O mansardă transformată prin intermediul luminii

Mansarda a încetat de mult să fie un spațiu de locuit rar întâlnit, cu toate acestea încă este departe de a fi considerată o locuință convențională. Din acest motiv sau tocmai datorită atributelor ce o definesc ea este apreciată în mod deosebit de spiritele creative, artiști care iubesc lumina și cerul înstelat, elemente de care doar dintr-o mansardă te poți bucura.

VELUX_restaurare_birou

Picture 1 of 5


Fie vorba între noi, orice mansardă este spectaculoasă dacă este amenajată plăcut și bine iluminată, însă cu atât mai mult una localizată într-o clădire interbelică, unde acoperișul înclinat și bârnele masive din lemn dau naștere unui decor inedit, elegant și boem.

Un astfel de exemplu este chiar mansarda pe care v-o prezentăm, localizată într-o casă veche, construită în perioada dintre cele doua războaie mondiale.

Praful și întunericul au fost eliminate pentru a aduce în prim plan lumina și ordinea, arhitectul Corvin Cristian, coordonatorul acestui proiect de reabilitare și amenajare, punându-și amprenta în stilul caracteristic și transformând podul vechi, profund deteriorat, într-un spațiu ce pare să atingă perfecțiunea. Astfel, zona de sub acoperiș a devenit căminul ideal în care-ți poți desfășura mai mult decât confortabil viața de familie.
Casa poate fi privită ca un manifest față de ceea ce se întâmplă în prezent pe străzile capitalei, unde imobile vechi şi monumente de arhitectură sunt demolate pentru a face loc blocurilor. Astfel, rămâne unul dintre cele mai inspirate exemple de conservare a patrimoniului construit prin renovarea unui pod existent, având ca rezultat o locuință spațioasă inedită.
Ineditul este dat de felul cum spațiul este construit, cum capătă grandoare prin tavanul înalt, dar și din prisma amenajării – o abordare cu adevărat ieșită din comun.
Livingul, despre care am putea spune ca este piesa de rezistență a acestei scenografii luminoase, a fost tratat de către arhitect ca și un atrium, o curte invadată de lumină naturală, în jurul căreia sunt concentrare “fațadele” camerelor.
Din acest motiv, precum și datorită spațiului larg și înalt, lumina a devenit un actor principal, un elemente extrem de prețios, necesar a fi omniprezent pentru a pune în valoare zonele și obiectele importante din casă.
Astfel, au fost create suprafețe vitrate foarte mari, atât la nivelul acoperișului înclinat, cât și la nivelul pereților, prin inserarea în suprafețele despărțitoare a unor ferestre provenite de la case demolate.
Iar ca decorul să fie cât mai autentic, mai original, în amenajarea interioară sau folosite obiecte pe măsură. Mare parte din acestea sunt piese reparate, restaurate și refolosite, fiind culese sau mai bine spus colecționate de-a lungul anilor. Sobele austriece, în perfectă stare de funcționare, ferestrele cu tâmplărie de stejar din pereții de compartimentare, țiglele necesare pentru completarea acoperișului, ușile, diverse piese de mobilier, feroneria și multe alte elemente ornamentale, mai mult sau mai puțin discrete, sunt cela care au contribuit semnificativ la conturarea unei atmosfere boeme, elegante, unice.

Dacă ți-a plăcut acest proiect, inspira-te pe velux.ro si urmărește noutățile pe facebook.com/VELUX.

Lasă un Comentariu...

*