Fie că vă mutați pentru prima dată, fie că ați mai trecut deja de câteva ori prin experiența mutării, probabil bănuiți că una dintre sarcinile care necesită cel mai mult timp și răbdare constă în împachetarea lucrurilor din fiecare încăpere în parte, din fiecare sertar, dulap și din orice colț al casei. Pentru ca mutarea să nu fie o experiență stresantă și mult prea copleșitoare, planificarea este soluția-cheie.
Când priviți în jurul casei și toate lucrurile sunt aranjate, vi se poate părea imposibil să împachetați fiecare lucru în parte. Dar, cu sfaturile și sugestiile de mai jos, împachetarea și mutarea nu vor mai fi atât de dificile. Trebuie doar să vă organizați cât mai eficient și, eventual, să aveți la îndemână o agendă și un pix și să notați tot ceea ce nu credeți că puteți reține. Fără o organizare și o planificare temeinică, n-ar trebui să începeți să împachetați nici măcar un singur lucru.
Iată mai jos câteva sugestii care vă pot fi de mare ajutor atunci când treceți prin experiența palpitantă a mutării.
Faceți o listă cu lucrurile de care aveți nevoie pentru împachetare
Pentru a vă asigura că toate bunurile, echipamentele, electrocasnicile și obiectele dumneavoastră vor ajunge la noua destinație fără zgârieturi și fără niciun defect, veți avea nevoie de mai multe produse pentru împachetat și ambalat. Faceți o listă cu toate produsele de care aveți nevoie pentru a împacheta fiecare categorie de lucruri în parte. De exemplu, pentru alimentele din cămară veți avea nevoie de pungi cu fermoar, cutii carton sau borcane. Pentru țesături, pilote, perne și haine, v-ar fi de folos saci de dimensiuni mai mari. De asemenea, dacă aveți un rucsac mare de călătorie, trolere și alte genți de voiaj, le puteți folosi pentru a împacheta produse de igienă, cosmetice, parfumuri și altele.
Cutiile de carton sunt cele mai utilizate la împachetarea lucrurilor pentru o mutare. În special cutiile realizate din carton mai gros sunt potrivite pentru transportarea echipamentelor de uz casnic și a tuturor dispozitivelor electronice. Dacă obișnuiți să păstrați cutiile cu care au venit toate echipamentele pe care vi le-ați achiziționat de-a lungul timpului, atunci o mare parte din problemă este rezolvată. La fel de bine, puteți încerca să obțineți gratuit cutii mari de la magazinele alimentare sau de la rude ori prieteni care s-au mutat recent.
Cumpărăm sau refolosim?
Mutarea într-o nouă locuință poate fi o experiență destul de costisitoare, așa că este de preferat găsirea unor modalități de economisire a banilor. O astfel de modalitate este și reutilizarea lucrurilor pentru împachetat și ambalat. Nu doar că veți face economii, dar veți ajuta planeta prin reutilizarea materialelor și reducerea deșeurilor. Totuși, trebuie să știți că există unele lucruri pe care le puteți împacheta în cutii și pungi folosite și alte lucruri pe care ar fi bine să le împachetați în cutii și pungi noi. Produsele alimentare, de exemplu, ar trebui ambalate în pungi, saci și cutii noi. Tacâmurile, vasele, oalele și tigăile pot fi ambalate în cutii folosite pentru că oricum le puteți spăla în noua locuință. Lenjeria, pilota și pernele din nou ar trebui împachetate în saci noi, în timp ce încălțămintea poate fi împachetată în cutii folosite.
Scăpați de lucrurile de care nu mai aveți nevoie
Un avantaj al mutării este că vă forțează să faceți o curățenie temeinică a casei și vă determină să vă revizuiți toate lucrurile pe care le dețineți, de la cele mai mărunte până la cele mai voluminoase. Este, așadar, o oportunitate minunată pentru a dărui sau pentru a vinde lucrurile pe care nu le mai folosiți sau de care nu mai aveți nevoie.
În cele din urmă, înainte de a vă muta, împachetați toate lucrurile esențiale într-o cutie pe care să o aveți tot timpul la îndemână și care să nu se rătăcească printre celelalte cutii. În această cutie de bază trebuie să se regăsească toate lucrurile de care aveți nevoie zi de zi. Gândiți-vă la rutina personală și împachetați apoi toate lucrurile fără de care nu v-ați putea descurca în primele zile în noua casă. Câteva exemple de lucruri esențiale includ produse de toaletă, periuță de dinți, prosop, câteva schimburi de haine, încărcător de telefon și cafea.