Sună pompos, dar pe un scaun directorial, pe care-l vedem de cele mai multe ori în biroul șefului, ar trebui să stăm fiecare din noi.
Dacă există vreun lucru care ar putea să ușureze cele opt ore petrecute la birou acela este scaunul și dacă este un scaun directorial cu atât mai mult. Se spune că statul prea mult pe scaun poate fi chiar mai dăunător decât fumatul, poate conduce la boli cardiovasculare, ca să nu mai vorbim de dureri de spate sau gât.
Așadar, dacă ești în plin proces de amenajare/reamenajare birou nu încerca să faci economie fix atunci când ai ajuns la capitolul scaune. Cu cât acestea sunt mai comode, dotate cu accesorii ce-ți permit reglarea lor, cu atât mai eficient ești în munca pe care o depui. S-au făcut chiar și studii în acest sens, care au scos în evidență faptul că o persoană, care lucrează la birou, poate deveni cu până la 17% mai eficient dacă este așezat pe un scaun ergonomic sau scaun directorial, cum ne place nouă să-i spunem.
Pentru că la ora actuală găsim scaune directoriale pe toate drumurile și site-urile, de la mână a doua și până la modele ce pot costa mii de lei sau poate chiar mii de euro, ne-am decis să construim o listă care să te ajute în luarea unei decizii optime atunci când vine vorba de alegerea scaunului pentru birou. Astfel, sunt patru lucruri de care ar trebui să ții cont: mobilitate, confort, reglare și durabilitate.
Cum trebuie să arate un scaun directorial?
În primul rând, dacă facem referire la spătar, acesta trebuie să aibă o formă ușor curbată, să urmărească forma anatomică a coloanei. De asemenea, pentru a evita sprijinul și presiunea din zona lombară, în partea de jos a coloanei, atunci spătarul obligatoriu trebuie să fie reglabil pe înălțime. Totodată, spătarul ar trebui să aibă și un mecanism de înclinare, lucru extrem de important dacă obișnuiești să te plimbi de la un birou la altul, de la un sertar la altul.
În ceea ce privește șezutul scaunului directorial, acesta trebuie să fie suficient de mare încât să rămână câțiva centimetrii în ambele părți și suficient de adânc astfel încât să permită o oarecare relaxare între parte din spate a genunchilor și marginea scaunului. În plus, un alt aspect de care trebuie să ții cont este marginea scaunului, care trebuie să fie rotunjită sau în cascadă (să prezinte o pantă lină) pentru a asigura o bună circulație a sângelui precum și diminuarea presiunii din zona coapselor.
Ajungând la picioarele scaunului, la baza sa, atunci trebuie să fii atent la materialele din care acestea sunt realizate. Dat fiind că majoritatea scaunelor directoriale sunt prevăzute cu roți, optează pentru un model cu 5 brațe din metal sau lemn (sunt doua dintre materialele cele mai rezistente). De ce 5 brațe? Pentru că sunt cele mai sigure când vine vorba de răsturnare. De asemenea, pentru un confort sporit, optează pentru roți prevăzute cu sistem de blocare. Poate părea straniu, dar ar trebui să verifici calitatea roților și, de asemenea, să iei în considerare dacă se pretează la suprafața pardoselei din biroul tău.
Pentru că vorbim de un scaun directorial spătarul acestuia trebuie suficient de mare cât să susțină atât gâtul, cât și capul celui care este așezat pe el. Cu cât spătarul este mai înalt – în mod normal acesta ar trebui să-ți permită reglarea sa prin intermediul unui mecanism – cu atât tensiunea din zona spatelui se va reduce și asta se va întâmpla pe termen lung.
În ceea ce privește designul, piața de desfacere îți pune la dispoziție o sumedenie de culori și materiale.
Scaunele tapițate în materiale textile au avantajul patternurilor, care pot fi cât se poate de diferite, la fel ca și paleta cromatică. Însă dacă îți dorești un scaun cu viață lungă, atunci alege unul al cărui material este suficient de gros, astfel încât, în timp, să nu se deterioreze prea ușor. De asemenea, trebuie să te interesezi cu privire la modalitățile de întreținere și cât de ușor ies petele în cazul unor accidente nefericite.
Cu toate acestea niciun material nu spune mai accentuat că te afli la conducerea unui business decât scaunul directorial din piele. Alb, negru, crem, maro sau de ce nu albastru închis, vișiniu, caramel sau cărbune – sunt culori în trend, scaunul directorial din piele este cel mai popular. Este într-adevăr și cel mai scump, însă acesta nu face o declarație doar prin postura sa, ci și prin calitatea și confortul pe care le asigură. Finisajul unui scaun din piele poate fi simplu, însă eleganța sa poate fi subliniată de prezența unor cusături meticuloase, a unor butoni sau petice. Însă, pentru că există și un dar în această situație, trebuie să te preocupe și întreținerea sa. Pentru ca pielea să rămână fină și moale are nevoie de soluții speciale de curățare.
Nici înlocuitorul de piele nu este un material de evitat, dat fiind că este mult mai ieftin decât cea pe care o imită. Vinilul este o soluție mai ales că este ușor de integrat în orice decor.
Cu toate aceste aspecte trecute în revistă cred că poți merge la cumpărături. Ține minte! Este extrem de important felul în care te simți așezat când stai pe scaun, fie el și directorial, pentru că în funcție de asta poți fi mai mult sau mai puțin eficient la locul de muncă. Nu contează cât de ingenios sau cât de atractiv este scaunul dacă nu este și confortabil pe termen lung.