Etajerele sunt un mod excelent de a da o notă originală şi îndrăzneaţă de design casei tale. Îţi permit să-ţi organizezi spaţiul mult mai bine şi totodată dau încăperilor un aspect modern.
Etajera, şic şi bună la toate
Etajerele te ajută să îmbraci cu gust întreaga casă, să umpli şi spaţiile greu accesibile. Pe lângă impresia vizuală puternică pe care o creează, sunt o soluţie eficientă de a aranja obiectele decorative, micile statuete sau fotografiile înrămate.
Etajera ta vorbeşte. Despre tine
Pentru a alege etajera potrivită este bine să ai în vedere câţiva factori.
În primul rând, să-şi atingă utilitatea, adică să-ţi ofere spaţiu generos pentru obiectele pe care vrei să le vezi când treci prin cameră. Dar şi acces la lucrurile pe care le foloseşti frecvent.
Etajera mai trebuie să dea o notă de originalitate şi prospeţime încăperii în care o instalezi.
Apoi, să spună ceva despre tine. Asta, pentru că dezvăluie ce gusturi, dar şi ce preocupări ai. De aceea este foarte important să faci alegerea potrivită.
Ce etajeră să alegi
Etajerele murale suspendate, ce umplu elegant pereţii şi îi îmbracă ingenios, pot fi din lemn, metal, sticlă sau din combinaţii ale acestora.
Poţi monta etajere de tip colţar pentru cărţi, CD-uri sau pentru plante.
Etajerele în forme geometrice ingenioase creează un efect optic extraordinar. Pot fi montate în cele mai neaşteptate locuri, unele foarte jos pe perete, altele, dimpotrivă, aproape de tavan.
Lemnul poate fi colorat în nuanţe dintre cele mai îndrăzneţe şi poate crea un contrast minunat cu pereţii, tavanul, dar şi cu mobilierul din casă.
Ai de unde alege, însă mare grijă să nu obţii exact efectul invers celui scontat!
Greşeli de evitat atunci când îţi montezi etajere
Să ignori modul de fixare. Este obligatoriu să găseşti modalitatea de fixare adecvată, ţinând cont de greutatea etajerei şi de compoziţia pereţilor. O etajeră bine fixată trebuie să suporte un minimum de greutate fără să deterioreze zidul. Totodată, ar fi bine să le goleşti cam o dată pe an şi să verifici dacă este în continuare bine fixată.
Să supraîncarci etajerele murale. Etajerele murale sunt solide şi te pot ispiti să le umpli până la refuz. Nu le transforma într-un depozit de obiecte la vedere! Rişti să sufoci întreaga încăpere.
Să plasezi etajerele la întâmplare. Unul dintre avantajele pe care le oferă rafturile, etajerele şi bibliotecile micuţe şi cochete este tocmai acesta, că pot fi amplasate absolut oriunde în casă. Pot, adică au loc. Asta nu înseamnă că poţi să le trânteşti pe pereţi la întâmplare. Asigură-te că nu blochează deschiderea uşii sau a ferestrei. Asigură-te că se armonizează perfect cu decoraţiunile încăperii în care o amplasezi.
Să nu le întreţii corespunzător. Ştii foarte bine că praful este la el acasă pe etajere. Fă-ţi un obicei din a-l şterge cât mai des! Dacă ai ales o etajeră din lemn, aceasta trebuie şi lăcuită din când în când. Dacă ai optat pentru etajerele din sticlă sau metal, curăţă-le în mod regulat cu un produs special pentru curăţarea metalului sau sticlei.
Dacă vrei să faci primăvară în casa ta cu câteva etajere, te poţi inspira din galeria foto pe care ţi-o oferim.
Surse foto: cocondedecoration.com, archzine.fr, deco.journaldesfemmes.com, machambredenfant.com, photogratuitede.com, 13zor.be, francais-express.com, pinterest.com