O pernă nepotrivită afectează calitatea somnului, iar utilizarea sa pe termen lung poate avea un impact negativ asupra sănătății, deoarece întregul aliniament al corpului are de suferit. Acest element din dormitor are rolul de a sprijini capul, gâtul și umerii și de a ține coloana vertebrală dreaptă pe parcursul nopții, pentru ca dimineața să te poți trezi odihnit. Experții sunt de părere că perna trebuie aleasă cu multă atenție și, mai mult, schimbată odată la 12-18 luni pentru că poate reține celulele moarte ale pielii, acarieni sau ciuperci.
Pe piață este disponibilă o gamă variată de perne, însă ca să te asiguri că produsul pe care îl achiziționezi este perfect pentru tine, iată 4 pași pe care trebuie să-i urmezi înainte de a investi într-o pernă:
1. Ține cont de stilul tău de dormit
Majoritatea oamenilor nu acordă atenție pernei pe care dorm, însă trebuie să știi că o pernă potrivită pentru o persoană care doarme pe spate nu coincide cu cea a persoanei care preferă să doarmă pe burtă. Tocmai din acest motiv nu găsim un concept sau un model universal valabil. Prin urmare, iată ce tip de pernă este recomandat în funcție de poziția de somn:
● Pe o parte
Cei mai mulți oameni obișnuiesc să doarmă pe o parte, iar dacă te regăsești printre ei ai nevoie de o pernă care să-ți mențină capul și gâtul la același nivel cu trunchiul. Vorbim de un element cu o densitate ridicată, care să umple spațiul dintre ureche și umăr, pentru această poziție fiind ideale pernele dure, anatomice, care te vor ajuta să ai un somn sănătos și odihnitor.
● Pe spate
În cazul în care preferi să dormi pe spate îți trebuie o pernă cu duritate medie, ca să îți păstrezi poziția coloanei vertebrale. Sunt recomandate pernele mai înalte, deoarece susțin în mod echilibrat gâtul și umerii, iar coloana nu-și modifică forma ei naturală, ușor curbată.
● Pe burtă
Cei care se odihnesc foarte bine pe burtă au nevoie de perne plate și moi, capabile să atenueze tensiunea exercitată asupra vertebrelor gâtului. Elementele folosite de această categorie de persoane trebuie să aibă o înălțime redusă și o compoziție cât mai moale.
● Diverse poziții
Dacă nu ai o poziție bine definită în timpul somnului, atunci folosește o pernă flexibilă, care să-ți permită să te odihnești în mod corespunzător indiferent că dormi pe spate, pe burtă sau pe o parte. Optează pentru un produs cu o duritate medie, umplutură solidă și flexibilă și de o înălțime mijlocie.
2. Alege umplutura potrivită
O pernă ideală trebuie să fie compusă din materiale de calitate, antialergice, rezistente la acarieni și care asigură suportul adecvat. Iată între ce tipuri de nucleu poți alege:
● Umplutură naturală
În principal, compoziția naturală este reprezentată de pene și fulgi, dar poate include și alte materiale precum bambus, lână, in, bumbac, mătase sau kapok. Acest tip de umplutură este moale, iar forma pernei se poate modifica ușor. Are avantajul de a se potrivi celor care își schimbă des poziția în timpul somnului. Totodată, materialele naturale absorb transpirația, lasă pielea să respire, sunt antialergice și antibacteriene, nu necesită tratare, dar în același timp izolează foarte bine.
● Umplutură sintetică
Fibrele sintetice reprezintă cea mai populară umplutură pentru perne în momentul de față. Nanofibra se apropie foarte mult de caracteristicile pufului de gâscă, în timp ce microfibra este ușoară și lavabilă. Acest tip de umplutură nu reține praful sau acarienii și se întreține foarte ușor.
● Umplutura specială
Pernele ergonomice sunt realizate din spumă cu memorie sau din latex, materiale compacte ce se mulează pe forma gâtului și a capului. În prezent, se consideră că acest tip de umplutură oferă cea mai bună susținere corpului, că lasă sângele să circule corect și astfel se evită tensiunea musculară și durerile de orice fel.
3. Verifică structura și forma pernei
În situația în care preferi o pernă care să își modifice forma în funcție de nevoile de moment, atunci optează pentru un produs obișnuit cu o singură cameră cu umplutură. Trebuie să știi că pernele cu mai multe camere oferă avantaje variate, în funcție de structura lor. Dacă ai ajuns la concluzia că ți se potrivește o combinație între mai multe modele, atunci folosește un produs cu două, trei sau patru camere, cu umplutură diferită, formată din amestecuri variate de pene și fulgi.
4. Acordă atenție problemelor de sănătate
Dacă te confrunți cu diferite afecțiuni solicită sfaturile medicului sau ale unui consultant înainte de a alege o pernă. Folosirea unui produs potrivit poate contribui la ameliorarea stării de sănătate, așa că nu ignora alergiile, durerile de gât, afecțiunile la coloana cervicală ori vertebrală.
Ține cont de aceste aspecte în alegerea unei perne dacă îți dorești să eviți anumite probleme de sănătate și vrei să te trezești odihnit în fiecare dimineață!
Sursa foto: https://image.freepik.com/free-photo/blonde-girl-posing-bed_23-2148147561.jpg