Localizare: orașul Malmo, Suedia
Iată o nouă transformare a unui pod care se dovedește un exemplu reușit de amenajare a mansardei, în care ingredientul cheie este lumina naturală.
Proprietarul este un artist suedez binecunoscut în mass media locală. Acesta a cumpărat două apartamente mici în clădirea situată imediat dedesubtul podului unui bloc. Treptat, pe măsura schimbărilor inerente vieții (legate de muncă și de creșterea copiilor), spațiul se dovedea a fi din ce în ce mai neîncăpător, iar ideea de a cumpăra și de a renova și spațiul din pod a prins contur, în defavoarea celei de a se muta în altă casă.
Scopul dorit a fost amenajarea unui spațiu de loisir și de creație totodată, adică a unui loft cu dublă funcționalitate: de locuință și studio artistic.
Proprietarul a contactat un birou de arhitectură care a propus ca spațiul nou creat să fie un open space cu un living, patru dormitoare, zona de lucru și două bai. Soluția compartimentării a constat în montarea pereților de gips-carton de diferite forme geometrice, care se îmbină cu mobilierul, ceea ce a oferit arhitecților o libertate maximă în ceea ce privește alegerea zonelor în care pereții pot fi plasați.
Funcționalitatea și designul au fost determinate de interacțiunea spațiilor compartimentate (a secțiunilor pereților și tavanelor), în scopul de a crea un flux și un ritm între aceste zone care unesc elementele arhitecturale într-un ansamblu coerent. Folosirea oglinzilor și tăietura dramatică a pereților de ghips-carton adaugă experiențe noi de lumini și umbre scenografiei mansardei.
Mansarda și etajul al doilea au fost redefinite în totalitate. Scara care duce la mansardă, singurul element nou introdus, își pune amprenta asupra întregii reamenajări. Ea preia liniile pereților, le înclină, creând parcă goluri orizontale și verticale, oferind flexibilitate apartamentului. Scara duce direct la camera centrală din mansardă care este dominată de ferestrele de mansardă VELUX, de mobila minimalistă și elemente multimedia.
Pentru o atmosfera destinsă și pentru a contrasta cu tonurile grave ale mobilierului și aparaturii media, aceeași nuanța de alb a fost folosită pe toate suprafețele, cu excepția podelei. În camera centrală, lumina venită din ambele părți prin ferestrele de mansardă VELUX creează o atmosferă vibrantă, dar totuși calma, care te face să te simți confortabil. În baie, tăietura verticală a ferestrei pare să extindă lungimea acesteia. Operate fie automat, fie manual, ferestrele de mansardă VELUX permit ventilarea naturală, intensificând sentimentul de stare de bine și de confort interior. Amplasate fie foarte sus și având ca motiv doar cerul albastru sau foarte jos – aproape ca un hublou într-o navă care abia depășește nivelul apei – fac ca împrejurimile să apară distante și discrete.
Utilizarea rafturilor integrate în pereți și a ușilor glisante fac posibile deschideri și închideri nebănuite. În acest mod, diviziunea dintre zonele considerate private și cele care pot destinate evenimentelor artistice publice devine extrem de utilă, putând fi adaptată în funcție de situație (când clienții vizitează spațiul de lucru sau când în camera principală au loc spectacole de artă sau show-uri multimedia).
Generalizând, recâștigarea spațiului neutilizat din pod printr-o astfel de abordare creativă este o soluție ingenioasă în special pentru locuințele mici ca dimensiuni, iar iluminarea naturală cu ajutorul ferestrelor de mansardă VELUX este elementul cheie pentru succesul amenajării, deoarece aceasta evidențiază și dă valoare fiecărui detaliu.
Pentru exemple la fel de inspirate, intră pe velux.ro