În domeniul construcțiilor există proiecte de dimensiuni și caracteristici diferite, mai mici sau mai mari, precum și materiale de calități variate și prețuri pe măsură. În asemenea condiții, alegerile potrivite pot fi destul de dificile, mai ales dacă este vorba despre un proiect complex sau localizat într-o zonă greu accesibilă. Pentru a avea garanția unui proiect realizat cu succes, este esențial ca fiecare pas, începând de la proiectare și până la recepția finală, să fie realizat împreună cu specialiști experimentați. De asemenea, este foarte important ca, înainte de a investi în materialele necesare, performanțele acestora să-ți fie bine cunoscute. Cum le alegi? Urmărește rândurile de mai jos pentru a descoperi reperele necesare.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/JwMGy1h-JsY
Calitatea și durabilitatea
Ideal, aceste aspecte ar trebui să reprezinte cele două fețe ale celui mai important criteriu în alegerea unui material de construcție, însă calitatea superioară poate avea un preț suficient de piperat încât să facă imposibilă realizarea proiectului.
Alegerea materialelor de construcții trebuie să fie circumscrisă unui raport perfect între cea mai bună calitate pentru prețul maxim ce poate fi plătit per unitate de produs. În practică, aceasta înseamnă o studiere atentă a caracteristicilor fiecărui produs, precum și a diferențelor de preț între agenții comerciali capabili în mod real să furnizeze produsul în cantitățile dorite.
Costurile
Realizarea și execuția sunt condiționate, într-o proporție covârșitoare, de bugetul alocat proiectului respectiv. Prețul este, așadar, un criteriu esențial în alegerea materialelor de construcții. La o primă vedere, acesta reflectă costurile de producție, performanțele energetice sau calitatea și durabilitatea materialelor; o analiză mai atentă relevă, însă, că în domeniul de căutare materialelor de construcții prețuri poți descoperi o piață speculativă, în care goana după profit este mascată de aceleași scuze: creșterea prețurilor la energie și materii prime, a costului muncii, a taxelor și a impozitelor sau stocurile insuficiente.
În alegerea materialelor de construcții este importantă analiza atentă a furnizorului, a seriozității și capacității acestuia de a respecta termenele de livrare și prețurile convenite, dar și a adaosurilor.
Performanța energetică
Un preț scăzut poate părea invitant, dar e posibil să ascundă performanțe energetice scăzute, ceea ce înseamnă că viitoarea construcție va necesita un consum ridicat de energie electrică și/sau de gaze naturale, pentru a asigura un regim termic confortabil indiferent de anotimp.
Așadar, atunci când alegi un anumit material de construcții, trebuie să cunoști în detaliu caracteristicile și performanțele acestuia, dar și în ce măsură un alt material izolant poate compensa eficient și, pentru un preț mai mic, pierderile termice.
Montajul
Pentru anumite categorii de materiale de construcții, prețul reflectă inclusiv complexitatea manoperei necesare pentru montaj și, implicit, costul acesteia. De exemplu, cărămida arsă plină – clasică – necesită montaj de către un zidar calificat cu experiență, în timp ce cărămida cu goluri poate fi montată rapid chiar și de către un lucrător mai puțin sau deloc experimentat în domeniu. De aceea, cărămida plină are un cost semnificativ mai redus decât cărămida cu goluri.
Mentenanța
Pentru unele materiale de construcții, cum ar fi marmura sau sticla, mentenanța pe toată durata de viață a construcției este esențială pentru menținerea performanțelor, în timp ce piatra sau cărămida nu au nevoie de o mentenanță ulterioară specifică.
În unele cazuri, nevoia de mentenanță poate determina un preț scăzut pentru un anumit material și costurile ulterioare trebuie luate în considerare încă din momentul alegerii lui. Prin urmare, nu trebuie să ignorăm un material doar pentru că este ceva mai scump, dacă nu va implica asigurarea unei mentenanțe specifice în viitor.
Disponibilitatea
Stocurile insuficiente sau discontinue pot determina fluctuații semnificative ale prețului unui produs; dacă stocurile sunt suficiente însă, cel puțin teoretic, prețul ar trebui să rămână același pe o perioadă mai mare de timp.
Stocurile excesive pot determina chiar o scădere a prețului unui anumit material de construcție, dar în această situație ar trebui analizată inclusiv cauza reticenței cumpărătorilor în a alege acel produs.
Pentru un constructor cu experiență, alegerea materialelor potrivite nu este o sarcină grea, însă pentru novici, aceasta poate fi o provocare foarte complexă. Este important, așadar, să alegi colaborarea cu specialiștii. Dacă, din rațiuni de buget, optezi pentru un proiect pe cont propriu, cel puțin să efectuăm o documentare temeinică în privința proprietăților și a performanțelor materialelor de construcții necesare.