Ai crede că orice alt motiv, care are legătură cu lipsa de atenție, a banilor, a satisfacției de la locul de muncă, poate conduce la depresie, dar în niciun caz locul pe care-l numești acasă și unde ar trebui să te simți în siguranță, relaxat și confortabil.
Ei bine, se pare că da, pe lângă toți acei factori enumerați mai sus, și propria locuință poate deveni un motiv pentru instalarea depresiei. Într-adevăr la început într-o fază mai ușoară, însă la fel de nocivă cu trecerea timpului, ca oricare altă depresie, dacă nu iei inițiativă și nu îți întorci privirea spre căminul tău, oferindu-i respectul cuvenit.
Studiile realizate în acest sens au demonstrat că o casă neglijată, dezordonată are un impact nefast la nivel psihologi pentru beneficieri. În fond, logic gândind, este și normal. Cum ai putea să ieși zâmbitor în fiecare zi din casă dacă totul în jurul tău este aruncat la întâmplare. De altfel cred că este o mare ușurare să pleci dintr-un astfel de loc și o apăsare în plus seara, când te întorci acasă.
Orice locuință, fie ea proprietatea personală sau închiriată, reprezintă cuibul nostru. Așa cum animalele se îngrijesc în a-și crea un habitat potrivit în care să locuiască, la fel ar trebui să procedăm și noi.
Ori, pentru a nu a avea un motiv în plus din cauza căruia am putea aluneca pe panta depresiei, cel mai bine ar fi să depunem un minim de efort în acest sens.
Noi îți sugerăm 4 idei simple, dar care te vor ajuta în organizare și înfrumusețarea locuinței, precum și în ținerea la distanță a depresiei.
1. Primul lucru pe care trebuie să-l faci pentru locuința ta este să-i oferi lumină, naturală dacă se poate. Așadar, evită să stai cu draperiile trase. Mai mult, optează pentru materiale deschise la culoare și ușor transparente cât să permită acesteia să-ți lumineze casa. Lumina este viață, ca și apa de altfel. O atmosferă întunecată este apăsătoare, la fel ca și sentimentul depresiei. Scapă de el lăsând lumina și buna dispoziție să pătrundă în locuința ta.
2. Chiar dacă în prezent ești nemulțumit de locul un stai, încearcă să creezi măcar un loc atrăgător, un centru de interes unde să domine culorile calde, plăcute, energizante. Astfel, indiferent de felul cum arată restul locuinței, vei ști că de fiecare dată când vei da cu ochii de acest colț colorat și proaspăt te vei relaxa complet, și-l vei prefera, dorind totodată să-ți transformi întreaga locuință după el.
3. De cele mai multe ori o locuință neglijată este cea în care domină dezordinea. Pentru a preveni acest lucru, nu lăsa obiectele să se adune în locurile necuvenite până la sfârșit de săptămână când ai programat să faci ordine. Încearcă pe măsură ce le utilizezi să le pui la locul lor. Dezordinea, mai mult decât mizeria este cea care îți generează acea stare de disconfort pe care încet, încet începi să o detești până o să se transforme în frustrare și apoi în furie, finalizând cu o neplăcută depresie.
4. Nu în ultimul rând, treptat, în limita posibilităților, încearcă să aduci un plus de valoare locuinței tale prin investiții minore în obiecte care te fac fericit, care te ajută să păstrezi ordinea, care vor da culoare căminului tău. O simplă draperie nouă, pe care o poți confecționa dintr-un metraj ce ți-a plăcut într-un magazin de specialitate poate fi suflul nou de care ai nevoie. De asemenea, un buchet de flori poate valora din punct de vedere psihologic mai mult decât o renovare completă. Știi bine, fericirea nostră stă de multe ori în lucruri mărunte, așa că de ce să nu depui acest minim de efort. Totodată, lucrurile care nu sunt cum ar trebui încearcă să le reperi, îți vor oferi o mare satisfacție și o mare bucurie.
sursa foto: www.countryliving.com