Mobilarea unui apartament este, adesea, o sarcină dificilă pentru mulți dintre noi din atâtea și atâtea motive. Uneori, bugetul restrâns este principala problemă, alteori avem de-a face cu un apartament de mici dimensiuni sau cu o construcție mai atipică. Totuși, există numeroase soluții și piese de mobilier foarte diversificate, așa încât putem să ne bucurăm, într-un final, de un cămin primitor, relaxant și foarte plăcut.
Întâi de toate, indiferent că este vorba de un apartament micuț, de un apartament mai mare sau de o casă, orice locuință necesită unele piese de mobilier de bază. Mai precis, avem nevoie de o canapea, de o sofa, de un set de fotolii sau de un colțar unde și noi, dar și vizitatorii să putem sta confortabil. O masă și câteva scaune sunt, la rândul lor, esențiale. Masa o putem folosi și ca birou, iar scaunele pot fi folosite în multe alte scopuri, de exemplu pe post de noptieră. Un pat este, desigur, obligatoriu. Totuși, dacă optați pentru o canapea extensibilă, cu o saltea de foarte bună calitate și un cadru stabil, puteți omite patul.
De și mai mare ajutor este o canapea extensibilă cu spațiu de depozitare. Dar dacă spațiul nu este tocmai o problemă și nici bugetul, atunci puteți opta și pentru un pat generos, dar și pentru o canapea extensibilă. La urma urmei, e foarte plăcut ca prietenii să rămână peste noapte. Câteva piese de mobilier pentru depozitarea lucrurilor sunt, din nou, absolut esențiale. Unii preferă un dulap foarte bine compartimentat, în timp ce alții preferă și o bibliotecă, un birou, un pantofar sau un cuier.
Cei care nu beneficiază chiar de cel mai spațios apartament trebuie să rețină un aspect foarte important, și anume mobilierul potrivit pentru un apartament mic trebuie să fie multifuncțional și flexibil. Termenii aceștia de multifuncționalitate și flexibilitate se vor dovedi foarte importanți atunci când mobilați un apartament mic. Prin urmare, fiți flexibil în modul în care folosiți spațiul pe care îl aveți la dispoziție. De exemplu, zona unde luați masa poate fi transformată rapid în biroul de acasă. Mai apoi, încercați să transformați spațiul în așa fel încât să se potrivească nevoilor personale. Separatoarele de cameră sunt foarte eficiente, mai ales dacă pot fi folosite și pentru depozitare. Un separator de cameră ar putea fi util mai ales în cazul unui apartament tip studio. Un paravan cochet, un separator cu rafturi unde putem așeza cărțile preferate sau chiar un separator potrivit pentru ghivece de flori, toate sunt opțiuni foarte ingenioase care vă pot ajuta să împărțiți spațiul.
Mai apoi, acordați o atenție deosebită atunci când achiziționați chiar și o simplă masă de cafea. Dacă are un raft sau un sertar cât de mic mai câștigați un spațiu de depozitare potrivit pentru încărcatorul telefonului, pentru telecomandă sau pentru alte accesorii. Dacă tot vorbim despre depozitare, într-adevăr, orice piesă de mobilier care oferă un spațiu de depozitare este potrivită pentru mobilarea unui apartament și merită investiția. Depozitarea creativă este foarte necesară într-un apartament, și asta pentru că spațiile mici tind să se aglomereze foarte repede. Altfel spus, într-un apartament mic, fiecare lucru trebuie să aibă locul său.
Investiți într-un pat care este prevăzut cu un spațiu de depozitare, cum ar fi o ladă sau un sertar unde puteți depozita lenjerii de pat sau haine ieșite din sezon. O noptieră cu un sertar sau cu un raft este de dorit în defavoarea unei măsuțe simple. Mesele cu sertare sau cu rafturi, chiar și o consolă cu un singur raft, sunt toate opțiuni foarte bune de depozitare. Rafturile realizate direct în perete sunt, de asemenea, foarte eficiente pentru a depozita tot felul de obiecte personale sau, de ce nu, unele accesorii decorative.
Chiar dacă vorbim despre un apartament de mici dimensiuni, asta nu înseamnă că nu putem să îl personalizăm cu unele accesorii. La urma urmei, o casă nu va fi niciodată acasă dacă nu o vom personaliza astfel încât să fie cât mai primitoare și confortabilă. De exemplu, lămpile de podea sunt flexibile și, spre deosebire de veioze, nu ocupă spațiu pe masă. Covoarele oferă căldură, dar și un aspect uniform unei încăperi. La rândul lor, perdelele oferă intimitatea de care avem nevoie și reduc zgomotul. Perdelele din tavan până în podea, precum și piesele de mobilier înalte oferă un aspect vertical, făcând o cameră să pară mai mare.