Idei isteţe de eficientizare a spaţiului

Idei istete de eficientizare a spatiului 1

Picture 1 of 10

Dacă ai o locuinţă care nu este foarte spaţioasă, fiecare colţişor contează şi trebuie amenajat astfel încât să fie cât mai eficient. Spaţiul trebuie optimizat cât mai mult cu putinţă, pentru a se crea impresia unei suprafeţe aerisite. De multe ori însă, avem tendinţa să facem alegeri neinspirate, ce contribuie la crearea unui aspect încărcat, înghesuit, în care nu poţi să respiri. Spre exemplu culorile alese greşit, mobila prea robustă şi amplasată în locuri neinspirate sau lumina insuficientă, sunt detalii ce fac diferenţa.

Noi îţi oferim 10 trucuri uşoare şi ingenioase prin care veţi obţine senzaţia de spaţiu, într-o locuinţă de mici dimensiuni:

1.Se recomandă ca pereţii să fie zugrăviţi în nuanţe deschise, care reflectă lumina, fie naturală sau artificială. În magazine se găseşte vopsea lavabilă albă, puternic reflectorizantă, ce poate fi nuanţată cu un pigment la alegere. De multe ori, pentru a a da spaţiului o notă confortabilă, primitoare, alegem nuanţe calde (roşu, portocaliu, galben), însă acestea micşorează spaţiul. Spre deosebire de ele, nuanţele reci (albastru, verde, violet), îl măresc şi îi conferă profunzime.

2. Pardoseala trebuie să aibe un aspect cât mai simplu şi o culoare deschisă, astfel încât să mărească vizual spaţiul. Pentru locuinţele de mici dimensiuni, duşumelele albe, pardoseala din răşini, parchetul laminat în nuanţe deschise sau gresia ce imita duşumeaua din lemn, sunt cele mai bune pentru alegeri pentru o casă de mici dimensiuni.

3.Un rol important în crearea unui spaţiu cât mai aerisit îl are şi împărţirea zonelor în funcţie de activităţi. Dacă amenajezi un open space cu mai multe zone, living, dining, bucătărie, birou, trebuie să laşi loc liber între aceste spaţii. Astfel, lasă un loc liber de cel puţin 80 de cm între două zone, pentru ca accesul spre fiecare să fie mai uşor şi să degajezi spaţiul. De asemenea, trecerea de la o zonă la alta trebuie să se facă în mod natural, astfel încât să se îmbine în mod armonios. Pentru acest lucru, mobila trebuie amplasată în mod echilibrat

4.Alege corect mobila. Deşi există tendinţa de a cumpăra piese de mobilier mari, trebuie să te gândeşti şi cum vor arăta acestea în spaţiul tău restrâns. În loc de o canapea mare, poţi opta spre exemplu pentru două canapele mai mici. De asemenea, nu trebuie să îţi cumperi o bibliotecă masivă care să îţi ocupe un întreg perete, poţi amplasa câteva rafturi şi o comodă.

5. Mobila trebuie să fie şi multifuncţională. Spre exemplu, o măsuţă de cafea poate avea şi un taburet, iar o bancuţă poate fi folosită şi ca spaţiu de depozitare, dacă are prevăzută o ladă de amplasată sub şezut.

6. Poţi renunţa la patul din dormitor şi îl poţi înlocui cu o canapea rabatabilă. Astfel, vei avea un spaţiu suplimentar în care să îţi amenajezi un birou. De asemenea, poţi salva spaţiu şi prin  montarea unui televizor pe o consolă fixată pe perete, iar astfel nu vei mai avea nevoie de o comodă pe care să îl montezi.

7.Scapă de dulapurile cu haine prin proiectarea unui dressing în dormitor, pe hol sau în balcon.

8. Camuflează electronicele. Experţii consideră electrocasnicele expuse la vedere reduc spaţiul, recomandând mascarea acestora în piesele de mobilier. Iar pentru ca efectul de spaţiu să fie şi mai accentuat, alege mobilă care să aibă aceeaşi nuanţă ca şi a pereţilor.

Acestea sunt soluţii simple, dar eficiente, prin care puteţi crea un spaţiu care să nu pară încărcat şi care să fie funcţional şi confortabil.

Lasă un Comentariu...

*