Casa în care locuim ne influențează cursul vieții, în mod pozitiv sau negativ. Aceasta este locul în care ne petrecem cel mai mult timp-mâncăm, dormim, lucrăm și ne relaxam. Pentru că o locuința să devină un cămin trebuie să creăm acel echilibru armonios între construcție, compartimentare și mobilarea fiecărei încăperi.
Responsabilitatea construcției îi revine echipei de proiectanți, ingineri și arhitecți, la fel și compartimentarea casei. Însă noi trebuie să ne ocupăm de mobilarea aceasteia într-un mod cât mai corect, pentru că fiecare spațiu are o deosebită importanță. Trebuie să acordăm o atenție sporită atunci când alegem mobilă pentru living, bucaterie, dormitoare, baie și chiar pentru balcoane. Pentru majoritatea oamenilor această activitate este deosebit de captivantă, întrucât au posibilitatea să își amenajeze spațiul cu mobilă nouă, după bunul plac. Totuși, există niște recomandări care ar trebui puse în aplicare, pentru alegeri cât mai inspirate.
Ce ar trebui să iei în considerare, încă dinainte să cumperi mobilă?
Fie că alegi să mergi direct în magazin sau optezi pentru o călătorie virtuală, cu siguranță că ai deja multe idei și planuri despre cum ai vrea să îți mobilezi locuința. Însă, înainte de a lua orice decizie, nu uita să faci măsurătorile corespunzătoare ale spațiului pe care îl vei mobilă. Asta include dimensiunile precise ale încăperilor, poziționarea țevilor, prizelor, grinzilor, ferestrelor, culoarea pereților și a parchetului, modul în care se deschid ușile. Toate aceste elemente sunt decisive pentru o alegere potrivită a mobilierului.
Nici bugetul nu trebuie neglijat, pentru că există riscul să constați la final că ai cheltuit cu mult mai mult decât ți-ai propus. Mobila din lemn masiv se comportă bine de-a lungul anilor, însă te supune la un efort financiar destul de mare. Dacă nu ești dispus la asta, trebuie să te orientezi către ceva mai accesibil, mobilierul din PAL sau MDF, care de asemenea este destul de rezistent. Acolo unde se dorește un stil unic, mobila la comandă București poate face totul să fie extrem de eficient.
Ce greșeli trebuie să eviți în amenajarea casei?
De multe ori nu se ține cont de zona în care este poziționată casa și se alege un stil greșit. Concret, dacă stai la munte, alege un stil de amenajare conform peisajului în care se află situată casă. O locuința mobilată în stilul maritim nu se va integra deloc în peisajul montan. Zona de munte este ideală pentru lemn, piatra naturală, fier forjat, tonuri de maro, bej, nude.
Uneori nu se ține cont de stilul de viață și se aleg piese de mobilier cu colțuri ascuțite, deși în acea familie urmează să apară un nou membru. Sau se optează pentru mobilă sensibilă și deschisă la culoare, deși plimbarea câinelui de talie gigant face parte din rutina ta. Dacă nu vrei să regreți alegerea făcută și să fii nevoit să schimbi mobilă în cel mai scurt timp, ține cont de pasiunile, nevoile și stilul tău de viață.
Excesul de zel își poate pune amprenta în mod negativ asupra design-ului unei case. Dacă vrei să ai o locuința aspectuoasă și aerisită trebuie să eviți să aduni prea multe piese de monilier în aceeași încăpere. Vei avea senzația că locuiești într-un magazin de mobilă, și cu siguranță nu vrei asta. Chiar dacă nu ești un adept al stilului minimalist, să te limitezi la câteva piese esențiale cu design interesant este mereu o alegere potrivită. Cu atât mai mult dacă ai la dispoziție un spațiu mic, se recomandă pisele simple, utile și absența imprimeurilor sau modelelor încărcate.
Chiar dacă ai o culoare preferată, nu este prea plăcut să îți petreci întreaga zi într-o cameră roșie sau neagră. Oricât de tare îți place culoarea, folosește-o înțelept, cu măsură. Designerii consideră că e greșit să mizezi pe o singură culoare. Prin urmare, poți opta pentru o combinație de culori complementare, puse în valoare prin accesorii și decorațiuni în nuanțe deosebite. Poți avea în vedere un living amenajat în alb cu draperii galben pal și 2 tablori mari în râme maro de lemn. Instant, livingul va dobândi un aer prietenos, inspirând căldură și confort.
La cine să apelezi dacă simți că nu te descurci?
Răspunsul este evident – la niște profesioniști. Ei sunt asemenea arhitecților, cu diferența că au în sarcină interiorul casei, și nu structura construcției. Poți lasă în responsabilitatea lor măsurătorile și de ce nu, să fii receptiv la noi sugestii. Cu ajutorul lor poți descoperi soluții ideale, la care nici măcar nu te-ai gândit.
Desigur, serviciile unui profesionist costă, însă pe termen lung investiția se amortizează. Totuși, să ai în vedere cât de importantă este comunicarea, pentru că firma care îți va face mobila nu îți poate citi gândurile. Dacă deja ți-ai conturat niște idei despre stilul și designul locuinței și vrei să le pui în practică, trebuie să le comunici specialistului. Prodesignart.ro te așteaptă să îți expui ideile și dorințele, preluând misiunea de a transforma o simplă locuința în propriul tău cămin.