Dormitorul este locul în care îți începi și îți termini ziua și de aceea este extrem de important ca atmosfera să fie una intimă și călduroasă pentru a-ți asigura maximul de confort. Practic, este vorba de locul din casă în care trebuie să te simți cel mai bine, iar pentru asta, camera trebuie să fie amenajată exact pe gustul tău, fără ca niciun amănunt să fie trecut cu vederea.
Iată mai jos câteva detalii de care trebuie să ții neapărat cont pentru a-ți personaliza dormitorul așa cum îți dorești.
Culoarea pereților
Pereții reprezintă spațiul cel mai expus din cameră, de aceea este important ca aceștia să aibă o culoare relaxantă, care să te ajute să ai parte de o odihnă bună. Opțiunea pentru culoarea pereților îți aparține, variantele cel mai des utilizate fiind albastrul și griul deschis. Dacă te simți mai relaxat sub influența altor culori mai vii, precum galben, verde deschis, roșu sau roz, nu ezita să le aplici pe pereții dormitorului.
Patul – elementul central
Bineînțeles că principala piesă de mobilier din dormitor este patul, iar acesta trebuie ales astfel încât să se încadreze cât mai bine în încăpere, dar și să îți ofere tot confortul necesar pentru un somn liniștit și odihnitor. Indiferent că optezi pentru un pat tapițat, sau pentru unul cu salteaua separată, lungimea acestuia trebuie să fie cu cel puțin 20 de centimetri mai mare decât înălțimea ta. Acesta se amplasează cât mai departe de ușă și de fereastră, pentru a nu fi expus frigului, iar distanța minimă față de perete sau alte obiecte de mobilier din cameră trebuie să fie de cel puțin 60 de centimetri.
Piesele de mobilier
În afară de pat, care constituie elementul central, mobilierul unui dormitor mai trebuie să includă un dulap, două noptiere amplasate la capul patului și o comodă. Noptierele trebuie să aibă o dimensiune raportată la cea a patului, în timp ce comoda e bine să aibă o deschidere mare. Înălțimea nu trebuie să depășească 80 de centimetri, iar lungimea maximă nu trebuie să fie mai mare de doi metri.
În ceea ce privește dulapul, acesta se așează în dreptul peretelui fără utilități, iar dimensiunile trebuie să fie proporționale cu cele ale dormitorului. Este recomandat ca între dulap și perete să fie lăsat un spațiu pentru o mai bună aerare.
Iluminatul
Pentru un dormitor nu este indicat să folosești o singură sursă de lumină, cea mai bună soluție fiind iluminatul cu ajutorul a trei surse. Prima dintre ele este sursa principală de iluminat, cea aplicată pe tavan, care se folosește atunci când pregătești patul de culcare sau pentru alte activități în interiorul încăperii.
Iluminatul de lucru este reprezentat de veiozele care sunt așezate de obicei pe noptieră, de o parte și de cealaltă a patului. Acestea se folosesc atunci când citești câteva pagini înainte de a te culca, iar lumina trebui să cadă într-un unghi corespunzător acestei activități.
În fine, a treia variantă este reprezentată de iluminatul decorativ, care se asigură cu ajutorul unor scafe, aplice sau spoturi instalate în cameră. De amplasarea acestor surse de iluminat trebuie să se țină cont atunci când se proiectează designul dormitorului, pentru că necesită lucrări speciale de instalare.
De asemenea, pentru iluminarea din tavan se recomandă becuri cu lumină albă, iar pentru iluminatul de lucru sunt ideale veiozele cu abajur.
Accesoriile
Caracteristica principală a unui dormitor trebuie să fie simplitatea. Nu este o cameră în care să primești oaspeți, deci nu este nevoie să impresionezi pe nimeni, așa că nu are rost să umpli spațiul cu decorațiuni și accesorii inutile. Alege doar lucrurile care îți fac ție plăcere și te fac să te simți bine și încearcă să le grupezi după anumite criterii, cum ar fi culoarea sau dimensiunea.
Ținând cont de toate acestea, vei avea parte de odihna și confort, iar în fiecare dimineață te vei trezi plin de energie.
Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/dormitor-imobiliare-interior-design-1940168/