Uleiuri excelente pentru sănătatea ta

Uleiurile se folosesc într-o mulţime de diete, dar şi în reţete sănătoase, care presupun sotare, coacere sau simpla asezonare. Unele sunt bune pentru prăjit, altele pentru copt şi altele pentru salate, funcţie de proprietăţile plantelor sau fructelor din care sunt obţinute. Dacă uleiul de măsline este bine cunoscut, despre avocado sau nuca de cocos nu se prea știe că sunt surse de uleiuri comestibile.

sursa foto: https://pixabay.com/photos/olive-oil-salad-dressing-cooking-968657/

Uleiul de măsline

Nutriţioniştii şi bucătarii profesionişti sunt de acord că măslinele stau la baza unuia dintre cele mai versatile şi sănătoase uleiuri de gătit, atât timp cât este natural şi extravirgin. Dacă un ulei are indicaţia extravirgin înseamnă că nu a fost rafinat, are o calitate superioară şi conţine cantităţi mari de grăsimi monosaturare şi acizi graşi. De aceea, oamenii de știință au propus, după numeroase studii realizate, introducerea uleiului de măsline în tratamentul cardiacilor şi în alimentaţia de profilaxie a acestor afecţiuni. De asemenea, pentru că elimină un procent mai mic de fum în timpul arderii, este recomandat pentru gătitul la temperaturi mici şi medii. Tot din punct de vedere al sănătăţii, este o alegere potrivită pentru coacere.

Uleiuri vegetale

Uleiurile vegetale sunt obţinute, prin presare la rece, din floarea soarelui, rapiţă, porumb, soia, şofran sau palmier. Sunt cele mai întâlnite pe rafturile magazinelor alimentare, fiind procesate chimic, la nivel industrial. De multe ori, din plantele de pe etichetă nu rămâne nici aroma și nici vreun fel de substanţă nutritive. De aceea, dacă doreşti să obţii cel mai bun procent de enzime, vitamine, minerale şi acizi esenţiali, vei avea nevoie de prese ulei de la Portalia.ro, cu ajutorul cărora obţii un produs extravirgin, din seminţe, nuci şi frunze.

Uleiul de nucă de cocos

Nuca de cocos este, în primul rând, o grăsime saturată. Din acest motiv, introducerea în alimentaţie a uleiului de nucă de cocos trebuie recomandată şi controlată de un medic sau un nutriţionist, funcţie de condiţiile clinice ale fiecăruia. Nu toate grăsimile saturate sunt dăunătoare, însă este bine să fii precaut. Utilizarea este recomandată pentru gătit la temperaturi ridicate sau prăjit alimente, deoarece acest tip de ulei este mai stabil în astfel de condiţii şi nu afumă.

Uleiul de avocado

Chiar dacă nu avem un verdict concret cu privire la încadrarea între legume sau fructe, avocado este prezent în tot mai multe reţete, adoptate de oamenii ce aleg un stil de viaţă şi o alimentaţie sănătoasă. Pe lângă guacamole şi alte preparate crude, din avocado se poate obţine şi un ulei de foarte bună calitate. Nerafinat, de categorie extravirgin, are cel mai înalt punct de ardere: aproximativ 271 de grade Celsius, devenind o alegere excelentă pentru gătit la temperaturi înalte sau prăjit. Uleiul de avocado, la fel de cremos ca fructul din care este obținut, este bogat în vitamina E şi acizi graşi mononesaturaţi şi polinesaturaţi. Poate fi folosit simplu, ca dressing în salată, îmbogăţind gustul legumelor şi fructelor datorită beta-carotenului, alfa-carotenului şi luteinei pe care le conţine. Uleiul de avocado a apărut de curând în reţetele culinare, însă, utilizarea sa cosmetică şi terapeutică datează din perioada aztecă, în special datorită absorbției rapide şi eficiente prin piele.

Uleiurile comestibile sunt printre cele mai contrafăcute din piaţa alimentară. O altă problemă pe care o ridică uleiurile este eticheta mincinoasă, în care produse îndoielnice sunt prezentate drept extravirgine. Pentru a fi sigur că uleiurile folosite la gătit se încadrează în alimentaţia sănătoasă pe care o doreşti pentru tine şi familia ta, asigură-te că au fost presate în condiţii optime.

 

Lasă un Comentariu...

*