu, de a-i da putere și a-i oferi un aspect prețios, profund.