Puține persoane știu acest lucru, însă expunerea la lumină în timpul somnului este asociată cu diabetul și cu hipertensiunea arterială. Atunci când ne amenajăm locuințele, cei mai mulți dintre noi acordăm atenție factorilor estetici și celor mai recente tendințe, însă starea noastră de sănătate și confortul nostru ar trebui să dirijeze modul în care ne amenajăm casele, în special dormitorul. Potrivit unui studiu recent, chiar și cea mai mică expunere la lumină poate perturba tiparele noastre naturale de somn și ne poate predispune la apariția diabetului și hipertensiunii arteriale. Prin urmare, dacă doriți să dormiți mai bine și să vă îmbunătățiți starea generală de sănătate, asigurați-vă că evitați toate formele de expunere la lumină în timpul somnului.
Iată ce puteți face pentru a vă asigura un somn de calitate:
- Investiți în draperii opace. Cea mai simplă modalitate de amenajare apartament în vederea favorizării somnului presupune să investim în draperii groase, black-out, care nu permit luminii să pătrundă în mediul nostru de somn. Dacă observați că tot se infiltrează o cantitate infimă de lumină în dormitor la lăsarea întunericului – așa cum se întâmplă dacă ferestrele dormitorului sunt orientate spre o stradă foarte bine luminată – atunci optați și pentru o mască de dormit pe lângă folosirea draperiilor opace. În cadrul unui studiu, cercetătorii au analizat 552 de participanți și au descoperit că mai puțin de jumătate beneficiau de cinci ore constante de întuneric în fiecare noapte. Ceilalți participanți erau expuși la lumină chiar și în miezul nopții. Expunerea la lumină a fost măsurată pe parcursul a șapte zile cu un dispozitiv purtat la încheietura mâinii. Cercetătorii au reușit să determine că persoanele care au fost expuse la orice cantitate de lumină în timp ce dormeau erau semnificativ mai predispuse să devină obeze sau să sufere de diabet și hipertensiune arterială, spre deosebire de oamenii care nu erau expuși la lumină în timpul nopții.
- Optați pentru rolete interioare sau exterioare. Dacă ferestrele dormitorului sunt orientate spre o stradă foarte luminată, atunci poate fi necesar să planificați o amenajare balcon cât mai ingenioasă, care să nu permită luminii să vă deranjeze cât timp dormiți. Poluarea luminoasă este specifică mai ales orașelor mari, unde sursele artificiale de lumină sunt disponibile 24 de ore pe zi. Optați pentru jaluzele interioare sau pentru rolete exterioare pentru a împiedica lumina artificială să vă pătrundă în dormitor la lăsarea întunericului. Această recomandare este direcționată mai ales către adulți și seniori, care sunt deja expuși unui risc mai mare de diabet și boli cardiovasculare. Dormitul cu lumina aprinsă sau cu surse de lumină în apropiere poate contribui semnificativ la progresia acestor afecțiuni.
- Implementați modificări ale stilului de viață. În mod ideal, cu cel puțin 2 ore înainte de ora de culcare, nu ar mai trebui să folosiți televizorul și smartphone-ul, deoarece lumina albastră pe care o emană este deosebit de deranjantă. La amenajarea dormitorului, ar trebui să avem grijă să nu amplasăm în dormitor televizorul sau laptopul. Dacă este necesar să vă amenajați un spațiu de birou în dormitor, atunci aveți grijă să acoperiți laptopul sau calculatorul înainte de a merge la culcare.
- Instalați un dimmer. Unele afecțiuni, cum ar fi diabetul, îi pot determina pe oameni să folosească baia de mai multe ori în miezul nopții, așa că mulți lasă o lumină aprinsă pentru a reduce riscul de cădere, mai ales dacă se trezesc cu amorțeală la nivelul membrelor. Dacă aveți nevoie de o sursă de lumină în miezul nopții, puteți folosi o lumină de veghe cât mai discretă. De asemenea, schimbați întrerupătoarele de lumină cu dimmere reglabile pentru o amenajare cât mai intimă și confortabilă. În dormitor, instalați becuri cu lumină caldă în locul becurilor cu lumină albă sau albastră.
În cele din urmă, dacă aveți nevoie de un ajutor suplimentar pentru a adormi mai repede și pentru a dormi mai bine până la sunarea alarmei, optați pentru un supliment care susține somnul optim. Majoritatea suplimentelor care îmbunătățesc calitatea somnului conțin melatonină, melatonina fiind un hormon esențial pentru reglarea ritmului circadian, adică ceasul intern al corpului. Valeriana, la rândul său, este unul dintre cele mai eficiente ingrediente naturale care susțin odihna și relaxarea.