Cum alegi culorile în bucătărie: 5 aspecte importante

Bucătăria este o cameră cu rol predominant funcțional. De aceea, tindem să ne gândim la amenajarea ei mai întâi din perspectiva aparatelor electrocasnice, a mobilierului și a uneltelor. Totuși, bucătăria este și camera în care familia se reunește după o zi plină, pentru pregătirea și servirea mesei. Așadar, este și un spațiu de socializare. Uneori, oaspeții vin în bucătărie pentru a vedea ce gătești sau ca să guste ceva. Prin urmare, trebuie să iei în calcul și factorul estetic. Un rol important în acest sens îl are culoarea. Alegerea paletei cromatice potrivite poate face diferența dintre o bucătărie primitoare și una care arată banal sau chiar urât. Descoperă în continuare cum să alegi culorile pentru ca bucătăria ta să arate bine.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/kitchen-3016430/

1.  Combinații de culori

 

Bucătăria are multe suprafețe strălucitoare sau lucioase, iar impresia generală trebuie să fie de curățenie. De aceea, cele mai bune combinații de culori potrivite pentru bucătărie sunt cele neutre. Acestea sunt mereu la modă și se potrivesc în orice bucătărie. Alege culoarea neutră preferată și construiește paleta cromatică în funcție de ea. De exemplu, albul și bejul se armonizează cu volumele și nu iese în evidență în defavoarea altor culori.

 

Obiectele mari, ca frigiderele, ar trebui să fie, de asemenea, de culoare neutră, pentru a se integra în aspectul general. Păstrează nuanțele intense pentru accesorii, jaluzele și obiecte pe care le agăți pe suporturi prinse în pereți. De exemplu, dacă îți place verdele crud, folosește-o la tapițeriile scaunelor, nu la dulapuri.

 

2.  Imaginea generală

 

Înainte de a alege paleta cromatică pentru bucătărie, asigură-te că se potrivește în imaginea generală. Dacă bucătăria este open-space, atunci trebuie să ții cont și de aspectul livingului. Dacă acesta este modern, nu poți amenaja bucătăria în stil tradițional. Privește-ți locuința ca pe un întreg și alege o nuanță. Camerele nu trebuie să aibă aceleași culori, dar culoarea comună aduce unitate.

 

3.  Lumina

 

Lumina are o influență masivă asupra culorilor din bucătărie. Când alegi paleta cromatică, ține cont de pătrunderea luminii naturale și adaptează sursele de lumină artificială astfel încât să pună în valoare spațiul. De exemplu, dacă bucătăria ta este întunecoasă, evită nuanțele închise. În schimb, dacă razele de soare umplu spațiul, atunci nuanțele închise par sofisticate. Pentru că în bucătărie ai nevoie de spațiu, alege corpuri de iluminat care se montează pe perete sau tavan. Nu uita să montezi un corp de iluminat și deasupra zonei de gătit, dacă este amplasată într-o zonă întunecoasă.

 

4.  Tonurile mobilierului pentru depozitare

 

Mobilierul din bucătărie atrage privirea oricui intră în bucătărie, pentru că ocupă mult spațiu. Când alegi paleta cromatică, decizia asupra tonului mobilierului este importantă. În general, spațiile mici arată mai bine cu dulapuri colorate în tonuri deschise, ca gri soft, pentru că păcălesc ochiul să creadă că bucătăria este mai mare. În schimb, bucătăriile mari arată mai bine cu mobilier în tonuri închise, pentru că par calde și confortabile. Ține cont însă și de preferințele tale și de latura practică. Tonurile deschise sunt luminoase, dar orice pată este vizibilă. Tonurile închise ascund petele, dar pot da impresia de masivitate.

 

5.  Culorile accent

 

Chiar dacă este simplu să amenajezi o bucătărie folosind doar culori neutre, riști să obții un spațiu banal. Culorile accent au rolul de a aduce caracter. Folosește-le în zone restrânse, ca picioarele mesei, scaunele, rafturile sau pervazul ferestrelor. Plantele aromatice din ghivece adaugă, de asemenea, un plus de culoare și spirit culinar. Chiar și ușa frigiderului poate fi folosită pentru a-ți imprima personalitatea în cromatica bucătăriei.

 

Alegerea culorilor în bucătărie poate fi o provocare, dar este și un prilej de a te bucura de schimbare și de a-ți pune creativitatea la treabă.

Lasă un Comentariu...

*