Cum să amenajezi un spaţiu în stil masculin

Eşti un burlac care trebuie să îşi decoreze prima casă sau apartament şi vrei un decor masculin, puternic sau pur şi simplu un colţişor numai pentru tine în locuinţa achziţionată împreună cu partenera de viaţă? Atunci aruncă un ochi mai jos şi sigur vei găsi inspiraţia necesară. Vom încerca să descriem cum se reflectă stilul masculin în amenajări, care sunt caracteristicile sale şi lucrurile de care trebuie să ţii cont dacă vrei să obţii o locuinţă care să emane masculinitate.

Cum sa amenajezi un spatiu in stil masculin 1

Picture 1 of 15

Un living masculin trebuie să fie degajat, adică fără decorațiuni prea multe şi fără culori stridente. Se folosesc culori închise şi materiale precum lemnul, pielea naturală, metalul. Mobilierul minimalist şi materialele naturale crează un decor rece, astfel încât pentru a îl înveseli optează pentru accente de galben, roşu, albastru sau portocaliu, care dau îi viață şi îl pun în valoare.

În amenajările masculine domină nuanţele de gri, albul, negrul şi culorile primare. Această paletă creează un decor masculin şi modern, însă pentru a evita monotonia, vino cu pete de culoare prin intermediul unor accesorii decorative precum tablouri, corpuri de iluminat, perne etc.

Mai poţi opta şi pentru nuanțele naturale, „de pământ”, care dau căldură şi familiaritate unei camere. Vor domina nunţele de maro, prin canapele şi fotolii din piele, pereți decorativi din cărămidă şi podele din lemn. Crează un contrast cu verdele smarald, roşul burgund sau galbenul muştar, care se pot regăsi în tapițeriile taburetelor, vaze ceramice, decorațiuni şi covoare cu motive etno etc.

Orice amenajare masculină are nevoie şi de un bar. Un bar în forma de „L” este alegerea perfectă pentru un colț de cameră. Asortează tejgheaua metalică sau din lemn nefinisat a acestuia cu  scaune sau taburete în stil vintage industrial – robuste şi masculine. Asigură iluminatul prin lămpi metalice în stil industrial şi becuri cu filament.

Îndrăzneşte de asemenea să experimentezi eclectismul, care presupune alăturarea unor piese de mobilier din epoci şi stiluri diferite şi care dă o personalitate aparte oricărei amenajări. Lângă o  canapea de tip Chesterfield, alătură un fotoliu retro, spre exemplu un club chair şi un taburet dreptunghiular, masiv, din piele, pe care îl poţi folosi şi ca masă de cafea. Adu o pată de culoare printr-un tablou abstract în culori vii, o vază cu flori sau câteva perne decorative.

Decorul dormitorului este centrat în jurul patului. Poţi spre exemplu să alegi o tăblie în culori îndrăznețe, care să balanseze pereții gri sau bleumarin, dând personalitate camerei. Aceasta poate fi o tăblie tapițată, cu sau fără butoni. O altă variantă ar fi un poster vintage prins în perete, deasupra patului. De asemenea, mai poţi îmbrăca peretele din spatele patului cu tapet sau să îl vopseşti cu o culoare diferită de restul pereților dormitorului. O masă de cafea în stil scandinav poate fi folosită drept noptieră. Dacă spațiul este unul modest, apelează la vechiul truc al oglinzii supradimensionate. Adesea, bărbații pun mare preţ şi colecţionează o serie de obiecte care au pentru ei valoare afectivă, spre exemplu chitări electrice, machete metalice de automobile şi motociclete, aparate foto, hărți şi suveniruri. Acestea pot fi folosite în decorul dormitorului, dându-i un farmec aparte şi o notă personală.

Stilul industrial este ideal pentru o baie masculină. Racordurile, țevile expuse şi un perete din beton rămas nefinisat sunt un decor perfect, iar dalele de pardoseală şi mobilierul din lemn sunt o combinație esențial masculină. Culoarea care domneşte într-o baie în stil masculin este negru. Peste acest fundal,  adaugă accente din bronz, cupru, fier sau oțel, precum cârlige pentru prosoape, robinete capete de duş etc., iar pentru a îmbogăți cromatica băii, alege o perdea de duş colorată. Pentru pardoseală alege gresia dreptunghiulară gri, ce aduce aminte de peroanele de gară.

În concluzie, stilul masculin este simpliu, dominat de culori închise şi fără prea multe decoraţiuni. Se pune accentul pe funcţional şi minimalism, iar accesoriile sau petele de culoare au rolul de a evidenţia şi îndulci decorul.

Lasă un Comentariu...

*