Dormitorul este spațiul tău intim unde ai șansa să te refugiezi după o zi lungă și obositoare. Este locul în care trebuie să regăsești o atmosferă calduroasă, confortabilă și liniștită. Amenajarea dormitorului trebuie să fie practică, dar mai ales relaxantă. Beneficiile unui somn liniștitor sunt nemărginite. În cele din urmă, decorarea va depinde de stilul și personalitatea fiecăruia.
Iată mai jos câteva aspecte esențiale de care trebuie să ții cont atunci când amenajezi această cameră:
- Valorifică lumina. Senzația de confort este accentuată de modul în care este fructificată lumina naturală, cât și cea artificială. Lumina de afară creează o atmosferă plăcută și confortabilă în dormitorul tău. Totuși, pentru momentele când vrei să dormi mai mult sau simți că lumina este prea abundentă, folosește draperiile lungi. O draperie care ajunge până în podea oferă senzația că dormitorul este mai înalt și mai spațios. De asemenea, oferă un aspect elegant, iar somnul poate fi mai odihnitor. În amenjarea dormitorului poți adăuga o veioză cu lumină caldă sau un lampadar cu lumină difuză. Este necesar să ai lumină ambientală, dar și o lumină pentru citit sau scris. Nu uita să folosești și dispozitive de luminat care creează atmosferă și scot în evidență un obiect, un tablou sau un colț al camerei. Aceste detalii vor înfrumuseța cu siguranță dormitorul casei tale.
- Alegerea patului. Indiferent că este vorba despre amenajarea unui dormitor mic sau a unuia mare, patul reprezintă piesa de rezistență din puzzle-ul decorului tău. Alegerea acestuia și poziționarea pot face diferența dintre un dormitor confortabil și unul banal. Ca să te bucuri de un somn odihnitor trebuie să alegi un pat cu dimensiuni suficient de generoase. Acesta terbuie să fie amplasat la o distanță potrivită față de ușă și de fereastră. Într-un dormitor matrimonial cel mai potrivit loc pentru așezarea patului este în mijlocul camerei. De o parte și de alta a patului, nu vor lipsi noptierele și sursele de lumină. Este important să conturezi o simetrie care exprimă eleganță. Alege cu atenție și meticulozitate saltele și pernele. De ele va depinde calitatea somnului. De asemenea, o saltea corespunzătoare elimină riscurile apariției unor afecțiuni ale coloanei vertebrale.
- Alege culori relaxante. Este important să găsești culoarea care te relaxează și îți oferă un echilibru interior. Dormitorul este locul unde te odihnești, așă că e de preferat să optezi pentru culori calme și liniștite. Printre cele mai populare sunt gri, albastru, crem sau mov.
- Fără obiecte electronice în dormitor. Suntem invadați toată ziua de tehnologie. Tocmai de aceea, este de preferat ca în această cameră să renunțăm la aceste dispozitive pentru a găsi doza potrivită de relaxare și odihnă. Înceară să renunți la televizor, laptop și tabletă în dormitor. Chiar dacă vei avea telefonul pe noptieră, lasă-l să se odihnească. Studiile arată că somnul poate fi afectat dacă înainte de culcare stăm cu ochii în ecrane. Cărțile, revistele sau pereții plini de fotografii personale vor înlocui cu succes dispozitivele electronice și te vor îmbia mai bine către un somn pufos și odihnitor.
- Folosește spațiul. Alege corpuri de mobilier multifuncționale, prevăzute cu spații de depozitare. Nu exagera cu elementele decorative și nu aglomera spațiul în mod inutil. Dormitorul ideal este cel în care nu se simte o atmosferă apăsătoare. Folosește oglinzile pe a crea percepția unei încăperi mai mari. Câștigă spațiu folosind diverse rafturi suspendate.
Cum arată dormitorul perfect? Răspunsul depinde de fiecare persoană. Tocmai de aceea e bine să fii atent la nevoile și plăcerile tale. Puneți amprenta asupra acestei camere. În cele din urmă, tu ești adevăratul arhitect al vieții tale.