Dacă ai trecut dincolo de faza de finisare a pereților casei mai mult ca sigur începi să te gândești la alegerea pieselor de mobilier și decorațiuni. Toate acestea trebuie să fie perfect asortate cu stilul de amenajare pe care dorești să îl ai în vedere pentru casa ta.
Și cum astăzi se poartă simplitatea, trebuie să eviți cât mai mult supraîncărcarea spațiului și să te concentrezi pe punctarea acelor caracteristici ale stilului pe care îl preferi. Iată mai jos 5 stiluri de amenajare pentru locuința ta:
1. Stilul clasic
Acest stil este cel care nu se demodează niciodată, fiind mereu ușor de asortat pentru locuința ta. Atunci când vei opta pentru adoptarea acestui stil trebuie să știi că este indicat să păstrezi simetria și proporțiile. Orice cameră are un punct central, un obiect de mobilier pe care cade toată atenția, iar restul pieselor de decor vor înconjura restul elementelor. De exemplu, în living, vei putea impresiona printr-un colțar mare, pe care îl poți regăsi aici, restul pieselor de mobilier concentrându-se în jurul acestuia. În acest caz predomină culorile închise sau cele neutre, așa că ne te vei putea juca foarte mult din punct de vedere cromatic. Alege pentru pardoseală lemnul sau parchetul clasic pentru ca totul să se potrivească cu elementele de decor.
2. Stilul tradițional
Piesele de mobilier trebuiesc să fie construite din lemn masiv, să fie foarte mari și impunătoare. Se vor folosi întotdeauna materiale naturale, precum pielea sau lemnul. De asemenea, în acest stil sunt prezente motivele florale, fiind nevoie de așezarea unui tapet de acest gen pe unul dintre pereții casei tale. Pardoseala va fi întotdeauna din lemn.
3. Stilul modern
Una dintre caracteristicile esențiale ale acestui stil este simplitatea. Spațiile nu sunt supraîncărcate cu multă mobilă, fiind așezat aici exact piesele de mobilier care vă sunt de folos. De această dată se încearcă o asimetrie atunci când se vorbește despre așezarea mobilierului. Predomină liniile drepte și culorile neutre. De exemplu, în dormitor ai putea alege un pat pe care îl poți regăsi aici și un șifonier pentru haine.
4. Stilul contemporan
Și de această dată evităm încărcarea spațiului cu foarte multe piese de mobilier. Se recomandă mai puține obiecte, dar de o calitate mult mai bună. Întotdeauna se va pune accent pe forme și linii, de regulă drepte, dar și pe restul decorațiunilor din casă. Ai putea alege pentru living să așezi un tablou mare în dreptul canapelei sau ai putea opta pentru dormitor pentru amenajarea unui dressing. Culorile neutre sunt cele care domină, însă ar fi de preferat ca uneori să existe și un loc accent. Ai putea alege să așezi tapet colorat pentru contrast pe unul dintre pereți sau ai putea opta pentru o piesă de mobilier colorată. Lumina și corpurile de iluminat sunt foarte importante pentru acest stil – va fi nevoie ca spațiul să aibă acces la o sursă de lumină naturală, dar și la corpurile de iluminat cele mai potrivite.
5. Stilul industrial
Cu toate că nu mulți sunt cei ce îl preferă, stilul industrial reprezintă astăzi o tendință în amenajare. Se pune accent pe materiale precum metal, beton, cărămizi vechi sau lemn. Vei putea observa uneori pereți de cărămidă, fără să beneficieze de finisare sau tavane din beton. Dacă iubești acest stil de amenajare ai putea încerca să te joci cu toate cele descrise mai sus mai ales în bucătărie, majoritatea electrocasnicelor fiind realizate din oțel inoxidabil.