3 modificări minore în dormitor care îmbunătățesc calitatea somnului

Mulți dintre noi mai avem două-trei nopți când nu reușim să dormim prea bine, dar sunt și foarte multe persoane care se confruntă cu probleme cronice de somn, cum ar fi insomnia sau anxietatea, stări care îi pot ține treji chiar și până la primele ore ale dimineții. Cum ar fi dacă unele schimbări estetice în dormitor ne-ar putea ajuta să dormim mai bine? Un număr mare de studii au arătat deja că anumite schimbări în dormitorul nostru ne pot ajuta să ne simțim mai relaxați, să adormim mai ușor și să dormim mai mult.

Iată câteva sfaturi de amenajare a dormitorului care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți calitatea somnului:

  1. Iluminarea potrivită. Anumite niveluri de iluminare vă pot ajuta sau pot împiedica eforturile de a adormi. În general, luminile albe și puternice previn starea de somnolență, deoarece vă pot distrage atenția și vă mențin în alertă. Cea mai potrivită lumină la lăsarea serii este o lumină scăzută, caldă care se obține foarte ușor cu o veioză sau o lampă de podea. O astfel de lumină este suficientă pentru a mai rezolva câteva lucruri înainte de culcare, dar nu pentru a fi în stare alertă, astfel încât să nu puteți adormi. În dormitor, vor fi necesare perdele și draperii groase, așa cum găsiți aici, care să creeze întunericul de care aveți nevoie pentru a vă odihni, mai ales dacă aveți fereastra spre o stradă iluminată și frecvent circulată.
  2. Culori și stări de spirit. Un dormitor foarte aglomerat nu îndeamnă nicidecum la odihnă și relaxare. Pentru a vă îmbunătăți calitatea somnului, va fi necesar să eliminați tablourile și toate celelalte lucrări de artă puternice și pline de culoare. Astfel de lucrări îndrăznețe sunt mai potrivite pentru living, hol, dressing sau camera de hobby-uri. Ceea ce vă doriți este un dormitor care inspiră calm și liniște. De exemplu, puteți opta pentru cuverturi pat în culori relaxante, precum albastru pal, verde pastel, liliachiu sau culori neutre precum gri sau argintiu. Astfel de culori nu sunt prea solicitante și chiar pot induce starea de somn. La prima vedere, schema de culori pentru dormitor nu pare cine știe ce importantă, dar culorile au fost dintotdeauna bogate în caracter, cu o multitudine de influențe care ne pot schimba starea de spirit.
  3. Mențineți curățenia.De fiecare dată când observăm în dormitor praf și dezordine, creierul ne transmite un fel de mesaj mental că este timpul să facem curat. Dacă nu reușim să facem atunci curat, acest mesaj mental continuă să persiste acolo în mintea noastră, conducând la o stare de agitație, nervi și stres. Cu astfel de stări, este evident că nu vom reuși să adormim prea repede și nici să dormim prea bine. Un pat cu cearșafuri curate, pardoselile cu covoare aspirate și piesele de mobilier șterse de praf vor face diferența când vine vorba de relaxare, destindere înainte de culcare și un somn de bună calitate, fără stres, senzația de iritare sau distrageri. Dacă mintea s-a asigurat că totul în jurul nostru este curat și fără praf și dezordine, atunci ne va permite să adormim rapid și să dormim netulburați.

După cum puteți observa, aceste mici schimbări estetice din dormitor sunt, în cea mai mare parte, axate pe schimbarea stării sufletești. Un somn bun implică o minte limpezită și decisă să îi ofere corpului permisiunea de a se odihni, fără să îi trimită tot felul de mesaje, precum „nu ai făcut curat”, „nu ai terminat proiectul pentru servici”, „ți-ai aruncat hainele pe fotoliu”, „nu ai spălat vasele din chiuvetă” și așa mai departe. Mai ales pentru persoanele foarte ocupate, care se plâng într-una că nu le ajung orele din zi, un dormitor curat și linișitor este esențial pentru un somn netulburat și, implicit, pentru o bună stare de sănătate fizică și mentală.

Lasă un Comentariu...

*