Ce corpuri de iluminat sunt potrivite pentru biroul de acasă?

Toate încăperile dintr-o locuință au scopuri bine definite, așa că necesită o iluminare corespunzătoare. În baie, vom avea nevoie de o lumină puternică în zona de oglindă pentru bărbierit și pentru aplicarea machiajului, în bucătărie din nou vom avea nevoie de iluminare generală, dar și de iluminare specifică în zona de gătit, iar în dormitoare sunt binevenite veiozele care ne ajută să citim câteva rânduri înainte să dormim.

Dar cei care au un birou acasă și obișnuiesc să lucreze ore în șir, știu prea bine ce importanță are lumina. Mai precis, o iluminare adecvată poate crea un mediu de lucru mai confortabil și mai productiv.

Indiferent că v-ați amenajat o zonă de birou în living, în dormitor sau chiar în bucătărie ori că aveți o întreagă încăpere dedicată biroului, caracterul și calitatea iluminării vă pot ajuta să fiți mai productiv, mai concentrat și mai plin de energie. Iluminarea slabă vă poate reduce energia, atenuează moralul, vă poate da dureri de ochi și dureri de cap și, în cele din urmă, vă poate afecta capacitatea de a lucra eficient. Dacă nici nu beneficiați de lumină naturală din abundență, atunci luminile artificiale sunt chiar mai importante.

Multe birouri de acasă sunt prevăzute cu iluminare generală oferită de panouri încastrate, de plafoniere sau spoturi. Însă, greșim dacă suntem că părere că acele lumini sunt suficiente, întrucât iluminarea generală nu poate să țină locul și iluminării funcționale de care are nevoie un mediu de lucru, așa că vor fi necesare surse suplimentare, cum ar fi aplice LED, lămpi, lampadare sau șină pentru iluminat. 

Iată principalele aspecte pe care trebuie să le luați în considerare atunci când planificați iluminarea biroului de acasă.

Evitați să lucrați sub strălucirea directă a luminilor de interior. În schimb, căutați modalități de difuzare a luminii ambientale care va lumina spațiul de birou. Lămpile de birou oferă lumină acolo unde aveți nevoie, iar o lampă de podea poate îmbrăca în lumină pereții și tavanul. Scopul este să iluminați întregul spațiu fără a crea o strălucire și un contrast exagerat, evitând totodată umbrele deranjante.

Pentru munca la calculator și alte sarcini intensive, alegeți o sursă de lumină bine definită. O lampă de birou reglabilă poate emite lumină exact acolo unde aveți nevoie. Dacă biroul de acasă este prevăzut cu mai multe zone de lucru, cum ar fi zona de calculator, zona de machete și zona de depozitare, puteți folosi câte un corp de iluminat pentru fiecare dintre aceste zone.

Luați întotdeauna în considerare direcția de unde provine lumina. O sursă de lumină așezată în spatele dumneavoastră în timp ce lucrați la calculator va crea o strălucire deranjantă pe monitor. Chiar și lămpile de birou așezate necorespunzător pot crea umbre neintenționate.

De asemenea, trebuie să luați în considerare ferestrele atunci când configurați spațiile de lucru. Nu treceți cu vederea beneficiile unice ale luminii naturale provenite de la o fereastră. Lumina soarelui poate produce o iluminare caldă care îmbunătățește mediul de lucru. Pe de altă parte, este posibil să fie necesar să diminuați lumina directă a soarelui care creează o strălucire copleșitoare în anumite momente ale zilei. În acest sens, puteți folosi draperii opace sau jaluzele.

În general, este mai bine să aveți lumină naturală în față sau lângă suprafețele de lucru și monitorul computerului, pentru a evita lumina orbitoare. Mai puteți poziționa zona de lucru cu orientare spre nord sau spre sud, astfel încât soarele să nu arunce umbre în niciun moment al zilei.

 

 

Lasă un Comentariu...

*