Deși apreciem amenajările frumoase și interioarele atrăgătoare, mulți dintre noi începem să acordăm prioritate confortului și funcționalității în detrimentul esteticii. Asta nu înseamnă că nu ne mai pasă de cât de frumoase și îngrijite sunt locuințele noastre, ci pur și simplu dorim case mai informale și multifuncționale, unde putem să ne relaxăm, să ne urmăm stilul de viață și să facem tot ceea ce ne pasionează. Pentru ca locuințele noastre să poată să țină pasul cu stilul nostru de viață și cu pasiunile noastre, ar trebui să ne concentrăm pe caracteristicile multifuncționale, pe eficiență și apoi pe design. Amenajarea pe care o vom obține trebuie să ne contecteze cu locuințele noastre și să contribuie la relaxarea și la starea noastră de bine. De la biblioteci cochete, idei pentru amenajarea unei zone de divertisment și până la idei simple care se concentrează pe confort, amenajarea locuinței noastre poate fi un proces creativ și personal.
Iată doar câteva idei care vă pot inspira să vă transformați casa în acasă:
- O bibliotecă nu se va demoda niciodată. În ciuda faptului că putem citi cărți electronice, nimic nu se compară cu momentul de relaxare și de confort în care ne bucurăm de o carte bună. Indiferent cât de spațioasă sau cât de restrânsă vă este locuința, puteți găsi o zonă unde să montați o bibliotecă care va adăposti cărțile preferate. Pe lângă faptul că vă veți putea bucura oricând de plăcerea de a citi o carte, o bibliotecă adaugă culoare, caracter și interes locuințelor noastre. Fie că vă doriți o bibliotecă cu un design grandios din tavan și până în podea, fie că preferați doar un mic colț confortabil cu un fotoliu și o etajeră cu cărți, iată că în unele seri locuințele noastre se pot transforma în săli de lectură.
- Creați un mediu de somn confortabil. În dormitor nu ar trebui să înghesuim prea multe piese de mobilier și nici nu ar trebui să deținem dispozitive electronice. Dacă dormitorul vă adăpostește biroul sau televizorul, încercați să delimitați zonele și chiar să ascundeți televizorul într-un dulap. Ceea ce n-ar trebui să lipsească dintr-un dormitor sunt patul și un set atrăgător de noptiere sau poate două noptiere diferite. Pentru un plus de confort și estetică, puteți opta pentru un pat cu tăblie. În ceea ce privește noptierele, acestea pot fi accesorizate în nenumărate feluri. În mod ideal, noptiera ar trebui să vă găzduiască lucrurile de care aveți nevoie înainte de culcare și la trezire, cum ar fi ochelarii de vedere, o lampă și un pahar cu apă. Majoritatea persoanelor, în special a femeilor, preferă să își accesorizeze noptierele cu lucruri utile, dar și plăcute, cum ar fi o veioză, o mică vază și o tavă sau un coș pentru crema de mâini și uleiurile esențiale.
- Găsiți inspirație în natură. Mai mult ca oricând, mulți dintre noi redescoperim frumusețea de a petrece timp în natură, pe cărări de munte sau pe plaje retrase. Iată că există mai multe modalități prin care putem invita natura în locuințele noastre. De exemplu, o gamă cromatică pământie, texturile naturale și elemente din natură vor crea o locuință intimă și primitoare. O pardoseală din piatră sau din lemn masiv este, cu adevărat, un mare avantaj. Încercați să aduceți elemente din natură într-o formă sau alta, cum ar fi pietre naturale, decorațiuni din fier forjat, un joc de apă, un trunchi de copac sau o ramură de mesteacăn, dar și conuri, ghinde sau castane. Iar în ceea ce privește texturile naturale, puteți opta pentru perdele din in în locul celor sintetice, pentru pături din lână sau bumbac și pentru covoare din iută, cânepă sau bumbac.
Poate că cel mai important lucru când vine vorba de amenajarea locuinței este acela de a o personaliza cât mai mult. Casele noastre ar trebui să reflecte stilul și personalitatea noastră, așa că trebuie să ne utilizăm creativitatea și să încorporăm tot felul de accesorii și de ornamente unice care oferă individualitate.