4 sfaturi decorative pentru o bucătărie modernă și primitoare

Bucătăria este un spațiu cu un statut special în orice locuință, la care a ajuns evoluând de-al lungul timpului, Astfel, dacă la început era destinată doar preparării și servirii mesei, bucătăria a căpătat mai multe funcționalități, devenind chiar și spațiu de socializare.

Din acest motiv, accesoriile dintr-o bucătărie trebuie să servească în egală măsură unui scop practic, dar și unuia de natură estetică. Astfel, o bucătărie modernă corespunde din toate punctele de vedere rolului pe care le are un astfel de spațiu și totodată arată foarte bine. Acest ultim aspect este la fel de important ca și cel practic, iar pentru a te ajuta să ai o bucătărie decorată în stil modern, îți oferim câteva sfaturi de amenajare.

 

Mobilă și electrocasnice de culoare neagră
Bucătăriile în care predomină culoarea neagră au un aspect modern și futurist, care poate fi obținut ținând cont de anumite reguli. În primul rând trebuie să ai o bucătărie care să beneficieze de lumină naturală, pentru a contrabalansa efectul întunecat pe care îl conferă culoarea mobilierului și electrocasnicelor. Cu cât fereastra sau balconul sunt mai mari, cu atât poți folosi negrul pentru o suprafață mai întinsă.

O alternativă pentru situațiile în care bucătăria nu beneficiază de multă lumină naturală este utilizarea de electrocasnice negre, și a unei mobile de o nuanță deschisă.

 

Scaunele de bucătărie
Dincolo de rolul lor practic, scaunele de bucătărie constituie și un important element de decor. Într-un astfel de spațiu, poți folosi scaune de bucătărie de diferite dimensiuni, însă producători recomandă câteva măsuri standard, pentru a beneficia de confortul necesar.

Astfel, șezutul trebuie să aibă o lățime de 40-50 de centimetri, și o adâncime cuprinsă între 38 și 45 de centimetri. Spătarul nu ar trebui să depășească 40 de centimetri în înălțime, iar forma ideală este cea trapezoidală. În ceea ce privește înălțimea scaunelor, aceasta ar trebui să permită o distanță de 20-30 de centimetri între șezut și tăblia mesei.

 

Peretele din spatele blatului
Din cauza amplasării sale acest perete este cel mai expus stropilor de apă, grăsime, sosuri și alte ingrediente folosite la prepararea mesei și spălatul vaselor. Din acest motiv, aspectul său se poate deteriora ușor, compromițând astfel întreaga bucătărie. Din fericire, există soluții pentru a preveni astfel de situații, iar acestea constau în amenajarea unui panou special, denumit backsplash. Acesta se așează în dreptul peretelui și se poate înălța până la tavan, putând fi folosit și ca un element decorativ. Backsplash-ul este confecționat dintr-un material rezistent, care se șterge ușor, cel mai des utilizate fiind porțelanul, plăcile din sticlă, plăcile metalice și travertinul.

De asemenea, poți folosi și stickere decorative lipite direct pe perete, care se pot înlocui ușor dacă se uzează sau se deteriorează.

 

Fața de masă
Deși pare un accesoriu mai puțin lipsit de importanță, fața de masă influențează în bună măsură aspectul unei bucătării. Și în acest caz, sunt o serie de amănunte de care trebuie să ții cont pentru a alege fața de masă cea mai potrivită bucătăriei tale. Primul dintre ele este dimensiunea, care se alege ținând cont și de lungimea marginilor care se lasă să cadă peste laturile mesei. Mai exact, la lungimea și lățimea mesei, se adaugă și dublul lungimii marginii căzute. Spre exemplu, pentru o masă de dimensiuni de 100×80 de centimetri la care vrei o margine căzută de 10 de centimetri, vei alege o față de masă de 120×100 de centimetri. În cazul meselor rotunde, dimensiunea feței de masă se calculează adăugând la diametru dublul lungimii marginii căzute.

Lungimea marginii depinde și de anumite tipuri de evenimente. Astfel pentru mesele zilnice în familie se aplică o lungime a marginii de 15-20 de centimetri, în timp ce pentru o cină mai specială se recomandă între 25 și 30 de centimetri. Nu în ultimul rând, pentru un eveniment festiv, cu mulți invitați, lungimea marginii feței de masă va fi între 40 și 45 de centimetri.

 

Ar mai fi de adăugat că și curățenia este o condiție esențială pentru a avea o bucătărie modernă și primitoare. 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/buc%C4%83t%C4%83rie-sufragerie-1336160/

Lasă un Comentariu...

*