6 trucuri despre dietă și exerciții fizice pentru a controla diabetul

Diabetul este o boală metabolică, provocată de incapacitatea pancreasului de a mai produce insulină – hormon care menține, la valori optime, nivelul glucozei din sânge. În lipsa unei cantități suficiente de insulină, glucoza, principala sursă de energie a organismului, nu mai pătrunde în celule, rămânând stocată în sânge. Consecința? Creșterea glicemiei (nivelul zahărului în sânge).

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/sandwich-salat%C4%83-vegetariene-br%C3%A2nz%C4%83-4112566/

De altfel, măsurarea valorii concentrației de glucoză în sânge este cel mai simplu test prin care se depistează diabetul. Dacă valoarea este peste limitele normale, înseamnă că organismul nu mai poate absorbi cantitatea necesară de glucoză din sânge.

Care sunt cauzele diabetului?

Boala, care afectează 11% dintre români, are ca principale cauze sedentarismul și alimentația nesănătoasă. Alți factori de risc sunt fumatul, stresul, consumul de alcool și moștenirea genetică. Odată declanșat, diabetul nu se mai vindecă, însă poate fi ținut sub control, pentru a se evita complicațiile severe pe care le poate genera. Un pacient diagnosticat cu diabet trebuie să pună un accent pe activitatea fizică și pe alimentație. Dacă te numeri printre cei diagnosticați, ține cont de câteva trucuri simple ca să ții boala sub control.

Întocmește-ți un program zilnic de exerciții

Mișcarea este esențială pentru menținerea sub control a diabetului, obiectivul urmărit fiind eliminarea kilogramelor în plus și păstrarea unei greutăți optime. Nu contează ce fel de mișcare faci, important este ca activitățile fizice să nu lipsească din rutina ta zilnică. Pentru a-ți fi mai ușor, întocmește-ți singur un program și fixează-ți mai multe obiective pe termen scurt și mediu.

Renunță la grăsimi și la fast-food

Alimentele bogate în grăsimi, la fel ca și cele de tip fast-food, sunt definitorii pentru o dietă nesănătoasă, așa că, evită-le, de fiecare dată. Dacă mănânci în oraș, alege din meniu salatele, carnea de pui sau peștele la grătar, iar în locul unei băuturi acidulate, comandă un suc natural de fructe sau o apă minerală.

Prepară-ți mâncarea singur

Dacă vrei să fii scutit de tentațiile culinare, nu mânca foarte des la restaurant. O alternativă mai sănătoasă sunt, de departe, mesele acasă, cu alimente pe care să ți le prepari singur. În acest fel, poți controla mai bine ingredientele și numărul de calorii consumate, iar glicemia ta nu o va lua „razna”.

Înscrie-te la competițiile pentru amatori

Vei fi motivat să faci mișcare, dacă participi la competiții sportive, organizate pentru amatori. Spre exemplu, te poți înscrie la un cros sau chiar la un maraton, iar asta te va determina să te antrenezi pentru ziua cea mare și pentru a-ți atinge obiectivul fixat. Dacă alegi o competiție de anduranță, așa cum este un maraton, simplul fapt de a duce cursa până la capăt va fi o performanță de care poți fi mândru.

Fructe și legume, la fiecare masă

O alimentație sănătoasă se bazează pe ingrediente naturale, astfel că fructele și legumele nu trebuie să lipsească din dieta zilnică. Pentru mai multă, varietate încearcă soiuri și combinații noi în fiecare săptămână, cu accent pe fructele și legumele proaspete și mai puțin, spre deloc, pe cele conservate.

Învață să-ți „păcălești” foamea

Pe parcursul zilei, te-ai putea simți tentat să mai ronțăi ceva între mese, obicei total nesănătos pentru o persoană cu diabet. Ca să treci peste aceste episoade, obișnuiește-te să ai la tine un pachet cu drajeuri fără zahăr, iar de câte ori simți nevoia să guști ceva, ia o pastilă. Senzația de foame se va dusă cât ai clipi.

Pot apărea însă și situații când dieta și exercițiile fizice nu sunt suficiente pentru a controla nivelul glucozei din sânge, iar atunci este nevoie să ajuți organismul cu tratament medicamentos. Pentru astfel de situații, poți găsi Siofor pe sensiblu.com, însă, înainte de a apela la acest medicament, cere sfatul medicului.

 

Lasă un Comentariu...

*