5 sfaturi despre cum trebuie să ai grijă de hainele tale

Îngrijirea adecvată a hainelor vă asigură că vă veți bucura de articolele vestimentare preferate o perioadă cât mai îndelungată de timp. Indiferent că preferați articolele esențiale, precum tricouri și blugi sau sunteți atrasă de piese vestimentare elegante și din materiale scumpe, indicat ar fi să adoptați un regim corespunzător de îngrijire a hainelor.

Deseori, poate fi suficient să respectați eticheta care însoțește articolul vestimentar, dar alteori pot fi necesare mai multe tehnici prin care puteți asigura aspectul impecabil al hainelor, așă că în rândurile următoare vom oferi câteva sfaturi generale de îngrijire a pieselor vestimentare:

  1. Respectați întotdeauna instrucțiunile de spălare indicate pe eticheta articolului vestimentar. Este recomandat să nu tăiați această etichetă pentru a ști întotdeauna cum anume se tratează acel obiect, dar și în cazul în care veți dori să îl vindeți sau să îl oferiți altei persoane. Noul proprietar va dori să știe cum să aibă grijă de acel articol vestimentar, iar eticheta va fi în acest caz de mare ajutor. În ultima perioadă, se încurajează tot mai mult să vindeți sau să dăruiți hainele de care nu mai aveți nevoie pentru a le asigura o durată mai lungă de viață, dar și pentru a fi mai puțin dăunătoare pentru mediu. Încercați să evitați spălarea inutilă, deoarece spălarea folosește multă apă și uzează țesătura. Dacă îmbrăcămintea nu este murdară, puteți să o aerisiți sau să o călcați cu un fier de călcat cu aburi, așa cum sunt cele de aici, pentru a scăpa de cute și de eventualele mirosuri neplăcute.
  2. Aveți grijă cum spălați diferitele țesături. De exemplu, articolele vestimentare care conțin elastan nu trebuie spălate cu balsam, deoarece balsamul determină elastanul să își piardă elasticitatea și, astfel, haina își va pierde forma inițială. De asemenea, amintiți-vă că bumbacul aproape întotdeauna se micșorează cu 3-5% la prima spălare. Pentru a evita contracția excesivă, nu uscați hainele de bumbac în uscător și nici pe calorifer. În general, căldura este cel mai înverșunat inamic al bumbacului. Aici puteți afla mai multe informații despre cum puteți avea grijă de diferitele țesături.
  3. Acordați o atenție sporită depozitării hainelor. Nu toate obiectele vestimentare pot fi depozitate în același fel. Diferitele fibre și țesături necesită metode de depozitare diferite. Tricotajele trebuie împăturite ușor și depozitate pe un raft sau într-un sertar. Dacă le veți pune pe umerașe, se vor întinde și își vor pierde forma. Cămășile, în schimb, pot fi agățate pe umeraș. Asigurați-vă că nu depozitați prea multe haine pe rafturi, în sertare sau pe bara cu umerașe, întrucât hainele trebuie să stea lejer, să nu se cuteze și să permită aerului să circule.
  4. Efectuați reparații, nu aruncați. Înainte de a vă decide să aruncați un articol de îmbrăcăminte, verificați dacă acesta poate fi reparat. Nasturii sunt ușor de cusut, fermoarele pot fi înlocuite, iar eventualele uzuri și găuri pot fi remediate de croitori cu mare ușurință. Dacă dintr-un anumit motiv, îmbrăcămintea nu poate fi remediată, încercați să reciclați corespunzător materialele. Cel mai indicat este să adunați mai multe haine care nu mai pot fi remediate și să le duceți la o fabrică de reciclare a materialelor.
  5. Aveți grijă de tricotaje. Atunci când achiziționați un pulover realizat din fibre, fie ele mai moi sau mai dure, va trebui să îi acordați o atenție sporită. În general, toate tipurile de tricotaje necesită o îngrijire aparte pentru a-și păstra aspectul elegant. Dacă observați scame, încercați să le îndepărtați cu finețe, iar dacă observați fire ieșite, veți avea nevoie de un ac special pentru a introduce firul ieșit la locul său. Periați cu o perie de îmbrăcăminte articolele din fibre moi și pe cele pufoase, din blană artificială sau din mohair. În plus, nu spălați hainele de lână la mașină, deoarece chiar și programul special de spălare a lânii poate fi prea agresiv. Puteți pune la aerisit articolul din lână sau îl puteți spăla cu apă rece și cu un detergent blând. După spălare, stoarceți ușor articolul vestimentar pentru a îndepărta excesul de apă, după care lăsați-l la uscat la temperatura camerei.

Lasă un Comentariu...

*