Stilul mediteraneean evocă mult romantism și relaxare prin punerea în valoare a detaliilor coloristice și arhitecturale ale coastei sudice a Europei. Specificul acestui stil de amenajare interioară este dat de un design simplu cu mobilier rustic și pereți albi din ipsos, aducând culoare și o atmosferă destinsă, inspirată din sudul Franței, Italia sau Spania.
Aceste regiunile sunt recunoscute pentru apele cu nuanțe turcoaz, zilele extrem de însorite și bogăția speciilor florale.
Spre deosebire de alte stiluri de decorare interioară, cel mediteraneean este mult mai cald și familiar, înglobând culorile și texturile aflate în împrejurimile naturale.
Culorile stilului mediteraneean
Culorile acestui tip de design interior sunt vibrante și preluate direct din natură. Galbenul, oranjul, roșul intens sunt împrumutate de la apusul de soare, iar purpuriul și albastrul sunt preluate de la florile specifice zonei: lavandă și albăstrele. Verdele este inspirat de pădurile luxuriante și bogăția paletei variază de la nuanțe închise la verde deschis.
Stilul decorativ mediteraneean este vibrant ca un ecou al mării și al cerului însă, în funcție de regiune, pot fi incluse de asemenea și nuanțe de sienna arsă, lavandă sau galben.
De bază este albul, indiferent de textura pereților și de gradul de finisare al acestora. Așa cum îi știm, grecii chiar nu se stresează prea tare să finiseze impecabil pereții din interiorul caselor, iar suprafețele denivelate, unghiurile rotunjite și chiar strâmbe fac parte din farmectul stilului rustic mediteraneean grecesc. Imperfecțiunile nu le diminuează valoarea arhitecturală, ci le confirmă autenticitatea.
Straturile de vopsea și glazură sunt patinate pe ipsos sau texturate în nisipul zidurilor pentru a adăuga o mai mare profunzime vizuală. Totuși, pentru a da o pată de culoare spațiului foarte luminos, unul din pereți se poate zugrăvi într-o nuanță pastelată de bleu, galben sau verde ou de rață.
Acest stil este puternic caracterizat de nuanțele de albastru care completează firesc culorile naturale ale peisajelor ce se zăresc dincolo de ferestre.
Materialele folosite în stilul mediteraneean par a fi preluate direct din mediul natural și sunt folosite fără rețineri, ipsosul alb sau tencuiala de gips pentru pereți, plăci de lemn sau de pin pentru podea, precum și lemnul de culoare închisă pentru grinzi, folosit în contrast cu albul pereților.
Un alt detaliu decorativ important sunt obloanele din lemn ce îmbracă ferestrele și ușile caselor mediteraneene, iar cele mai armonioase și perfect încadrate în decor sunt cele de culoare albastră.
Așadar, modelul tipic de ambientare în stil mediteraneean este pus în valoare prin prezența tonurilor de turcoaz, a vibrantelor flori multicolore ce completează excelent încăperile luminoase, finisate și mobilate simplu, curat și elegant. Ceramica și lemnul se profilează grațios pe zugrăvelile în alb, care devin un fundal perfect, ca într-o atmosferă de poveste.
Mobilierul și decorațiunile caselor amenajate în stil mediteraneean ies în evidență prin minimalismul mobilierului cu un design simplu, în nuanțe neutre, pentru a nu încărca sau a nu aglomera decorul.
Pentru living, pe lângă o canapea confortabilă, puteți alege o măsuță de cafea și o bibliotecă sau o comodă din lemn masiv în nuanțe deschise, cu aspect ușor învechit. Iar pentru amenajarea unui dormitor, ar putea fi potrivit un pat din fier forjat, deasupra căruia se poate monta un baldachin dintr-o pânză vaporoasă de culoare albă.
Decorațiunile care pot completa această ambianță ar trebui să păstreze aceeași paletă cromatică și să fie realizate din materiale naturale precum piatra, lemnul, sfoara sau scoicile. Texturile mate și decorul minimalist stau la baza oricărei amenajări specifice stilului grecesc mediteraneean, pentru că simplitatea, luminozitatea și minimalismul pot ilustra doar în câteva cuvinte aceste case exponente ale stilului mediteraneean.
În concluzie, paleta cromatică este redusă la mult alb cu câteva accente în nuanțe pastel pe tonuri de galben, ocru sau verde deschis, care fac spațiile luminoase să vibreze și mai puternic.
Material realizat de
Designer Corina Sârbu
Telefon: 0751.512.178
E-mail: corinadesign@yahoo.com
Sursă foto: sxc.hu si pressloft.com