Fiecare bucătărie are nevoie de un spațiu pentru depozitarea alimentelor și a altor accesorii și ustensile. Fie că locuiți la bloc, fie că locuiți la casă, cu siguranță doriți un spațiu care are această unică funcție, și anume depozitarea.
Multe dintre persoanele care se mută într-o nouă locuință sau tocmai își reamenajează bucătăria se întreabă care este cea mai potrivită opțiune de depozitare dintre debara și dulapul cu rol de cămară. Deși o debara este frumoasă și practică, uneori este recomandabil să înlăturați o debara pentru a deschide un spațiu. Deși pare destul de simplu, mulți oameni sunt reticenți în a elimina o debara, de teama că depozitarea va fi o problemă.
Atât debaraua, cât și dulapul cu rol de cămară prezintă avantaje și dezavantaje, iar într-un final, fiecare alege opțiunea care se potrivește cel mai bine cu spațiul pe care îl are la dispoziție, cu stilul pe care îl dorește, dar și cu propria personalitate. Haideți să vedem în rândurile următoare care sunt argumentele pro și contra care însoțesc fiecare dintre aceste opțiuni de depozitare.
Cât de practică este o debara?
În vremurile mai îndepărtate, nicio bucătărie nu era prevăzută cu debara. Oamenii obișnuiau pe atunci să își depoziteze alimentele în dulapurile din bucătărie, la fel ca pe toate celelalte lucruri pe care le dețineau. Pe parcursul timpului, din ce în ce mai multe bucătării au început să încorporeze o zonă autonomă dedicată în mod special depozitării alimentelor și altor lucruri esențiale pentru gătit.
Este adevărat, o bucătărie rămâne mai organizată și mai structurată atunci când toate articolele, produsele alimentare și toate celelalte ustensile au un loc numai al lor. Totuși, debaraua prezintă și un mare dezavantaj, și anume, locul său. În mod obișnuit, o debara este amplasată fie în interiorul bucătăriei, ocupând o cantitate echitabilă de spațiu, ori în afara bucătăriei, ceea ce o transformă într-o opțiune foarte incomodă, deoarece ar ar trebui să ieșim din bucătărie ori de câte ori avem nevoie de ceva din debara, ceea ce nu este deloc plăcut atunci când gătim.
Mai apoi, trebuie luat în vedere și faptul că o debara poate oferi suficient loc de depozitare, însă s-ar putea să nu fie cea mai practică opțiune pentru organizare. În general, o debara este prevăzută cu nenumărate rafturi. Acestea sunt grozave pentru depozitare, dar cel mai adesea o persoană accesează doar partea frontală a raftului. Indiferent de cât de adânc e raftul, dacă stivuim lucruri unul în spatele celuilalt, vor deveni imposibil de găsit.
Cât de util este dulapul pentru depozitare?
În esență, un dulap care îndeplinește rolul de cămara este înalt, suficient de încăpător și prevăzut cu rafturi. Aceste dulapuri pot fi achiziționate preasamblate, iar o companie de montaj mobilă vă poate instala noua cămara oriunde doriți. Astfel de dulapuri variază în funcție de dimensiunile generale ale spațiului, dar indiferent de dimensiune, posibilitățile de depozitare pot fi nelimitate.
Unii oameni consideră că un astfel de dulap nu este mai convenabil decât o debara, deoarece este mai mic. Pe de altă parte, nu contează atât de mult cât spațiu aveți la dispoziție, ci mai degrabă modalitatea în care îl folosiți. Cu alte cuvinte, felul în care organizăm un spațiu îi dictează funcționalitatea optimă.
Prin integrarea unor accesorii interioare, precum coșuri, rafturi glisante, suporturi rotative, suporturi speciale pentru condimente, spații pentru fructe și legume care permit o bună ventilare, plus nenumărate alte suporturi pentru oale, capace și ustensile de bucătărie, puteți să vă folosiți mult mai eficient de spațiul pe care îl propune un dulap spre deosebire de o debara.