Cabanele rustice din lemn se potrivesc excelent peisajelor montane și deluroase, însă în ultimul timp ele își fac apariția cam în orice zonă a țării. Cu alegerile și sursele de inspirație potrivite, ele pot fi spații de locuit atractive și primitoare. Prin urmare, dacă ai sau urmează să construiești o cabană, ține cont de aspectele de mai jos.
Decorează interiorul cabanei
Cea mai plăcută preocupare este amenajarea la interior a cabanei. O ambianță atractivă și primitoare se creează cu inspirație și bun gust. Uite câteva sfaturi pentru a-ți decora interiorul cabanei:
- Caută materiale rustice de decor potrivite. De exemplu, pielea și lâna sunt două dintre materialele care se regăsesc în cabanele din lemn;
- Folosește un mix de culori neutre. De exemplu, nuanțele de gri, verde și, în general, culorile pământii sunt excelente. Ele oferă o atmosferă caldă și primitoare;
- Poți alege piese de mobilier vintage, moderne sau o combinație îndrăzneață între cele două;
- Într-o cabană rustică din lemn, piatra poate fi elementul de decor care să valorifice anumite zone din interior. O poți folosi, de exemplu, la construcția unui șemineu;
- Nu în ultimul rând, nu omite amprenta ta personală. Pune-ți în valoare pasiunile și preocupările. De exemplu, dacă iubești să pescuiești, vei găsi numeroase idei de decor interesante cu această tematică.
Asigură-ți confortul termic în cabană
Despre orice tip locuință am vorbi, confortul termic este un aspect extrem de important. O centrala pe lemne poate fi soluția ideală pentru încălzirea cabanei pe timp de iarnă sau vreme rece.
În plus, în cazul în care cabana este localizată într-o zonă montană sau deluroasă, lemnul va fi o resursă aflată la îndemână, atât în ceea ce privește costurile de procurare, cât și din punct de vedere al cheltuielilor legate de transport. Odată uscat și depozitat corespunzător, lemnul are o putere calorică foarte bună. Pe de altă parte, o centrală pe lemne poate să fie singura opțiune în cazul în care nu există posibilitatea de a te racorda la o rețea de gaze. Pentru o mai bună eficiență și o întreținere ușoară, te poți îndrepta spre o centrală termică pe lemne cu gazeificare.
Așa cum spuneam și mai sus, un șemineu prezintă atât caracteristici estetice, cât și funcționale. Prin urmare, construcția unui șemineu în living va fi cu siguranță un punct de atracție al locuinței, dar și un mod de încălzire a spațiului. Poți alege, în funcție de preferințe, buget și așteptări, un șemineu pe lemne, dar ai și varianta unui șemineu electric sau pe gaz.
Pune în valoare curtea cabanei
Dincolo de amenajarea de la interior și pentru a completa frumusețea cabanei tale, va trebui să acorzi atenție și zonei exterioare. Uite, așadar, și câteva sfaturi pentru a-ți decora curtea:
- Dacă spațiul îți permite, amenjează un foișor acoperit. Este locul perfect pentru întâlnirile cu prietenii la un grătar;
- Caută mobilier de grădină rustic. De exemplu, există balansoare din lemn sau mese cu băncuțe care vor completa aspectul rustic al cabanei;
- Înfrumusează-ți curtea cu decorațiunile preferate. Ai putea alege mai multe piese decorative, dar și practice în același timp, precum căruțe din lemn pentru flori. Dacă ai îndemânare și ceva creativitate, poți transforma paleții din lemn în standuri pentru plantele preferate;
- Nu uita de iluminarea curții. Ca idee, poți monta pe pereții exteriori ai cabanei aplice rustice, stâlpișori din lemn care să ilumineze aleile sau ghirlande luminoase de exterior pentru a crea o atmosferă plăcută.
Cu puțin efort și multă inspirație, amenajarea unei cabane rustice din lemn nu este un proces chiar atât de complicat. Odată încheiată amenajarea interioară și exterioară, te vei putea bucura de momentele petrecute cu cei dragi.