Scrisul este o parte importantă a vieții noastre de zi cu zi, în ciuda faptului că scriem tot mai rar de mână, abuzând pe de altă parte de scrierea digitală. Poate că nu ne mai aducem aminte de acele vremuri când eram noi mici și trebuia să învățăm să scriem, dar scrisul este cu adevărat o abilitate dificilă de învățat și stăpânit. Totuși, dacă vă veți sprijini copilul să își dezvolte abilitățile de scriere de la o vârstă fragedă, veți contribui la succesul său la grădiniță și la școală, în timp ce îl învățați cum să se exprime. Mulți copii prezintă probleme de scriere, fie în ceea ce privește claritatea, coerența, fie organizarea, iar asta îi poate face să se simtă frustrați și descurajați. Aici, implicarea părinților poate face o mare diferență. Încurajându-vă copilul să își dezvolte abilități de scriere de la o vârstă fragedă, poate avea un impact pozitiv asupra evoluției sale la grădiniță și la școală.
Iată cum vă puteți ajuta copilul să stăpânească abilitatea de a scrie:
- Amenajați o zonă de studiu, separată de zona de joacă. Este important ca micuțul să aibă un loc bun unde să poată scrie, cum ar fi un birou sau o masă cu o suprafață netedă și plană. De mare ajutor poate fi o tablă cu cretă, mai ales că micuțul o poate integra și în activitățile sale de joacă, cum ar fi să predea jucăriilor sale de pluș o nouă lecție. De asemenea, este esențial ca zona de studiu a copilului să beneficieze de lumină naturală. Puneți la dispoziție sa materialele necesare, inclusiv foi de hârtie, creioane și pixuri. În cele din urmă, discutați cu cel mic despre ideile și impresiile sale și încurajați-l să vă descrie oameni, peisaje sau evenimente.
- Implicați copilul într-o varietate de activități. Încurajați copilul să scrie și să deseneze și să discute despre desenele sale. Adresați-i întrebări despre desenele sale, cum ar fi „Ce face băiatul pe care l-ai desenat?” sau „Desenezi o casă ca a noastră?”. Atunci când copilul se arată nemulțumit pentru că a greșit ceva cât timp desena sau scria, oferiți-i o pastă corectoare și demonstrați-i cum poate să șteargă ceea ce crede el că e greșit și să își reia din nou activitatea. Arătați-vă interesul și adresați întrebări despre lucrurile pe care micuțul le spune, le desenează sau încearcă să le scrie.
- Încurajați-vă copilul să își scrie numele. Exersați împreună scrierea numelui copilului și indicați literele care formează numele său atunci când le vedeți în alte locuri, cum ar fi pe indicatoare sau pe etichete. Poate că la început, copilul va scrie doar primele două litere ale numelui său, dar în curând va reuși să își scrie numele complet.
- Apelați la jocuri și puzzle-uri care consolidează ortografia și vocabularul. Unele dintre acestea pot include cuvinte încrucișate, jocuri de cuvinte, anagrame și alte jocuri concepute special pentru copii. De asemenea, cardurile sunt distractive și sunt ușor de făcut acasă.
- Încurajați copilul să scrie, chiar dacă mâzgâlește. Oferiți copilului suficiente oportunități de a exersa scrisul, indiferent că îl încurajați să semneze felicitări de ziua de naștere, să scrie povești sau să scrie lista de cumpărături.
- Încurajați copierea. Dacă celui mic îi place un anumit cântec, încercați să găsiți versurile și sugerați-i să le copieze pentru a le memora mai ușor. De asemenea, încurajați-l să copieze poezii sau citate preferate din cărți și piese de teatru.
În cele din urmă, lăudați scrisul copilului. O atitudine pozitivă este întotdeauna de dorit, așa că încercați să găsiți lucruri bune de spus referitoare la scrisul copilului. Asta nu înseamnă să oferiți laude false sau să exagerați, ci pur și simplu să spuneți ce anume admirați la scrisul său. Poate că apreciați că scrie corect, îngrijit sau ordonat, așa că îi puteți spune aceste lucruri și veți observa că va scrie cu și mai multă atenție și dedicare.