Indiferent dacă este spațios și cât se poate de confortabil sau, dimpotrivă, mai restrâns și mai lipsit de lumină, holul are o importanță deosebită în viața noastră de zi cu zi. Este locul în care ne pregătim înainte de a ieși din casă și de a da piept cu toate provocările zilei, dar și locul care ne întâmpină seară de seară la întoarcerea acasă. Un hol bine amenajat va determina dacă ieșim din casă optimiști și cu forțe proaspete sau nervoși și irascibili.
Iată, așadar, 5 lucruri de care are nevoie orice hol bine amenajat:
- Deși poate părea imposibil să amenajăm cu stil un hol, există nenumărate modalități prin care ne putem pune amprenta asupra holului. De exemplu, ne putem extinde stilul apelând la mici trucuri, cum ar fi simpla poziționare a unui obiect sau două care să reflecte decorul general al casei. Dacă aveți tapet în celelalte încăperi ale locuinței, puteți învăța cum se pune tapet și pe hol și care sunt cele mai potrivite tipuri de tapet în funcție de caracteristicile holului. De asemenea, dacă obișnuiți să colecționați antichități, puteți așeza un obiect antic chiar pe măsuța de la intrare. Dacă iubiți plantele și holul beneficiază de suficientă lumină, atunci o plantă într-un ghiveci frumos va umple holul de viață și de prospețime.
- Un loc pe care să vă așezați în timp ce vă încălțați cu acele cizme lungi sau atunci când vă descălțați pantofii este poate cel mai important element când vine vorba de amenajare hol modern. Mai mult decât confort și conveniență, tipul de scaun pe care îl veți alege poate da tonul întregului spațiu, fie că este vorba de o bancă rustică din lemn, o canapea tapițată sau un cub modern, cu structură robustă și cu spațiu de depozitare.
- Gândiți-vă la toate articolele de care membrii familiei au nevoie pentru a ieși din casă: pantofi, chei, pălării, eșarfe și genți și așa mai departe. Nu e de mirare că holul poate deveni rapid dezordonat. Pentru a evita această problemă obișnuită, încercați să includeți cât mai multe opțiuni de depozitare, în timp ce respectați planul general de design. Corpurile de mobilier care combină un loc de șezut, coșuri de depozitare și cârlige sunt deosebit de practice. Din nou, alegerea opțiunilor de depozitare depinde de spațiul pe care îl aveți la dispoziție, de caracteristicile holului și de tema generală de design.
- Masă. Poziționată lângă ușa de la intrare, o masă este deosebit de utilă și chiar poate fi considerată centrul de comandă al întregii locuințe. Cheile de la mașină, corespondența, ochelarii de soare, zgarda cățelului și multe altele ajung frecvent pe măsuța de la intrare. Păstrați toate aceste elemente în ordine, folosind o tavă din lemn, un bol ceramic sau un coș decorativ. Mesele cu sertare reprezintă o altă opțiune eficientă.
- Oglindă. Pe lângă nota dramatică pe care o oferă unui spațiu, o oglindă îndeplinește și rol practic, deoarece ne ajută să arătăm impecabil înainte de a părăsi locuința. Puteți opta pentru o oglindă supradimensionată cu un cadru gros din lemn, pentru o oglindă vintage cu o tușă aurie, pentru o oglindă de podea sau, în funcție de spațiul de care dispuneți, puteți opta pentru o măsuță de toaletă cu oglindă.
Nu uitați de corpurile de iluminat, mai ales că există mai multe opțiuni optime pentru a oferi holului lumina de care are nevoie, de la corpuri suspendate, candelabre și până la aplice de perete și lămpi de masă. Alegeți un corp de iluminat compatibil cu stilului spațiului și instalați becuri cu lumină caldă, eficiente din punct de vedere energetic.