Cum să alegeți cel mai bun șemineu pentru casa dumneavoastră?

Trăim într-o zonă de climă temperată, ceea ce înseamnă că, în fiecare an, avem de înfruntat temperaturile scăzute care vin odată cu iarna. Este importantă modalitatea prin care alegem să ne încălzim locuințele, pentru că asta va influența costurile pe care le vom avea iarna. Dacă până cu puțin timp în urmă, șemineele erau considerate obiecte pe care numai cei bogați și le permit, producția de masă a ajutat la scăderea prețurilor și la crearea unei mari varietăți de modele, care se potrivesc în orice încăpere.

Câte tipuri de șeminee există?

Există mai multe tipuri de șeminee, modelele evolând și adaptându-se cerințelor contemporane.

Începem cu șemineul deschis, care este un șemineu de primă generație. Aceste modele sunt construite pentru a aduce bucurie persoanelor cărora le place focul. Sunt caracterizate de contactul strâns cu focul, de faptul că fac posibile mirosul și sunetul rezultate în urma arderii buștenilor. Sunt construite, de regulă, din cărămidă și plăci de șamotă.

A doua generație de șemineu este șemineul cu focar. Acesta este cel mai răspândit model construit în Europa. Poate produce mari cantități de aer cald și poate încălzi foarte bine încăperea în care este așezat. 

Iar a treia generație de șeminee sunt cele care leagă într-un sistem mixt șemineul de convecție cu eficiența focarului de alimentare. Direcționarea gazelor de ardere spre conductele ceramice sau spre zonele ce formează masa acumulatoare este principala caracteristică a acestei generații de șeminee.

În funcție de modul în care se ajunge la procesul de ardere, șemineele pot fi pe bază de combustibil solid, gazos, lichid sau pe curent electric.

Care sunt diferențele dintre șemineele pe lemne și cele electrice?

Începem cu șemineul pe lemne, care asigură autonomie chiar dacă este o pană de curent. Poate fi folosit pe post de plită pentru prepararea mâncării, dacă modelul permite. Poate încălzi o încăpere mare foarte repede, dacă materialul din care este confecționat este unul bun, cum ar fi fierul forjat. 

Ca dezavantaje, acest tip de șemineu implică montarea unui coș de fum. Un alt dezavantaj este faptul că va trebui să aveți tot timpul lemne tăiate la îndemână. Asta înseamnă că ar trebui să vă faceți un stoc de lemne pentru iarnă, ceea ce presupune folosirea unui spațiu mare de depozitare. 

De asemenea, confortul termic nu este asigurat decât dacă șemineul este alimentat cu lemne. Asta înseamnă că e posibil ca, atunci când vă întoarceți de la serviciu, să găsiți frig în casă. Totodată, temperatura nu poate fi reglată astfel că șemineul, odată încins, va încălzi încontinuu. Odată montat pe poziție, nu va mai putea fi mutat foarte ușor. 

Șemineele electrice sunt ușor de montat și sunt compacte, astfel că pot reprezenta soluția de încălzire chiar și pentru apartamente sau garsoniere. Nu este nevoie de un coș de fum, pentru că nu sunt gaze rezultate. Sunt ușor de montat și de utilizat și au termostat reglabil. 

Costurile achiziționării unui șemineu electric sunt mai mici decât ale unuia pe lemne. 

Poziția unui șemineu electric poate fi schimbată, singura condiție este ca în apropiere să fie o priză. 

Printre dezavantajele șemineelor electrice menționăm puterea de încălzire mică a acestora, faptul că funcționează exclusiv pe curent electric, ceea ce duce la o creștere a facturilor la energie electrică.  

Iarna în România poate fi o experiență neplăcută dacă luăm deciziile nepotrivite referitor la încălzirea locuinței. Indiferent de tipul șemineului pe care îl alegeți pentru locuința dumneavoastră, trebuie să luați în calcul toate aspectele care pot influența procesele de montare și utilizare. Cântăriți foarte bine toți factorii, astfel asigurându-vă că achiziția pe care o faceți este cea mai bună pentru dumneavoastră. 

Lasă un Comentariu...

*