Eclectic

De-a lungul timpului am făcut cunoștință cu numeroase stiluri, am pătruns în interioare moderne, clasice până într-acolo încât aveai impresia că pășești într-un muzeu, atât de rustice încât simțeai că te-ai întors în timp, însă niciunul nu a reuști să-mi ofere acea comoditate, acel confort pe care-l simți doar acasă, precum cel eclectic.

Cu siguranță suntem diferiți și, cu siguranță, pentru fiecare dintre noi există un stil care să ne reprezinte. Unii l-au găsit cu ușurință, fie de unii singuri, fie cu ajutorul unui specialist, arhitect, designer sau decorator. Însă, atâta timp cât în noi există un yin și-un yang, cât sălășluiesc deopotrivă latura feminină și cea masculină, cum ai putea să te rezumi la un singur stil?
Eu, personal, nu am reușit și, tocmai de aceea, consider ca stilul eclectic este salvator. Pentru cei ca mine, nehotărâți, cărora le plac elemente diferite, contrastante, culori neutre dominate, dar și accente de culoare mai puternice, pentru noi a fost inventat cuvântul eclectic, un haos organizat, un mix armonios, un melanj uniform.
Privind un interior eclectic vei simți o energie cum puține alte interioare ți-o poate transmite. Cu toate acestea există și un dar. Cunoști sentimentul acela când privești instructorul de fitness, aerobic etc. și ai impresia că este extrem de ușor să faci 10 flotări, doar pentru că el nu pare să răsufle greu când le face? Ei bine, cam așa se întâmplă și cu al nostru eclectic stil. Este perfect când îl privești și ai impresia că oricine ar putea să-și amenajeze locuința în felul acesta, că nu ai nevoie de ajutor de specialitate atâta timp cât nu există reguli, limite. Cât de complicat poate fi să-ți așezi în living, de pildă, un puf oriental sau un ottoman (cum i se mai spune) lângă o canapea din europaleți sau una clasică, din piele?

În cele ce urmează voi încerca să-ți explic cum stă treaba cu stilul eclectic și cum poți evita un interior aglomerat, lipsit de naturalețe și eleganță.
Voi începe de la culori, partea cea mai simplă și totodată cea mai complicată dintr-un interior. Oricând de mult ai îndrăgi culorile și oricât de tare ți-ai dori să introduci întregul spectru cromatic la tine în casă din păcate nu o vei putea face. Îți spun totuși că având o bază neutră, te poți juca cu doua, trei culori mai puternice, care ar trebui să se regăsească în diferite obiecte, patternuri, accesorii. Dacă insiști pentru mai multă culoare, ok, poți să o faci, însă ține minte, ai nevoie și de ceva alb sau tonuri deschise, zone, pete unde să-ți odihnești ochii, altfel va fi foarte greu să te concentrezi într-un astfel de spațiu. Totodată, încearcă să apelezi la materiale naturale, fie că este vorba de textile, accesorii sau piese de mobilier. Dungile, zigzagul și formele geometrice sunt două dintre elementele care definesc stilul eclectic. Ar trebui să ții cont de acest lucru în cazul în care ți-ai dori ca scaunul bunicii să facă parte din decorul tău, dar are nevoie de un look mai fresh.
Poate că nu ai cunoștințe cu privire la stilurile din care fac parte obiectele pe care intenționezi să le introduci într-o încăpere, însă îți poți da seama cu lejeritate dacă acestea seamănă între ele. Dacă unul iese în evidență mai mult decât celelalte, pentru acesta din urmă trebuie să găsești soluția pentru a-l potrivi în decor. Sunt variante mai simple, cele în care recurgi la mici accesorii, precum un suport de lumânare, o ramă foto pe care să le aduci în cameră alături de acest obiect, astfel încât să nu fie stingher. Totodată, varianta un pic mai complicată este cea în care recurgi la alte șiretlicuri pentru a integra în același tablou două piese diferite. De exemplu, aplici aceeași culoare pentru două piese de mobilier complet diferite sau recurgi la un imprimeu care se dublează în camera ta.
Pentru a reda interiorului tău atmosfera eclectică pe care o cauți, te poți juca cu piesele de mobilier schimbându-le funcțiunile, în sensul că măsuța de cafea poate deveni noptiera din dormitor, puful poate lua locul măsuței, biroul se poate transforma într-o comodă pentru hol și tot așa.
Am atașat și câteva imagini care vin să întărească cele spuse mai sus, însă ține minte de la frumos la kitch este doar un pas, încearcă să nu utilizezi mai mult de două trei stiluri, fii temperat cu culorile și folosește materiale naturale.
În final îți spun: Fii eclectic, fii diferit! Diferit nu înseamnă greșit, înseamnă adaptare, înseamnă personalitate.