Cum se potrivesc corpurile de iluminat cu arhitectura și stilul casei?

sursa foto: https://pixabay.com/illustrations/bedroom-light-wood-wardrobe-1807838/

Luminile sunt o parte esenţială a fiecărei locuinţe. Dincolo de utilitatea de a oferi vizibilitate în orice condiţii, corpurile de iluminat devin obiecte de decor în sine. Armonizarea lor cu arhitectura şi stilul de design al casei este deosebit de importantă. Cu ajutorul luminilor potrivite poţi face o cameră să pară mai mare, mai confortabilă, mai primitoare şi mai elegantă. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să alegi corpurile de iluminat ţinând cont de arhitectura şi stilul casei tale:

Defineşte stilul fiecărei camere

Când vine vorba de alegerea corpurilor de iluminat există două posibilităţi: fie le foloseşti pentru continuarea unui stil deja definit, fie începi cu ele decorarea camerei. Aici depinde şi de momentul în care te afli: amenajare de la zero sau redecorare.

Producătorii de profil vin în întâmpinarea clienţilor şi lansează game dedicate fiecărei camere în parte. Spre exemplu, pentru spaţiul în care te odihnești, alege lustrele pentru dormitoare de la Concris.

Având în minte profilul camerei vei putea restrânge aria căutărilor până când vei ajunge la modelul care se potriveşte perfect nevoilor tale. Principiul este acelaşi şi pentru living, bucătărie, baie, holuri sau terasă.

Ţine cont de dimensiuni

Forma şi dimensiunile corpurilor de iluminat trebuie raportate la structura fiecărei camere. Atunci când încăperea este mică şi spaţiul restrâns sau îngust, nu o poţi înghesui şi mai mult cu obiecte de iluminat robuste. Va trebui să alegi corpuri cât mai compacte, cum ar fi aplicele pentru plafon sau pereţii laterali.

În schimb, în camerele mari sau înalte, poţi opta pentru un candelabru suspendat. Lustrele de tip candelabru au marele avantaj de a atrage instant toate privirile. În momentul în care intri într-o cameră în care este instalat un candelabru, realizezi că acesta domină încăperea.

Pentru spaţiile foarte înguste şi întunecate, cum sunt holurile, poţi alege lumini instalate la nivel de bază, fie direct pe pardoseală, fie la câţiva centimetri înălţime pe perete. Rolul lor este de a ghida paşii fără a ocupa spaţiu.

Finisajele potrivite

Corpurile de iluminat sunt confecţionate din atât de multe materiale încât poate părea o sarcină dificilă să alegi finisajul potrivit. Şi în acest caz trebuie să ţii cont de arhitectura generală a casei şi de elementele prezente în jur.

Spre exemplu, dacă în cameră mobilierul şi decoraţiunile sunt realizate preponderent din lemn, atunci va trebui să alegi fie acelaşi material, fie unul complementar, cum este metalul din bronz sau cupru.

Atunci când încăperea are mai multe elemente metalice, poţi continua aceeaşi linie şi pentru finisajul corpurilor de iluminat.

Gândeşte-te la utilitatea spaţiului

Luminile nu sunt importante doar pentru decor, ci şi pentru starea de spirit pe care o favorizează. Ideal este să ai parte în propria casă cel puţin câteva ore pe zi de expunerea la razele soarelui. Acest lucru trebuie prevăzut încă din faza de proiectare.

Atunci când lumina naturală nu este disponibilă intervin luminile artificiale potrivite. În alegerea lor trebuie să ţii cont în primul rând de specificul camerei.

Luminile albe sau reci sunt potrivite pentru menţinerea energiei şi a atenţiei, aşadar se potrivesc în camere de lucru sau de studiu.

Pentru relaxare şi odihnă, alege o lumină caldă, favorabilă lecturii sau discuţiilor în confortul canapelei.

Calea de mijloc între luminile reci şi calde poate fi obţinută cu ajutorul întrerupătoarelor dimmer. Acestea îţi oferă posibilitatea de a regla intensitatea luminii în funcţie de moment sau de activitate. Astfel, acelaşi corp de iluminat devine util nu doar pentru socializarea  de seară, ci şi pentru înviorarea de dimineaţă.

Armonizarea corpurilor de iluminat cu arhitectura şi stilul casei este o sarcină importantă. Stabileşte conceptul general pe care ţi-l doreşti şi alege luminile potrivite pentru fiecare cameră în parte.

Lasă un Comentariu...

*