Atunci când amenajează dormitorul copilului, majoritatea părinților cad într-o capcană destul de greu de evitat. Pentru că doresc să își vadă micuții fericiți și să aibă siguranța că dorm liniștiți în camera lor, decid să utilizeze la amenajarea camerei culorile preferate ale micuțului, eroii săi favoriți din desenele animate sau postere cu echipele pe care le îndrăgește sau cu activitățile sportive preferate. Rezultă astfel o cameră de copil încărcată, obositoare și în care dezordinea se adună de dimineață și până la amiază.
Atunci când amenajați camera copilului, scopul ar fi acela de a obține o cameră plăcută, odihnitoare și longevivă, atât din punct de vedere practic, cât și din punct de vedere decorativ. Nici nu este recomandat să creați un spațiu atemporal potrivit din primii ani de viață și până la universitate, dar încercați totuși să obțineți un dormitor cu o amenajare plăcută și de durată.
Iată 6 sfaturi practice pentru amenajarea camerei copilului
- Optați pentru un decor distractiv. Deși este important să tindeți către un design practic în dormitorul unui copil, la fel de important este și să introduceți câteva decorațiuni interioare De exemplu, puteți opta pentru lămpi de copii, pentru perne cu model botanic sau pentru păturici confortabile și în culori vesele. Așternuturile pentru copii, pledurile și pernele decorative vin într-o varietate de culori care pot fi schimbate cu ușurință pe măsură ce copilul crește și gusturile sale se schimbă.
- Planificați în avans. Dacă țintiți către o amenajare cameră copii care să funcționeze bine în timp, atunci este necesar să planificați în avans, chiar înainte de a merge la cumpărături. Pentru a obține o amenajare care să țină pasul cu trecerea timpului, este recomandat să planificați unde anume veți instala prizele. Acolo unde acum există un pătuț mic, în curând va exista un pat de adolesent care va avea nvevoie de lumină pentru lectură sau chiar un birou cu o lampă de masă.
- Optați pentru var lavabil. Deși tapetul este o idee minunată pentru camera unui copil, se poate murdări rapid, mai ales când micuțul îl va atinge cu mânuțele sale lipicioase. Vopselele lavabile sunt cele mai recomandate pentru camerele copiilor, mai ales că în prezent sunt disponibile în finisaje lucioase și mate.
- Protejați piesele de mobilier. Majoritatea copiilor au perioade când sunt neîndemnatici și neatenți, așa că petele și murdăria reprezintă un fenomen natural în camerele lor. Dulceața pe covor, paharul cu apa de pictat vărsat pe birou, paharul cu suc scăpat pe fotoliu sau piersica scăpată pe pat sunt accidente obișnuite. Prin urmare, încercați să protejați piesele de mobilier. Folosiți cuverturi pentru pat, suporturi din PVC sau din plută pentru birou și huse sau pături pentru fotolii. De asemenea, perdelele și covoarele ar trebui să poată fi spălate cu ușurință acasă.
- Luați în considerare decorul celorlalte încăperi. Deși este important ca micuții să se bucure de o cameră compatibilă cu vârsta și gusturile lor, cu siguranță nu vă doriți să contrasteze puternic cu restul casei. Când amenajați camera copilului, este necesar să găsiți echilibrul potrivit între jucăuș și atemporal. Luați în considerare amenajarea celorlalte încăperi pentru a vă asigura că dormitorul copilului se află în concordanță. Concentrați-vă atenția în special pe paleta de culori, materialele utilizate și pe texturi. Astfel, veți reuși să amenajați un dormitor primitor și distractiv pentru cel mic, care va rezista testului timpului.
- Evitați tendințele când amenajați dormitorul copilului. Întotdeauna vor apărea noi tendințe de decor, noi modele de tapet sau de vopsea, însă cel mai recomandat este să evitați tendințele. Nu acoperiți toți pereții cu un tapet în culori puternice, deoarece va fi greu de schimbat. Optați în schimb pentru un tapet cu un model ușor, care va acționa ca un fundal neutru ce va permite altor caracteristici să iasă în evidență.