Într-o eră în care accentul se pune pe inovație, pe contemporan, pe noutate și pe tehnologie, iar dacă personalitatea ta este una care nu se mulează perfect pe aceste elemente, poți evada din această lume cotidiană în intimitatea propriei tale locuințe. Și ca tot decorul să fie perfect, poți alege stilul tradițional, un stil care este atașat de tradițiilor, culturii și istoriei.
Piața este invadată de multitudinea de decorațiuni moderne, iar design-ul a evoluat în timp ce din ce în ce mai puține persoane își aduc aminte de origini, de cultura românească și de simplitatea stilului tradițional. Nu este neapărată nevoie să ne cumpărăm o cabană în creierii munților pentru a ne gândi la un design tradițional românesc, deoarece putem să introducem elementelele stilului tradițional și în apartamentul nostru de la bloc.
Atunci când ne gândim la o locuință amenajată în stilul tradițional, cu siguranță ne vin în minte câteva elemente caracteristice acestui stil. Deși nu prea își găsește locul prin multitudinea de elemente moderne, acest stil se potrivește fiecărei persoane care are propria percepție referitoare la modul în care dorește să își decoreze locuința.
Stilul tradițional se caracterizează prin legătura cu trecutul, cu originile și căldura familiei, în timp ce îi oferă interiprului un ambient prin care se crează o legătură cu natura. Însă, există persoane care vor să insufle spiritului rustic un aer de modernitate. Îmbinarea stilului tradițional și modern poate și deosebită și chiar amonioasă dacă elementele alese sunt poziționate corect. Iar dacă până acum ați obișnuit să amplasați obiecte tradiționale doar pe alocuri, poate este timpul să îmbrățișați acest stil în toată frumusețea lor și, cu siguranță, va adăuga un aer de originalitate locuinței.
Stilul tradițional se potrivește oricărei încăperi însă, pentru ca totul să se îmbine armonios trebuie respectate anumite reguli. Decorarea locuinței în acest stil presupune o naturalețe și simplitate, dar și o anumită rezistență. Însă, rezultatul va fi unul plăcut vizual și relaxant.
În privința decorațiunilor, stilul tradițional este foarte generos, însă nu atât de accesibil. Decorațiunile și accesorile potrivite acestui stil nu se pot găsi oriunde. Cele mai multe obiectte de decor românești pot fi găsite în locurile în care tradiția încă se mai păstrează: târguri sau zone de munte. Bineînteles, internetul este și el un loc în care poți achiziționa diferite accesorii rustice, deseori lucrate manual. Tocmai de aceea, elementul caracteristic al acestui stil tradițional este originalitatea.
În ceea ce privește draperiile sau perdelele, acestea trebuie să fie bogate în motive tradiționale și potrivit de groase din punct de vedere textil.
Mobilierul tradițional este masiv, iar cele mai multe piese sunt confecționate din lemn. Mobilierul rustic se caracterizează prin simplitate, iar culorile sunt naturale, sau mai bine zis, inspirate din natură. Printre cele mai utilizate culori sunt bejul, cremul, maroul deschis sau galbenul. Acestea trebuie să se potrivească atât pentru pereți, pardoseală, dar și pieselor de mobilier. Pardoseala trebuie să fie caracterizată prin duritate deoarece piesele de mobilier sunt greoaie. Pentru un plus de creativitate, poți opta pentru un covoraș tradițional vesel, lucrat manual, iar pe timp de iarnă, o blană artificială.
Aranjarea pieselor de mobilier se caracterizează prin liniaritate, raportându-se la piesa de mobilier cea mai importantă.