Ne dorim întotdeauna ca locuința noastră să corespundă stilului de viață activ și modern pe care îl avem. De asemenea, ne dorim să ținem pasul cu tehnologia și ideile moderne de amenajare interioară, pentru că acestea ne poate face viața mai ușoară.
Sursa foto: https://www.flickr.com
Știm care este diferența între aparatele independente (de tip free-standing) și aparatele încorporabile. Aparatele electrocasnice independente nu sunt încorporate sau acoperite de piese de mobilier. În schimb, ele sunt autonome, în sensul că pot fi mutate dintr-o zonă în alta a bucătăriei, independent de celelalte electrocasnice.
Pe de altă parte, electrocasnicele încorporabile sunt integrate în corpurile de mobilier din bucătărie. Cu alte cuvinte, aspectul lor exterior va avea aceleași finisaje ca cele din care este executat mobilierul care le conține. Vom întâlni astfel de situații mai ales în cazul designului contemporan al bucătăriei (stil minimalist nordic, romantic, clasic). Practic, se realizează piese personalizate de mobilier, conform dimensiunilor aparatelor electrocasnice alese, care urmează să fie încorporate.
Un avantaj al electrocasnicelor de calitate este faptul că, de cele mai multe ori, au linii clasice, care se potrivesc cu diverse stiluri de amenajare. Când mergi să cumperi aparatele electrocasnice, va trebui să iei în considerare și detaliile acestora, pentru a putea fi încadrate ulterior perfect.
Există o excepție în tot acest aranjament al integrării electrocasnicelor în bucătărie: frigiderul. Fiind vorba de electrocasnice mari, este mai greu ca frigiderele să fie încorporate în mobilierul bucătăriei. Se poate reuși totuși acest lucru, dar trebuie avută grijă să nu fie afectat aparatul, să existe destul loc în jurul lui, să se poată deschide ușa corespunzător. De cele mai multe ori, se consideră că frigiderul este un aparat de sine stătător, care se distinge de celelalte aparate electrocasnice în primul rând prin dimensiuni, dar și prin frecvența utilizării.
Până la urmă, ideea aceasta a integrării electrocasnicelor nu înseamnă nimic altceva decât eficientizarea spațiului. În plus, este vorba și de o integrare mai bună în decor. Acesta este motivul pentru care este important să știi cum să integrezi electrocasnicele într-o locuință. Dacă vei folosi electrocasnice încorporabile în bucătărie, vei economisi spațiu pe care îl vei putea folosi la altceva, dar îți va fi și mai ușor să faci curat.
Mai poți eficientiza spațiul și altfel, nu numai încorporând aparatura electrocasnică: ascunzând cablurile. Nimic nu este mai inestetic decât cablurile risipite peste tot. Poți să le ascunzi foarte bine fie cu ajutorul canalelor de cabluri, fie prinse cu sigilii și bandă adezivă în spatele mobilierului de bucătărie, pentru a fi ascunse vederii. Ideea de bază este aceea că, de dragul esteticii, trebuie să maschezi toate cablurile împrăștiate.
Atunci când vine vorba de electrocasnicele mici, pe acestea le poți ascunde foarte bine în dulapuri sau sertare. Cuptorul cu microunde poate fi și el depozitat într-un dulăpior din bucătărie. Va putea fi accesibil, dar în același timp va fi ascuns vederii și nu va strica estetica locului.
Integrarea perfectă a electrocasnicelor în spațiul din bucătărie este ușoară cu ajutorul unor corpuri de mobilier special concepute, care conțin și soluții de depozitare speciale pentru accesoriile de gătit, foarte numeroase într-o bucătărie. De asemenea, mai există panouri care pot fi montate în partea din față a mașinii de spălat vase.
Montajul electrocasnicelor
Echipamentele electrocasnice încorporabile par în teorie standardizate, dar practica demonstrează că nu este chiar așa. Există diferențe de dimensiuni care pot face diferența foarte ușor între eșecul montajului și perfecțiune.
Este important ca atunci când achiziționați mobilierul să fiți siguri că producătorii au primit fișele tehnice de încastrare a produselor în mobilierul de bucătărie, pentru ca aceștia să poată produce corpurile de încastrare cu specificațiile necesare.
Nu uita că orice inadvertență poate duce la probleme majore, ori asta înseamnă timp, bani și mult stres.
Cel mai bine ar fi să cumperi electrocasnicele de la furnizorul de mobilier, pentru că în acest caz vei beneficia și de consilierea de care ai nevoie și vei beneficia și de faptul că lucrătorii își vor asuma responsabilitatea asupra modului de instalare.