Mulţi dintre noi reuşim să ne aducem foarte bine aminte cât de mult s-au îngrijit părinţii noştri de noi, de bunăstarea noastră, de sănătatea şi de educaţia noastră. Au stat lângă noi ajutându-ne la teme, colorând sau lipind frunze de toamnă. Ne-au încărcat ghiozdanele cu cărţi, caiete şi creioane colorate, iar copilăria multora dintre noi este străbătută de cele mai frumoase poveşti şi basme citite seara la culcare. Toate aceste gesturi ne-au ajutat să devenim maturi şi să preluăm frâiele vieţii noastre.
Iată că acum este rândul nostru să îi ajutăm pe copii să devină oameni mari. Ce putem face oare pentru ei? Cum putem să le susţinem educaţia şi cum îi putem motiva să aibă dragoste de carte, de lucruri noi şi să fie curioşi despre tot ce-i înconjoară? Sprijinirea copiilor în procesul lor de învăţare şi îndrumarea lor constantă îi vor ajuta să îşi atingă scopurile. Dimpotrivă, dacă nu veţi fi aproape de copil şi nu-i veţi susţine etapele de învăţare, el îşi va pierde interesul faţă de studiu şi va avea dificultăţi în a-şi atinge obiectivele în viitor.
Există numeroase modalităţi prin care vă puteţi sprijini copilul, indiferent că de abia merge la grădiniţă sau deja se află în băncile şcolii, însă timpul pe care îl investiţi în a-i asculta nevoile şi problemele este cel mai preţios ajutor.
În rândurile următoare, vă prezentăm câteva metode eficiente prin care puteţi susţine procesul de învăţare al copilului dumneavoastră.
Alegeţi jucării educative în detrimentul celor distractive
Magazinele pentru copii sunt pline cu grămezi de jucării care mai de care mai colorate, cu cât mai multe funcţii, care apar la televizor, care cântă sau vorbesc. E adevărat, şi aceste jucării au farmecul lor, dar doar pentru o scurtă bucată de vreme. Cele mai utile însă sunt acele jucării educative care facilitează procesul de învăţare, care susţin abilităţile sociale ale copilului şi care îi sporesc pofta de cunoaştere. Chiar dacă vorbim despre jucării educative, asta nu înseamnă că sunt plictisitoare sau prea serioase. Nicidecum. Jucăriile educative atrag copilul, îi menţin interesul, îl cheamă la joacă şi îl învaţă tot timpul câte ceva. Cele mai potrivite jucării educative pentru perioada grădiniţei sunt jucăriile care îl învaţă noţiunile de bază ale matematicii, adunarea, scăderea, dar şi alfabetul.
Investiţi în rechizite şcolare
Sunt studii care dovedesc că atunci când un copil beneficiază de toate rechizitele de care are nevoie, este determinat să înveţe mai bine şi să obţină note mari. Prin urmare, dacă merge la grădiniţă sau la şcoală, aveţi grijă să umpleţi ghiozdanul copilului cu caiete în coperte colorate, cu creioane, carioci, acuarele, bloc de desen, pixuri şi chiar un frumos stilou. Se pare că cei care învaţă să scrie cu stiloul vor scrie mai frumos decât copiii care învaţă să scrie cu pixul. De asemenea, puteţi completa aceste rechizite de bază cu unele jucării educative care îl vor ajuta la efectuarea temelor sau la recapitularea a ceea ce a învăţat în clasă, precum tablă de scris, crete sau carioci lavabile, abac şi alte jocuri cu adunare, scădere sau cartonaşe cu litere şi cuvinte.
Nu uitaţi de cărţi
Cărţile sunt o sursă excelentă de cunoştinţe şi ar trebui să însoţească creşterea şi dezvoltarea copilului încă din primii ani de viaţă. Odată ajuns la şcoală, copilul va trebui să citească mai multe lecturi obligatorii. Pe lângă aceste lecturi propuse de şcoală, puteţi să îi dăruiţi şi alte cărţi care îl vor ajuta să îşi extindă cunoştinţele.
În cele din urmă, suportul părintesc contează cel mai mult. În calitate de părinţi, trebuie să vă ajutaţi copiii atunci când întâmpină dificultăţi la şcoală şi, în general, toată viaţa. Există lucruri pe care copiii le pot efectua fără ajutor din partea părinţilor, la fel cum în multe situaţii o mână de ajutor este salvatoare. Creşterea, dezvoltarea şi viitorul unui copil depind de implicarea părinţilor. Prin urmare, este esenţial să vă sprijiniţi copilul cu privire la toate nevoile sale şi să fiţi un model pentru el.