Cum amenajăm camera copilului pentru a-l stimula să învețe?

Mai devreme sau mai târziu, va trebui să punem accentul pe abilitățile academice pe care le acumulează copiii noștri. Cu toate că nu trebuie să punem presiuni asupra lor mai ales în copilăria timpurie, știm că un copil pregătit de acasă va face față mai bine cerințelor de la grădiniță și de la școală. De asemenea, nu trebuie să omitem faptul că în primii ani de viață, copiii învață o multitudine de informații noi fără să depună niciun efort substanțial. Secretul este acela de a menține un echilibru între joacă și studiu, iar asta implică și amenajarea unei camerCum amenajăm camera copilului pentru a-l stimula să învețe?e de copil cât mai aerisită și cât mai plăcută.

Camera de copil – ce rol joacă în dezvoltarea sa?

Cu toate că adoră să petreacă ore în șir în mediul lor de joacă și cu greu îi putem despărți de jucăriile lor, iată că și micuții noștri au nevoie de o zonă special amenajată pentru studiu, lectură și alte activități educative. Deși bănuiam cu toții acest lucru, cercetările realizate în ultimul timp vin ca să ne întărească bănuielile. Conform studiilor privind mediul de studiu (atât de acasă, cât și de la grădiniță și de la școală) și performanțele cognitive ale copiilor, abilitățile pe care micuții reușesc să le dobândească sunt direct legate de distragerile din jurul lor.

Așa se face că un mediu prea încărcat îi poate îndepărta pe cei mici de obiectul lor de studiu. Dacă la grădiniță sau la școală, pereții încărcați cu desene, tablouri sau planșe de tot felul pot fi prea copleșitoare pentru copii, ceea ce le distrage atenția acasă sunt jucăriile și televizorul sau computerul. Cercetătorii care au efectuat aceste studii și cercetări i-au avut în vedere pe copiii cu vârsta cuprinsă între 4-12 ani, iar principala lor recomandare pentru părinți este aceea de a încerca să amenajeze acasă un mediu de studiu confortabil și stimulant – dar nu excesiv de stimulant.

Eliminarea dezordinii – primul pas în amenajarea camerei copilului

În primul rând, părinții sunt sfătuiți să elimine toată dezordinea și să facă o curățenie temeinică în mediul de studiu al copilului lor. Prea multe jucării, mingi, echipamente sportive, cărți și rechizite pot crea haos și pot distrage atenția copilului. Pe de altă parte, o cameră lipsită de jucării și de obiecte personale nu determină copilul să învețe, nu îl încarcă cu energie pozitivă și nu îi insuflă dragostea pentru carte. Iată de ce este recomandat să păstrăm în camera copilului cărțile sale preferate, acele jucării educative care îi susțin procesul de învățare, cum ar fi abacul sau alte jucării din lemn, o hartă sau un glob pământesc, dar și o plantă frumoasă, care împrospătează amenajarea și totodată îl responsabilizează pe copil.

Pentru că vorbim despre lucrurile celui mic și pentru că tuturor ne este greu să ne despărțim de anumite obiecte, este recomandat să îl implicăm și pe copil în organizarea mediului personal de studiu. Va trebui să vă echipați cu o cutie încăpătoare, unde să depozitați acele lucruri pe care v-ați dori să le aruncați, dar nu vă lasă copilul. Adesea, cei mici se încăpățânează să păstreze lucruri cu care nu au mai interacționat de foarte mult timp, așa că dacă veți dori să aruncați acea figurină prăfuită pe care ați găsit-o sub pat, sunt șanse mari să vă confruntați cu proteste din partea copilului. Singura soluție și în cazul figurinei și în cazul tututor jucăriilor uitate pe undeva, dar pe care copilul brusc vrea să le păstreze, este să le depozitați în acea cutie și să îi propuneți copilului să scoată din cutie jucăriile cu care dorește să se joace și să le pună din nou în cutie după joacă.

De abia după ce ați făcut o curățenie temeinică și ați organizat toate lucrurile micuțului, puteți hotorî împreună cum anume puteți să îi transformați camera într-un mediu de studiu cât mai eficient, dar care să îi ofere în continuare confortul și liniștea de care are nevoie.

Lasă un Comentariu...

*