Cum se depozitează corect hrana bebelușului în perioada de diversificare?

Indiferent dacă obișnuiți să cumpărați hrana pentru bebeluși gata preparată de la magazin sau că preferați să o gătiți de la zero, este esențial să știți cum să depozitați, să pregătiți și să reîncălziți corect hrana bebelușului.

Concept-casa.ro - Cum se depozitează corect hrana bebelușului în perioada de diversificareMâncarea pentru bebeluși gata preparată este ambalată, de obicei, într-un borcan de sticlă, un recipient din plastic sau o pungă resigilabilă și nu necesită refrigerare sau dezgheț înainte de deschidere. Aceste alimente sunt în așa fel preparate și ambalate încât să reziste pe raftul magazinelor, ca orice alt aliment conservat, cum ar fi fasole, linte, sardine sau ton. De obicei, hrana pentru bebeluși poate rezista la raft chiar și 1-2 ani, dar cel mai bine este să verificați întotdeauna data de expirare.

Pe de altă parte, dacă preferați să gătiți acasă hrana bebelușului, atunci o puteți păstra la fel cum ați păstra fructele sau legumele proaspete. După ce ați gătit un piure de legume sau de fructe, îl puteți depozita la frigider pentru 48-72 de ore și la congelator pentru maximum 3 luni. Este important să refrigerați hrana bebelușului proaspăt gătit în decurs de 2 ore, deoarece bacteriile vor începe să se dezvolte la temperatura camerei după trecerea acestor 2 ore. Dacă preparați hrana bebelușului cu carne sau pește, refrigerați eventualele resturi și aruncați-le dacă nu sunt mâncate în 24 de ore de la gătit.

Temperatura din frigider trebuie menținută la cel mult 3 grade. Într-un mediu mai cald de atât, bacteriile care cauzează boli pot prospera și se pot înmulți rapid. În ceea ce privește încălzirea și decongelarea hranei bebelușului, aveți mai multe opțiuni:

Cuptor cu microunde. Încălziți alimentele cumpărate de la magazin direct în recipientul în care au fost ambalate sau transferați alimentele – inclusiv piureurile congelate anterior – într-un bol de sticlă. Nu încălziți niciodată mâncarea într-un recipient sau o pungă de plastic. Încălziți apoi piureul în trepte de 15 secunde, verificați și agitați bine mâncarea de fiecare dată pentru a asigura o încălzire uniformă.

Plită. Încălziți pe plită mâncarea cumpărata de la magazin sau cea pregătită acasă și congelată, punând mâncarea într-o cratiță mică și încălzind-o la foc mic, amestecând constant până când piureul are aceeași consistență și nu mai este congelat. Pentru a păstra nutrienții, încălziți doar cât este necesar.

Metoda de scufundare în apă. Puneți recipientul cu mâncare înghețată într-un vas mic de sticlă în interiorul unui vas mai mare umplut cu apă caldă. Această metodă permite chiar și încălzirea hranei, dar durează ceva mai mult. Pentru ca hrana bebelușului să se dezghețe complet, sunt necesare aproximativ 10-20 de minute. Mulți părinți folosesc, de asemenea, metoda de scufundare în apă caldă pentru a dezgheța laptele matern congelat.

Frigider. Decongelați mâncarea congelată a bebelușului, pur și simplu transferând-o la frigider. Această metodă de decongelare poate dura 4-12 ore, așa că planificați masa în avans. Cel mai indicat este să scoateți mâncarea bebelușului din congelator și să o transferați în frigider cu o noapte înainte pentru a permite o decongelare pe îndelete. Mâncarea pregătită în casă și care a fost congelată rezistă în frigider până la 48 de ore, timp în care poate fi consumată în siguranță.

Asigurați-vă că depozitați mâncarea bebelușului în recipiente sigilate pentru a evita contaminarea. Totuși, nu congelați niciodată hrana în recipiente de siclă. Borcanele și orice alte recipiente din sticlă nu sunt destinate înghețării. Sticla înghețată se poate crăpa sau se poate fisura lăsând în hrană cioburi microscopice care nu pot fi văzute cu ochiul liber. În schimb, congelați hrana bebelușului în recipiente de plastic.

Lasă un Comentariu...

*