Indiferent dacă ai în plan deschiderea unui restaurant sau renovarea bucătăriei, există câteva lucruri de care ar trebui să ții cont atunci când vrei să proiectezi acest spațiu pentru a te asigura că rezultatul final va fi unul la nivelul așteptărilor tale, dar util și eficient în același timp. O bucătărie profesională este diferită de cea personală, ai nevoie de părerea unor profesioniști ce te vor ajuta să alegi cele mai bune echipamente și utilaje, a unor designeri care vor ști cum să maximineze utilitatea spațiului, dar și de montatori cu experiență ce se vor asigura că totul este pus la punct.
Ce caracteristici ar trebui să aibă o bucătărie bine proiectată?
Există câteva caracteristici pe care o bucătărie profesională din domeniul HORECA trebuie să le aibă pentru a fi considerată bine proiectată sau concepută:
- Dimensiunea: Fiecare restaurant are nevoile sale, iar bucătăria restaurantului ar trebui să fie proiectată în funcție de numărul de locuri din restaurant. Regula generală în acest sens spune că pentru fiecare loc din restaurant trebuie să fie minim 5 metru pătrați de spațiu în bucătărie. Spre exemplu, dacă restaurantul are 30 de locuri, atunci bucătăria restaurantului ar trebui să aibă undeva la 150 metri pătrați. O bucătărie cu o dimensiune prea mică și cu un design greșit nu va face față cererii restaurantului.
- Design: Unul dintre cele mai importante criterii la care trebuie să fii atent atunci când proiectezi bucătăria unui restaurant este designul ergonomic. Trebuie să ții cont de faptul că personalul din bucătărie trebuie să se miște cât mai ușor prin bucătărie, iar un design ergonomic reduce timpul de preparare a meselor, dar și riscul producerii accidentelor din bucătărie. Să nu mai vorbim de faptul că un design ergonomic te ajută și să reduci risipa alimentară.
- Eficiența energetică: În momentul în care amenajezi o bucătărie profesională, trebuie să te gândești și pe termen lung, mai exact la costuri. Dacă bucătăria a fost concepută corect de la bun început, te vei putea bucura de eficiență energetică și de costuri mai mici cu întreținerea ei.
Cum ar trebui să alegi echipamentele și utilajele pentru bucătărie?
Cea mai importantă parte în utilarea unei bucătării profesionale este alegerea corectă a echipamentelor și a utilajelor. Dacă știi de la bun început cu ce bucătar vei lucra, poți să îi ceri părerea, să vezi de ce echipamente ar avea nevoie pentru a avea un randament maxim în bucătărie și a pregăti niște preparate spectaculoase. În lipsa unui bucătar, poți apela și la o vivitrust.ro companie specializată în echiparea bucătăriilor profesionale, care îți găsește soluția optimă pentru amenajarea oricărui spațiu, în funcție de bugetul propus, și transformă orice schiță într-o bucătărie gata să deservească zecile de clienți ce trec pragul restaurantului tău.
Toate echipamentele pentru bucătăria restaurantului tău trebuie să îndeplinească toate standardele de sănătate și siguranță și să fie fabricate special pentru domeniul HORECA. Echipamentele și utilajele pentru bucătăriile personale nu vor face niciodată față în bucătăria unui restaurant, mai ales dacă vorbim de unul cu un număr mare de locuri. Echipamentele profesionale pentru bucătărie pot fi grupate în mai multe categorii, de la mese pentru pregătirea alimentelor, până la echipamente pentru gătit sau coacere, frigidere, congelatoare, echipamente pentru spălarea veselei și dulapuri pentru depozitarea veselei sau anumitor ingrediente.
Acestea sunt doar câteva lucruri de care ar trebui să ții cont în momentul în care amenajezi bucătăria restaurantului tău. Recomandarea noastră este să nu eziți să apelezi la companii care sunt specializate în acest domeniu, care știu să îți identifice nevoile și să îți propună soluțiile cele mai bune!