Aristotel este cel care spunea că frumusețea constă în simetrie. Nimic mai adevărat când vine vorba de amenajarea locuințelor noastre. Unii dintre noi au un talent înnăscut în a-și amenaja locuințele minunat, fără să dețină niciun fel de informații. Alții, în schimb, sunt mereu nemulțumiți de rezultatul ideilor personale de amenajare. Mai sunt și alte persoane care suferă adevărate dureri de cap când trebuie să își amenajeze locuințele. Dacă am ține cont de regula lui Aristotel și ne-am aminti cât de importantă este simetria și, în esență, echilibrul, atunci poate că am fi mai mulțumiți cu felul în care arată locuințele noastre.
La urma urmei, asta este ceea ce urmărim să obținem, și anume, o amenajare echilibrată. Așadar, dacă tocmai vă reamenajați locuința sau poate că v-ați mutat într-o casă nouă și nu știți cu ce anume și de unde să începeți, iată câteva criterii care s-ar putea să vă fie de folos:
Echilibrarea corectă a spațiului. O greșeală comună pe care o facem mulți dintre noi atunci când proiectăm o încăpere constă în dezechilibru. Când proiectăm o încăpere, este important să distribuim uniform toate articolele în întreaga cameră. Asta înseamnă că dacă avem foarte multe piese de mobilier în jumătate de cameră și nicio piesă de mobilier în cealaltă jumătate, atunci camera nu este echilibrată uniform. Ceea ce putem face este să ne imaginăm camera ca fiind o balanță, așa că tot ceea ce punem într-o parte trebuie să echivaleze cu ceea ce punem în cealaltă parte. Asta nu înseamnă, totuși, că dacă avem patru piese de mobilier pe o parte, avem nevoie de patru piese de mobilier și pe cealaltă parte. Aici intervine dimensiunea și forma pieselor de mobilier. De exemplu, dacă avem un pat mare pe o parte a camerei, vom avea nevoie de ceva mai mult decât un mic dulap pe partea opusă patului. Putem alege mai multe piese de mobilier mai mici care să echivaleze aproximativ cu dimensiunea patului sau putem opta pentru o piesă de mobilier mai mare. De exemplu, putem opta pentru o oglindă de podea și o mică comodă sau putem opta pentru o comodă de dimensiuni mari prevăzute cu sertare și, eventual, din aceeași gamă cu patul.
Țineți cont de amplasarea ferestrelor și ușilor. Acestea sunt decisive în crearea unei amenajări echilibrate. Sunt elemente structurale-cheie și trebuie să ne asigurăm că beneficiem de trafic liber în fața lor. Așadar, nu vom bloca ferestrele cu piese mari de mobilier, nici cu banchete sau alte articole. Ușile ar trebui să se deschidă larg fără să se agațe de covoare și fără să atingă sau să se ciocnească de piese de mobilier.
Echilibru de sus în jos. De asemenea, o cameră trebuie să fie echilibrată nu doar dintr-o parte în alta, ci și de sus în jos. Dacă dispuneți de multe piese de mobilier, dar pereții sunt goi, atunci camera poate părea greioaie în partea de jos și pustie în partea superioară. Din nou, avem de-a face cu un dezechilibru. Mai ales dacă aveți o locuință cu tavan înalt, cu atât mai important este să optați pentru perdele lungi, montate cât mai aproape de tavan și pentru dulapuri înalte.
Gândiți în contrast. Dacă locuiți într-o casă de mici dimensiuni, atunci cel mai indicat ar fi să optați pentru stilul minimalist. Veți avea nevoie de tot felul de soluții de depozitare, de la coșuri, cutii din carton, cutii pentru torturi și până la caserole, recipiente și cutii de mari dimensiuni pentru a vă organiza toate lucrurile din casă, începând cu cele din frigider, congelator, cămară, dulapurile din bucătărie și continuând cu cele din birou, dulapurile cu haine și așternuturi și finalizând cu dulapurile din baie. În plus, pentru a vă bucura de o locuință aerisită, stilată și care nu lasă impresia de spațiu mic și înghesuit, optați pentru puține elemente decorative, dar de dimensiuni mari. De exemplu, o vază înaltă poate fi de mare efect, la fel și un ghiveci de mari dimensiuni sau un felinar impunător.