Locurile în care ne petrecem cea mai mare parte din timp ne influenţează starea de spirit. Astfel, ambianţa casei în care locuim poate determina felul în care ne simţim. Un spaţiu care este decorat necorespunzător îţi poate provoca stări de nervozitate, tristeţe, melancolie, însă un decor creat cu bun gust, în culori plăcute, îţi va da o stare de bine, de bucurie, de veselie.
În cele ce urmează, o să îţi dezvăluim câteva ponturi prin care îţi poţi transforma casa într-una veselă, primitoare, călduroasă, la să te întorci cu plăcere.
Casa luminoasă
O casă luminoasă te poate înveseli instant. Te vei simţi relaxat şi optimist, spre deosebire de un decor întunecat, care îţi dă o stare de pesimism şi te face să vezi viaţa în culori mai sumbre. Lumina trebuie dozată în mod diferit în funcţie de camere. Astfel, în living trebuie să schimbi draperiile închise la culoare cu unele deschise, în culori pastelate. Aici lumina trebuie să fie destul de puternică, astfel încât poţi încerca să schimbi becurile cu unele mai puternice. O altă idee ar fi să plasezi un lampadar într-un colţ al camerei şi să ridici jaluzelele pentru a lăsa lumina să pătrundă.
Spre deosebire de living, lumina din dormitor nu trebuie să fie atât de intensă. Aici se potrivesc draperiile în nuanţe mai închise, pentru o atmosferă mai intimă şi relaxantă.
Lumina din bucatarie este foarte importantă. Aici trebuie ca lumina să fie concentrată mai ales în jurul zonelor în care găteşti, precum aragazul sau blatul de bucătărie. Ideal ar fi ca bucătăria să aibă ferestre mari, prin care să pătrundă lumina naturală, însă dacă aceasta este insuficientă, poţi monta câteva spoturi pe mobila de bucătărie.
Culoarea potrivită
Culorile îţi influenţează cu siguranţă starea de spirit. Spre exemplu, culorile puternice îţi oferă o energie pozitivă, culorile pastelate te relaxează şi te liniştesc. Nu trebuie însă să alegi o paletă cromatică prea încărcată, prea multe culori diferite intr-un spaţiu creeaza un haos, iar mintea ta nu va putea să se odihnească şi să se relaxeze.
Există anumite culori indicate pentru camerele casei tale. Astfel, albastrul este recomandat pentru dormitor şi in baie, pentru că te va relaxa. Galbenul este potrivit pentru bucătărie, oferindu-ţi energie. Nu trebuie însă folosit pe toţi pereţii sau toate decoraţiunile, pentru că ce e prea mult strică. Câteva pete de culoare sunt suficiente pentru a îţi oferi o stare de bine.
Roşul inspiră pasiune, aşa că este ideal pentru dormitor. Poţi adăuga o pată de culoare roşie printr-un tablou, o vază sau un alt element decorativ. Şi aici se recomandă moderaţia, folosit în cantităţi prea mari, roşul îţi poate da o stare de nelinişte.
Renunţă la mobilierul greoi
Piesele masive de mobilier au utilitatea lor, fiind perfecte pentru depozitarea multor lucruri, însă nu îţi oferă o stare de spirit tocmai bună. O cameră plină de mobilă dă senzaţia unui spaţiu mai mic, încărcat, în care nu ai aer. Mobila masivă îţi poate da o stare de nelinişte, senzaţia că te sufoci. Optează pentru piese de mobilier moderne, minimaliste, care să creeze impresia unui spaţiu aerisit, simplu, dar generos. Mai mult, alege mobilier deschis la culoare, iar apoi adaugă o pată de culoare: un covor verde, un tablou colorat pe perete, perne colorate pe canapea etc.
Decor cu tematică
Un alt truc pentru ca locuinţa ta să îţi dea mereu o stare de bine este decorarea unei camere cu o tematică specifică. Există o grămadă de opţiuni. Găseşte inspiraţia în lucrurile care îţi plac, pasiunile, hobbiurile tale. O cameră cu o astfel de temă nu are cum să nu te binedispună. Te poţi inspira din natură, prin adăugarea unor elemente verzi, unor decoraţiuni naturale. Elementele albastre şi bej te pot duce cu gândul la mare, mai ales dacă adaugi şi accesorii din scoici. Dacă vrei un decor mai exotic, alege un tapet cu animal print, iar dacă oraşul este cel care îţi oferă vitalitate, alege elemente transparente, sticlă etc.
Aceste trucuri simple îţi pot transforma casa într-un loc mai luminos, mai vesel, în care să fie o plăcere să îţi petreci timpul.