Cum poate reamenajarea interiorului să-ți ofere extra spațiu?

Sub acoperişurile în pantă ale clădirilor se conturează spaţii luminoase şi ventilate care deschid perspective inedite spre proiecte adaptate nevoilor practice. Atmosfera creată la mansardă se defineşte prin unicitate şi eleganţă, iar clădirile care au un astfel de spaţiu dobândesc mai multă personalitate şi stil. Neutilizarea suprafeţelor cu potenţial locuibil reprezintă o pierdere imensă în contextul în care ne confruntăm cu o criză tot mai acerbă de locuinţe.

castiga spati prin reamenajare (1)

Picture 1 of 3


Amenajarea unei mansarde locuibile în spaţiul de sub acoperişul casei reprezintă o investiţie incomparabil mai mică decât achiziţionarea de teren suplimentar şi construirea din temelii a unei anexe la locuința deja existentă. Concepută ca spaţiu principal de locuit, amenajarea unei mansarde necesită doar prelungirea infrastructurii existente până la ultimul nivel; find necesare doar o serie de intervenţii minore la reţelele de gaz, apă, electricitate.

Valorificarea maximă a spaţiului de sub acoperişul în pantă este susţinută atât de considerentele de ordin spaţial, cât şi estetic, materializat de atmosfera plăcută care ne aminteşte de ţinta “explorărilor” copilăreşti în podul bunicilor. Pereţii înclinaţi ai mansardei conferă spaţiului o personalitate aparte, care induce o stare de relaxare.
Cu o investiţie minimă şi un strop de imaginaţie, mansardele pot deveni spaţiul cel mai atractiv al unei case. Spaţiul nou creat poate primi variate utilităţi: de la camere de oaspeţi, la camere de joacă pentru copii, de la dormitoare, la încăperi destinate activităţilor culturale, de la spaţii de recreere, la cele de lucru.

Prin renovarea podului şi transformarea acestuia într-o mansardă luminoasă şi aerisită, se adaugă o nouă dimensiune casei. Mai mult, este o foarte bună modalitate de a creşte valoarea imobiliară a proprietăţii existente. Flexibilitatea şi nonconformismul unui apartament la mansardă au un impact vizual spectaculos şi constituie modele demne de urmat.

ETAPE ÎN RENOVARE

Etapa 1 – Punctul de plecare în transformarea unui pod într-o mansardă este evaluarea spaţiului de sub acoperiş din punct de vedere al stării structurii de rezistenţă, al libertăţii de mişcare şi al pantelor şarpantei. Evaluarea spațiului implică a verifica dacă există destul spațiu de stat în picioare în partea centrală a podului. Este nevoie de o înălțime de 2,5m, deși se poate obține un spațiu suficient și dacă înălțimea este de 2m. De asemenea, trebuie să luați în calcul grosimea viitoarei izolații a pereților, care va micșora încăperea cu încă 15-20cm.

Tot în această fază inițială puteți să luați în considerare și poziționarea scărilor de acces și a sistemelor de instalații – apă, electricitate, încălzire – care vor fi prelungite la nivelul mansardei.

Etapa 2 – Odată luată decizia de renovare se poate trece la etapa de compartimentare a spaţiului disponibil. Trebuie ţinut cont de pereţii de rezistenţă. În rest, spaţiul poate fi împărţit după planul recomandat de arhitect funcţie de preferinţele proprietarului.

Etapa 3 – Decupajele în acoperiş pentru poziţionarea ferestrelor de mansardă VELUX se realizează în paralel cu celelalte acţiuni de consolidare şi recondiţionare a acoperişului, dacă sunt necesare. O atenţie deosebită se acordă în această etapă instalării corecte a termoizolaţiei din jurul ferestrelor de mansardă. Folosirea unor materiale de calitate şi montajul conform instrucţiunilor scrise care însoţesc produsele, ferestre de mansardă şi rame de etanşare potrivite, vor garanta calitatea rezultatelor obţinute.

Etapa 4 – Sistemul de instalaţii (electrice, termice şi sanitare) va fi prelungit la nivelul mansardei, în funcţie de poziţionarea originală la nivelele inferioare ale clădirii şi de destinaţiile spaţiului amenajat la mansardă.

Etapa 5 – Finisajul interior al pereţilor în jurul ferestrelor de mansardă trebuie să ia în considerare o listă de recomandări simple: formă orizontală în partea superioară, formă verticală în partea de jos, întreruperea eventualelor punţi termice prin corecta instalare a materialelor termoizolante, plasarea unei surse de căldură sub fereastra de mansardă VELUX. Toate aceste condiţii vor asigura maximizarea spaţiului din încăpere, accesul luminii naturale, confortul locuirii şi evitarea apariţiei condensului în anotimpul rece.

Etapa 6 – Finisarea pereţilor, zugrăvitul, recondiţionarea podelei şi a grinzilor, dacă este cazul, instalarea scărilor de acces şi mobilarea încăperilor sunt ultimele acţiuni desfăşurate înainte de punerea în funcţiune a noului spaţiu câştigat prin mansardare.

Pentru idei de renovare vizitează velux.ro; fii la curent cu noutățile pe facebook.com/VELUX.

Lasă un Comentariu...

*